Skip to main content

MTBO: DM Weekenden står for døren

| Morten Bang Nørgaard | Nyheder 2019

Så er det ved at være tid til en af de spændende weekender i den hjemlige MTBO kalender for 2019. Der blændes lige straks op for 3 dage med intense konkurrencer når årets danmarksmestre skal findes på samtlige MTBO mesterskabs-distancer. Den tæt pakkede DM weekend indledes med sprint fredag aften (som retteligt p.t. er et forbundsmesterskab), efterfølges af langdistance lørdag og afsluttes med mellemdistance søndag. Og selv om der er tale om ret smalle startfelter i eliteklasserne er der høj kvalitet på deltagerne. Der er ingen tvivl om at dem der ønsker at trække sig sejrrigt ud af opgørene skal have gode dage med fuld fokus og være i stand til at holde stram kæde fra start til mål.

Annika

De fleste deltagere vil nok komme til at se landsholdrytternes baghjul den kommende DM weekend.

Fredag bydes der op til en sprint på nytegnet kort og i MTBO sammenhæng et jomfrueligt område hvor Gardehusarkasernen i Slagelse lægger jord til årets forbundsmesterskab. Fra banelægger Michael Lindholm (OK Sorø) forlyder det at der venter rytterne en intens sprint med rigtig mange poster på et lille område. Det bliver 20-25 minutter med et højt stressniveau og det kommer til at gå særdeles hurtigt på et kort i skala 1:4000. Udover bygninger, græs og store P-pladser, så bliver en lille bid af øvelsesterrænet også en del af banerne, som alt efter vejret i de kommende dage kan være ultrahurtigt eller super tungt. Michael løfter også sløret for om der mon ikke også venter lidt flere udfordringer, men de forbliver hemmelige til rytterne ser kortet et minut før start...

Lørdagens program sender deltagerne ud i klassiske Tisvilde Hegn hvor årets danmarksmestre skal findes på den lange distance. Med forventede vindertider på små 2 timer i de fleste klasser er der klart lagt op til at dem med de bedste ben trækker sig sejrrigt ud af dette forventede opslidende opgør. Tisvilde Hegn har dog også sine finurlige områder at byde på, så orienteringsevnerne vil ganske givet også blive stillet på prøve denne dag. Der har igennem de seneste sæsoner været arbejdet med at anlægge nye MTB spor i skoven. I denne periode har skoven været lukket område for alle MTBO ryttere med DM ambitioner, så visse områder vil ganske givet fremgå som jomfruelige i forhold til seneste besigtigelse af terrænet. Kortet er af samme årsag også blevet nytegnet til MTBO i forbindelse med årets DM.

Den sidste konkurrencedag har mellemdistance på programmet i hvad der også denne dag i MTBO sammenhæng er jomfrueligt terræn. Eller hvordan er det nu? Rygterne siger at der i MTBO sportens første år blev afholdt et stævne i Hedeland. For flertallet af årets deltagere vil der dog uden tvivl være tale om at det er et nyt terræn som der skal stiftes bekendtskab med. Banelægger Claus Rasmussen (OK Roskilde) beskriver området således: Terrænet er ganske kuperet og ikke sammenligneligt med typisk sjællandsk bøgeskov. Hedeland er et stort rekreativt område hvor der tilbydes mange aktiviteter - hesteridning, amfi teater mm., og så bryster det sig af at have Danmarks største alpine skibakke. Med andre ord skal det kuperede område nok byde op med nogle højdemeter som deltagerne skal kæmpe sig igennem. Nogle dele består af skov med et ganske veludviklet stisystem, ellers er der præg af åbne arealer rige på havtorn buske og meget krat. Mange områder og spor har fået egne navne, og det skal blive spændende at se hvordan deltagerne takler bl.a. Bermudatrekanten.

Den helt store favorit blandt damerne er uden tvivl Camilla Søgaard (Horsens OK) som har vist sig særdeles formstærk i foråret. Hun har været i en klasse for sig til de hjemlige MTBO-løb og hun har dertil vundet en række MTB-løb, herunder DM på marathon distancen for en måneds tid siden. I den forgangne weekend blev hun tillige nr. 2 på sprinten ved MTBO EM i Polen og dagen efter blev hun Europamester på den lange massestart distance med en sikker sejrsmargin til de nærmeste forfølgere. Men mon ikke landsholdskollega Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST Birkerød) vil forsøge at kaste lidt grus i sejrsmaskineriet? Cæcilie kørte også på trods af et par dårlige vejvalg en god langdistance ved det nys overståede EM og plejer at være garant for stabile præstationer og er en klar podiekandidat. 

På herresiden har vi som de nok største favoritter ex-Europa og Verdensmester Rasmus Søgaard (Horsens OK), landsholdskollega Oliver Friis (Horsens OK) og Thomas Steinthal (FIF Hillerød) som hver især har deres styrker at byde på. Rasmus har døjet lidt med småskader og sygdom i foråret, men melder om en stabilt opadgående formkurve. Oliver har ved de seneste hjemlige konkurrencer vist, at han er yderst formstærk og at tingene er ved at hænge sammen for ham så han kan levere stabile gode præstationer. Thomas er på sin side ifølge fødselsattesten fortsat juniorrytter. Han har i de seneste sæsoner som mange har bemærket præsteret i særklasse blandt de jævnaldrende og har i år altså valgt at stille op i eliteklassen til samtlige DM distancer.

Blandt juniorerne kan vi forventeligt på dame-siden se frem til gode opgør mellem Annika Henriksen (Svendborg OK), Birka Øhlenschlæger Nielsen (Silkeborg OK), Nikoline Holm Splittorff (FIF Hillerød) og Sara Lykke Brinch (FIF Hillerød) som alle har kørt nogle gode konkurrencer i forårssæsonen. Den ellers meget sikre udfordrer Christine Reibert Hansen (Allerød OK) er desværre blevet forhindret i at stille op. Hun har været plaget af nogle pludselige besvimelser hen over foråret i forbindelse med fysisk aktivitet og har fået midlertidigt konkurrenceforbud af lægerne indtil de er kommet årsagen nærmere. Blandt herre juniorerne er Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød) i fravær af Thomas Steinthal storfavorit i feltet. Mikkel har dog i lighed med Thomas også valgt at stille op i eliteklassen ved fredagens sprint, så her er ballet åbnet for de andre konkurrenter.