Skip to main content

MTBO EM: Opløftende stafet

| Morten Bang Nørgaard | Nyheder 2018

I dag blev Junior/Senior EM rundet af med stafetterne. Eftersom der kun har været 2 juniorer afsted til årets EM kunne der ikke stilles fuldt hold i Junior klassen. Begge juniorer var derfor sat på hold med de danske seniorer i Elite klassen til den lidt underfundige opfindelse mix-stafet. Til denne disciplin skulle der denne gang stilles hold med to herrer og en dame - holdene måtte dog selv afgøre hvem der skulle køre hver enkelt tur, også på tværs af køn. Danmark kunne således lige stille 2 fulde stafethold. Efter de lidt skiftende resultater så langt til EM udtalte landstræner Lasse Brun Pedersen inden stafetten, at det der ville være vigtigt for de danske hold, var at holde fokus og få kørt nogle stabile ture. Et mål som i det store og hele blev indfriet men hvor fysikken af forskellige omstændigheder ikke helt formår at følge med i dag.

Blandt de 29 gennemførende nations-hold lagde Danmark 1 ud med Thomas Steinthal på første tur, mens Oliver Friis var sat til at åbne for Danmark 2. Lige som i fod-O, er stafetter i MTBO regi en intens affære, specielt for dem der har fornøjelsen af at lægge ud på den første tur. I dag blev denne opgave løst på fornemt vis af de danske førsteture. Begge ryttere taklede presset og Thomas fik vist MTBO verdenen at det overhovedet ikke er nogen tilfældighed at han står tilbage som kongen af Junior EM 2018. Han valgte at lægge sig i spids på begge radioposter og veksler også som første mand, 2 sekunder foran den meget rutinerede Ruslan Gritsan som i dag var blevet sat til at køre for det russiske andethold. Endnu en gang en klasseopvisning fra den unge rytter som nu er ved at få arbejdet sig ind i hjernen på Elite rytterne fra de andre nationer. Thomas er en mand de skal frygte og snakken er begyndt i de kredse. Det er helt og aldeles storslået at dansk orientering har sådan et guldæg. Denne artikels forfatter bøjer sig i hvert fald i støvet og ytrer et ønske om at der bliver passet godt på dette talent. Hvem ved hvad det kan blive til i fremtiden….

Oliver på det danske andethold fik endelig en tiltrængt oprejsning. Han ved at han er godt kørende, men har indtil i dag ikke helt fået den store forløsning. Han skiftede som nummer 5, knapt 2½ minut efter Thomas. Efter løbet var Oliver da også ganske fint tilfreds med indsatsen og resultatet. ”Jeg får hurtigt læst min første tidlige gafling, kommer med en tjekke rundt, hvorefter vi støder på Thomas ved post 3. Jeg mister de to på et bom til post 4 men kører derfra stabilt og ind til 5. pladsen”.

OliverFoto: En stålsat Oliver Friis efter lørdagens mellemdistance

Og så var det her der gik lidt meget jo-jo i resultatlisten. Der var flere af de andre nationer der havde valgt at sende deres dame rytter ud på den første tur. Det betød således at både Camilla Søgaard for Danmark 1 og Cæcilie Christoffersen for Danmark 2 blev matchet mod nogle af de skarpeste herre ryttere fra den internationale scene på deres anden-ture. Camilla kører et fornuftigt løb, dog med et enkelt dårligt vejvalg undervejs og ender alligevel med at sætte godt 8 minutter til inden hun kommer i mål på en trods alt godkendt 6 plads. Cæcilie kører ligeledes - på nær et enkelt stræk - et stabilt løb. Hun har dog givet vis været lidt træt i stængerne efter de to foregående dages heroisk kæmpen og skifter som nummer 18, knapt 19 minutter efter de førende tjekker.

Hermed var afgørelsen for danskernes vedkommende overladt til tredje-turs rytterne med Rasmus Søgaard for Danmark 1 og Mikkel Brunstedt Nørgaard for Danmark 2. Rasmus, som fortsat døjer med efterveer efter en knæskade, fortæller efter løbet at han fik lavet 3 fejl undervejs, og at han efter 3-4 ugers ro og manglende træning ikke havde den fornødne power i benene til at følge med på dette niveau. Ikke desto mindre formåede han at holde fast i 6. pladsen hele vejen rundt. Der er nok mange der håber på en Rasmus tilbage på toppen når det i august går løs til VM i Østrig… Den danske 6.plads blev dog vekslet til en 5. plads på den endelige officielle EM resultatliste da hver nation kun må have ét tællende hold og der havde sneget sig et tjekkisk 2. hold ind på den uofficielle 3.plads i et tæt opgør med Finlands 2. hold. Mikkel Brunstedt Nørgaard kørte en godt gennemført etape. Han taber ganske vist 6 minutter i forhold til Krystof Bogar (sidste tur på CZE 1 og vinder af gårdagens mellemdistance), men det er vist mere end godkendt når man fortsat har 4½ sæson tilbage inden man kan kalde sig Senior rytter.

Resultater herunder, den fulde resultatliste på EM’s hjemmeside

1. Martina Tichovska, Vojtech Ludvik, Krystof Bogar (CZE 1)                          140:06

2. Olga Shipilova Vinogradova, Valeriy Gluhov, Anton Foliforov (RUS 1)        140:10

3. Veronika Kubinova, Radek Laciga, Jiri Hradil (CZE 2)                                 148:26

4. Marika Hara, Andre Haga, Kare Kaskinen (FIN 2)                                        148:27

6. Thomas Steinthal, Camilla Søgaard, Rasmus Søgaard (DEN 1)                  153:02

15. Oliver Friis, Cæcilie Christoffersen, Mikkel Brunstedt Nørgaard (DEN 2)   164:33

Nu skal rytterne lige hvile ud en enkelt nat inden de pakker minibussen og kører mod Østrig for nogle dages træning i omegnen af Wien.