Skip to main content

Tiomila - Orienteringens Champions League

| Helge Lang Pedersen | Nyheder 2017

Pan Tio tidligereTo stafetkonkurrencer er mere prestigefulde at vinde for ambitiøse orienteringsklubber end nogen andre løb. Det er finske Jukola, der afholdes midt i juni og så den svenske pendant - Tiomila, der i denne weekend afvikles ved Partille øst for Göteborg i Sverige. Det er således ikke for meget sagt, at det er første afdeling af orienteringens Champions League, der afvikles med start på damestafetten med 5 deltagere på holdet lørdag kl. 13:15 og den 10 mands herrestafet med start kl. 21:00 lørdag aften.

Det er første gang Tiomila afvikles i Vestsverige og fra dansk side er der selvfølgelig størst forventninger til de forsvarende vindere af damestafetten, OK Pan Aarhus med Danmarks femdobbelte verdensmester, Maja Alm, på sidste tur. Billedet viser glade Pan-vindere fra tidligere år. Der ventes dog knivskarp konkurrence i det krævende Göteborgterræn, der er mere kuperet og har flere stejle klippevægge at tage højde for end normalt for Tiomila. OK Pan Aarhus stiller i lighed med tidligere op med et hold, der er en spændende blanding af unge talenter og verdensklasseløbere.

Den intensive første tur er tildelt 22-årige Caroline Gjøtterup, der med en målrettet indsats er blevet optaget I landsholdsgruppen ved indgangen til sæsonen 2017. Hun efterfølges på anden tur af juniorlandsholdsløber Caroline Finderup. Holdleder Emil Thorsen fortæller om forventningerne til de to unge løbere: "De skal ikke ud og afgøre stafetten, men gennemføre gode stabile løb, som vi ved, at de fuldt ud er I stand til. Skulle de være nogle minutter efter, når de to første ture er afviklet, vil det ikke give anledning til bekymring".

Og grunden hertil skal findes på de efterfølgende ture. Den hele 11,3 km lange tredje tur løbes af sprintstafetverdensmester Cecilie Friberg Klysner. Cecilie har udviklet sig markant formmæssigt det seneste år og pustede suveræne Maja Alm seriøst I nakken ved Danish Spring I marts, hvor Maja vandt tre førstepladser og Cecilie nappede de tre andenpladser. Det er sandsynligt, at selv hvis man skulle være lidt efter på de føste ture, så kan det indhentes på den tredje tur.

OK Pan Aarhus fjerde tur løbes af Danmarks p.t. stærkeste damejunior. Josefine Lind har tidligere leveret flot på OK Pan Aarhus hold ved Tiomila og kommer med en frisk og suveræn DM Sprint sejr I bagagen. Og som nævnt løbes sidsteturen af Maja Alm, der har vist  endnu bedre form end Cecilie i sæsonens tidlige løb. Så selvom der er usædvanligt mange superstærke hold med i årets dameklasse, krydser vi fingre for Pan-pigerne, der har top 10 som deres målsætning.

Ud over OK Pan Aarhus stiller genopstandne Farum-Tisvilde OK med et ungt og spændende hold med landsholdsløber Amanda Falck Weber på sidste tur.

I herrestafetten stiller OK Pan Aarhus ligeledes med et stærkt hold, hvor man har haft råd til at gemme landsholdsløber Andreas Hougaard Boesen til sidste tur. Holdet ser således ud: Jakob Edsen, Tue Lassen, Claus Bloch, Eskil Schønning, Jonas Munthe, Niklas Hjort Ingwersen, Rasmus Djurhuus, Magnus Dewett, Jeppe Ruud og Andreas Boesen

Via Tiomilas hjemmeside kan man købe billet til TV-transmissionen over 24 timer. De 150 SEK er erfaringsmæssigt givet rigtigt godt ud for en forrygende transmission, der sidste år satte nye grænser for hvor publikumsvenlig et stort orienteringsstævne kan være. Følg linket her