Skip to main content

IOF Event Adviser Clinic afholdt i Danmark

| Administrator | Nyheder 2016

Med international ros til Danmark

Sideløbende med deltagelse i Danish Spring, har 17 deltagere fra 6 nationer siddet på skolebænken fredag og lørdag, da IOF i Hillerød afholdt sit internationale kontrollantkursus, den såkaldte Event Advisers Clinic (EA Clinic).

Event Advisers er de internationalt godkendte kontrollanter, som kvalitetssikrer alle orienteringsstævner, der har status som IOF Event. Det er World Ranking Events (WRE-stævner), samt de såkaldte High Level Events – nemlig VM, Veteran-VM, Junior-VM, World Cup og World Games. Efter deltagelse i clinic-en, har deltagerne mulighed for at søge om at blive godkendt som Event Adviser (EA) ved WRE-stævner. Danmark har i øjeblikket 9 godkendte Event Advisers, men da flere af disse har givet udtryk for, at de gerne vil træde tilbage fra hvervet i nær fremtid, er det forhåbningen, at mange af de 10 danske deltagere i weekendens Clinic vil tage næste skridt og søge om at blive optaget på listen.

Undervisere var formanden for IOFs Foot Orienteering Commission, ungarske Áron Less, samt Unni Strand Karlsen fra Norge. Áron Less indledte med at rose dansk orientering. Dels fremhævede han, at Maja Alm og Ida Bobach p.t. topper verdensranglisten for kvinder henholdsvis for sprint- og for skovdistancerne. Dernæst roste han Danmarks store vilje til at påtage internationale arrangementer. Veteran-VM i 2018 er allerede tildelt Danmark og Danmark søger om både at blive vært ved Junior-VM i 2019, Senior VM i sprint i 2020, samt Mountainbike-VM. På denne baggrund fandt han det ekstra glædeligt, at så mange kvalificerede danskere havde fundet vej til weekendens clinic.

Fredag blev deltagerne orienteret om IOFs organisation og konkurrencestruktur, hvorefter man blev taget gennem IOFs regelsæt og information om, hvad man som IOFs repræsentant primært skal være opmærksom på, når man er kontrollant ved World Ranking Events. Efter de teoretiske gennemgange lørdag formiddag, stod der deltagelse i Danish Spring mellemdistance på programmet. De tre løb i Danish Spring udgør tre af de i alt 6 World Ranking Events, som Danmark har mulighed for at arrangere på et år. Deltagerne fik her mulighed for at se i praksis, hvordan de erfarne arrangører fra OK Øst havde løst de forskellige problemstillinger, som var blevet gennemgået teoretisk. Som navnet antyder, tæller resultater i senioreliteklasserne i WRE-stævner til IOFs rangliste, som ud over prestigen har stor betydning ved etablering af startlister til IOF Events og for deltagelsen til de store mesterskaber.

Efter tilbagekomsten til Hillerød Vandrerhjem diskuterede deltagerne i grupper hvad de havde oplevet i skoven. De konkrete udfordringer med stormvæltet skov og en stævneplads, som måtte flyttes i sidste øjeblik, gav et godt indblik i, hvordan de bedste intentioner og virkeligheden ofte møder hinanden. Danish Springs Event Adviser, Finn Blom, var medarrangør af Clinic-en og Finn kunne bidrage med nogle af de praktiske udfordringer og hvordan EA og arrangør arbejder sammen for at finde de gode løsninger. Deltagerne fik også mulighed for at gennemgå de baner, som senioreliten havde på dagen. VM-banelægger fra 2006, Flemming Jørgensen, gav i den forbindelse udtryk for, at M 21 E banen så ud til at være rigtigt god og spændende.

Clinic-en blev afsluttet med gruppearbejde om nogle af de udfordringer, juryer gennem tiderne har skullet tage stilling til, når noget er gået skævt. Flere deltagere fik sved på panden ved tanken om at skulle være den, der i fremtiden vil skulle lede en jury frem til en beslutning. Og mere end noget andet gav eksemplerne indsigt i betydningen af den omhyggelige forberedelse, der i langt de fleste tilfælde sikrer juryen en fredelig dag i skoven.