Historisk sejr til IFK Göteborg i Tiomila
Med Søren Schwartz i afgørende rolle
OK Pan Aarhus leverede en fantastisk indsats på herrestafetten i årets Tiomila, var med helt i toppen langt ind i stafetten og endte som nr. 15. Men Søren Schwartz i den blåhvide Göteborg-trøje kendte sin besøgstid, da han blev sendt ud på niende tur to minutter efter favoritterne fra Kalevan Rasti. Løbsstærke Mårten Boström fra IFK Lidingö bragte holdet i spidsen, men Søren var med i den 5 personer store ledergruppe.
Afgørelsen
Dermed fik ellers suveræne Thierry Gueorgiou selskab på sidste tur. Fredrik Johansson i IFK Lidingö bommede sig bort efter at have været forrest i starten af sidste tur. På den efterfølgende butterfly, havde Halden med Magne Dæhli, Kalevan Rasti og IFK Göteborg samme gafling og derefter var taktikken klar, som IFK Göteborgs Eskil Kinneberg fortalte efter målgang: ”Det gjaldt om at lade Gueorgiou føre an og så være klar til spurten.” Og det var Eskil. De tre løbere kom sammen til sidste post og Eskil var overrasket over, hvor let det gik at rykke fra Gueorgiou, der også blev passeret af Magne Dæhli, således at Gueorgiou resigneret joggede ind til 3. pladsen, mens de ambitiøse Göteborgensere næsten ikke kunne forstå, at de havde vundet klubbens første tiomilasejr i historien. Speakerne var også helt oppe at køre, da det var første gang i ti år, at et svensk hold vandt denne klassiske svenske stafet. Thor Nørskov løb 7. tur for IFK Göteborg. Han var med i spidsen, da han løb ud, men var over 4 minutter efter i mål. Det kunne være blevet skæbnesvangert, men IFKs Johan Högstrand lykkedes med at hænge med blandt andet Haldens verdensmester Olav Lundanes på ottende tur, så Søren Schwartz kunne tage det sidste stykke op. Og som man siger: Resten er historie.
Thor Nørskov sagde selv: "Jeg troede ellers, at jeg havde smidt det hele, da jeg bommede!" (med et meget stort smil lige efter Eskil Kinnebergs målgang)
Flot løbet af OK Pan Aarhus
Men lad os vende tilbage til OK Pan Aarhus, der med det nye stærke hold leverede en fornem præstation, som lover rigtigt fint for klubbens fortsatte deltagelse i de store internationale stafetter, hvor finske Jukola jo ligger om blot en måned.
Jonas Munthe imponerede stort ved at levere en rutineret præstation på første tur som om han aldrig havde gjort andet, da han skiftede som nr. 11 blot 19 sekunder efter de førende. Jonas har leveret mange fine resultater tidligere, men også at holde hovedet koldt på førsteturen på et favorithold, det vidner om klasse.
Jonas kommenterer sit løb: ”Lige efter planen! Kontrolleret. Jeg lå, hvor jeg ville med overskud til at følge med på kortet. Og kunne følge med førerfeltet hele vejen rundt – lige som det skulle være, hvis det gik godt.”
Så gik der kludder i resultatformidlingen, men med forbehold for det, ser det ud til, at Andreas Hougaard Boesen ligeledes præsterede rigtigt fint ved at skifte som nr. 22 lidt over et minut efter têten.
Dermed skulle rutinerede Claus Hallingdal Bloch gøre det, som det gælder om på den legendariske Lange Natten. Sørge for at holde toget. På et tidspunkt lå Claus næstsidst i toget, hvor der var 5 minutter ned til de næste. Da havde det været kritisk at tabe kontakten, men det gjorde Claus naturligvis ikke. Han var med inde midt i det 50 mand store felt, der i kom i mål efter OK Orions verdensstjerne Oleksandr Kratov havde støvsuget skoven for løbere, da han løb næsten 9 minutter ind på têten og skiftede 6 sekunder efter. Claus: ”Jeg gjorde mit job – fulgte med de andre og forsøgte ikke at stikke af. Men det var lidt underligt at løbe i et tog, hvor ingen turde tage initiativ. Der skete først rigtig noget, da det store, hurtige tog kom op bagfra. På sin vis blev stafetten startet forfra på det tidspunkt.”
På fjerde tur gjorde Christian Bobach hvad han skulle: Være på de rigtige steder på de rigtige tidspunkter, således at han på tredjepladsen blot var 6 sekunder efter ved skiftet. Samme recept gjaldt for Rasmus Djurhuus på femte: Ud med têten, ind med têten.
Rasmus: ”Lige efter planen! Jeg havde fået et job – med ind med têten – og det gjorde jeg. Jeg ville gerne have været allerførst inde, men Halden havde vist lige en kortere gafling til sidst. Jeg synes ikke, feltet løb så hurtigt, så jeg havde tid til at stoppe op og tjekke kort undervejs for at være helt sikker, og så hente dem ind igen.”
På 6. tur holdt Anders Konring Olesen sig til Kalevan Rasti ind i mål og var blot et minut efter førerfeltet på tiendepladsen.
Dermed kom OK Pan Aarhus’ dygtige juniorløber Magnus Dewett i menneskehænder på den stjernebesatte syvendetur, hvor han kom ind til mål som nr. 16. Magnus taber 10 min til têten, men det var iflg. Bjarne Hoffmann helt efter planen (det var en "barsk tur"). Magnus fortæller: ”Det gik ok. Jeg har lidt bom i starten, hvor jeg er helt alene. Men derfra gik det fint, selv om jeg også senere løber en del alene.” Magnus bliver rost i mål af de andre for sin indsats.
Tue Lassen rykker på 8. tur en placering frem og løber op med têten. ”Jeg er offensiv i starten for at lukke et lille hul, hvilket jeg også troede lykkedes. Men så røg jeg af igen på en gafling på post 3. Løber derefter alene midt i løbet med et par småbom undervejs. Jeg får også mavekrampe og måtte slide med at følge med.”
Jeppe Ruud tabte en placering: ”Jeg har få fejl, men kan ikke følge med Tampereen Pyrintöö. Er bare ikke hurtig nok, og taber lidt tid.”
Søren Bobach holdt ligeledes placeringen: ” Det gik ikke specielt godt. Småbom og ingen flyd undervejs.”
Det skal dog siges, at Søren alligevel kun var et par minutter langsommere end têten, så mon ikke Sørens form er nogenlunde hvor den skal være her op til World Cup runden i Norge og Sverige om en lille måned.
Alt i alt et Tiomila, som viste at de danske landsholdsløbere ser ud til at være fint løbende, så vi med fortrøstning kan se frem mod den omtalte World Cup afdeling, der indledes på lang distance i det legendariske terræn ved Halden i det sydligste Norge og siden med sprintstafet på Frederikssten fæstning i byen.
Den tid den glæde.
http://www.10mila.se