Skip to main content

Mere om sølvmedaljen til Mix-stafetholdet

| Administrator | Nyheder 2014

Læs mere om den flotte præstation

af Morten Lassen

Det blev til den ventede medalje til Danmark, den blev af sølv, som er superflot og en forløsning – og vinderen Schweiz var et meget stærkt og godt løbende hold, så derfor var der en enorm glæde og ”lettelse” hos det danske hold, som for en gangs skyld var udnævnt til klare favoritter.

Men for det første begyndte det at regne ganske kort før starten, hvad der gjorde forholdene ekstremt vanskelige med glatte gader med brosten og marmor-fliser, og på de sidste 2-3 ture tog regnen til og gjorde forholdene endnu vanskeligere. For det andet var favoritværdigheden tung at bære under de vanskelige forhold – og for det tredje var gaflingerne på de enkelte ture meget forskellige, så at det var svært at vide præcist hvor man lå i feltet. Alene derfor ydede de 4 danskere en jættepræstation ved i den grad at præge stafetten fra første sekund, hvor Emma lagde sig i spidsen – og indtil Maja løb i mål 3 sek efter vinderen Judith Wyder til en fortjent sølvmedalje.

De 2 første ture
Emma lagde forrygende fra start og tog hurtigt føringen, som hun stille og roligt øgede. Emma var aldrig rigtigt i tvivl eller truet – og løb i mål som en klar nr 1 foran Rusland, og de 2 værste konkurrenter Schweiz og Sverige var distanceret med hhv 7 og godt 40 sek. Sveriges Helena Jansson fik trådt sin ene sko halvt af umiddelbart efter starten og tabte den helt senere i løbet, et voldsomt handicap i det glatte føre og Helena måtte faktisk støttes ud efter målgang. Emma havde tilsyneladende de korte gaflinger, hvad der både var godt og skidt, for hun følte sig aldrig truet nok til at lukke helt op i de glatte gader – og følte ellers et stort fysisk overskud, så måske kunne hun med de lange gaflinger have holdt teten alligevel. Hun løb i hvert fald perfekt, dvs kun småfejl.

Tue lagde også supergodt ud og øgede nærmest forspringet til publikumsposten ved arenapassagen og kortskiftet – eller rettere kortvendet. Men desværre smed Tue sit kort, og måtte derfor tilbage efter det, hvad der vel kostede 5-6 sek og ”rystede” ham lidt. Så på sidste sløjfe blev han indhentet af en særdeles stærkt løbende Yannick Michaelis, Belgien, hvad der nu ikke bekymrede Tue så meget, fordi Belgien næppe ville blive den store trussel og fordi Tue så kunne løbe mere kontrolleret efter ham. Tue skiftede som en klar nr 2, og havde faktisk taget yderligere afstand til Schweiz, selv om svenske Jerker Lysell havde taget omkring 10 sek ind på teten og var kun godt 30 sek efter.

Så det så mere end godt ud efter de 2 første ture – planen var fulgt, men Tue havde også haft den korte gafling!

Den afgørende 3.tur
Søren lagde sig ret hurtigt i spidsen foran belgieren, men en usædvanligt hurtigt løbende Matthias Kyburz, Schweiz nærmede sig og havde næsten kontakt ved arenapassagen – og ifølge ham selv ”lod han Søren gøre arbejdet” og ventede på en fejl eller en bedre gafling. Og desværre fik han begge dele, da Søren overså en passage og satte ca 10 sek til – og med en længere gafling tabte han yderligere næsten 10 sek og blev overhalet af både Rusland og en fantastisk stærkt løbende Jonas Leandersson, Sverige, så at Schweiz havde fået et stort hul på 18 sek og så var der 3 forfølgere, hvor vi vidste, at Maja ville have den lange gafling.

Super-Maja slår til
Schweiz havde sprintverdensmesteren Judith Wyder på sidste tur, så det så på forhånd ud til at stafetten var afgjort! Maja havde så også den længere gafling i starten, og pludselig var Schweiz 28 sek foran!! Men Maja var næsten sammen med Galina Vinogradova, Rusland og Lena Eliasson, Sverige – 2 meget stærke og rutinerede sprintere, og på nogle lange stræk fik Maja brugt sin løbestyrke og da Lena Eliasson yderligere faldt, havde Maja pludselig fået et pænt hul – og hun satte så virkeligt turboen til og nærmede sig Judith Wyder mere og mere. Men afstanden var for stor, og alligevel var Maja kun 3 sek efter i mål, til endnu en fantastisk dansk sølvmedalje!!

Rusland fik en overraskende bronzemedalje, mens de uheldsramte svenskere måtte nøjes med en 4.plads.

Den danske lejr var jublende glad efter løbet, hvor den silende regn ikke kunne spolere glæden over den 4.medalje, som understregede Danmarks internationale klasse.

Alle resultater kan ses på linket nedenfor

http://www.woc2014.info/LIVE/results/sprintrelay/Resuls-Sprint-RELAY.pdf