Sådan vil jeg arbejde med U-16 landsholdsgruppen
Interview med U-16 landsholdstræner Jesper Stamp
Af Charlotte Thrane
Jesper Stamp er ny træner for U-16 landsholdet og glæder sig til at arbejde med de unge talenter. Jesper fortæller her om den måde, han vil gribe arbejdet an med vores yngste gruppe af landsholdløbere.
Som ny træner for U-16 gruppen, hvad er det, du glæder dig mest til?
Det jeg glæder mig allermest til er at lære en gruppe engagerede og dygtige løbere bedre at kende. Det er altid spændende og motiverende at arbejde med unge mennesker, som har stor glæde ved at løbe orienteringsløb og samtidig gerne vil udvikle sig. Sådan et arbejde giver mig masser af energi.
Jeg håber at kunne skabe en god relation til løberne og håber, at dette kan være med til at skabe et godt samarbejde omkring deres udvikling. Samtidig håber jeg, at vi kan få skabt et godt fælleskab og en kultur i gruppen, hvor man engagerer sig og har lyst til at udvikle sig samt, hvor man føler sig tryg og tør begå fejl.
Hvad er det du vil lægge vægt på i dit arbejde med U-16 løbegruppen i år?
Det generelle og gennemgående arbejde for alle løbere i gruppen handler om at styrke og fortsat udvikle deres fysiske niveau samt arbejde med deres o-tekniske basisfærdigheder.
Løberne skal have struktur og kontinuitet i deres træning, så de fx ikke træner 2 timer den ene uge og 6 timer den næste uge. De skal derfor lære at kunne planlægge deres dage og uger, således at deres træning passer ind i resten af deres hverdag og så de på sigt støt kan øge deres træningsmængde og stadig få hverdagen til at hænge sammen. Dette arbejde skal naturligvis tage udgangspunkt i den enkelte løber og han/hun's nuværende situation, og skal ske i samarbejde med både TC-træner og personlig træner.
Herudover skal vi arbejde med løbernes o-tekniske basisfærdigheder, som strækplanlægning, kompas og kortforståelse, således at de får skabt størst mulige fundament i disse færdigheder.
En del af arbejdet på U16-landsholdet handler om at indgå i den røde tråd, som er en del af DOF's elite- og landsholdsarbejde. Det handler således om at arbejde med løberne i forhold til deres nuværende udgangspunkt og niveau og udvikle dem videre herfra med et langsigtet perspektiv for øje. Det primære fokus er altså løbernes udvikling og at de får skabt størst mulig fundament både fysisk og o-teknisk. En stor del af dette fundament skal løberne selv arbejde med i deres hverdag og U16-samlingerne skal derfor give løberne inspiration og lære dem, hvad, og hvordan de kan gå hjem og træne.
I har lige afviklet årets første U-16 samling. Hvilket indtryk har du efter weekenden?
Det var på mange måder en fantastisk weekend, og jeg fik et rigtig positivt indtryk af løberne, deres niveau og ikke mindst deres lyst til fortsat at ville lære og udvikle sig.
Løberne udviste en rigtig positiv indstilling og en god energi, som prægede både deres træningsindstilling og det sociale gennem hele weekenden. Det var således en flok engagerede løbere, som gav den gas på træningerne og var aktivt deltagende, hvad enten det gjaldt evaluering af træningerne, generel træningssnak eller de oplæg som blev afholdt.
Herudover viste flere løbere tilmed et flot o-teknisk og/eller fysiske niveau og det er generelt en spændende gruppe at skulle arbejde videre med. Desuden fungerede løberne socialt godt sammen.
Jeg glæder mig derfor allerede til næste samling……
Du har valgt ikke at have en fast U-16 gruppe, hvorfor det?
Det er der flere grunde til. Løberne i denne aldersgruppe udvikler sig generelt rigtig meget - både fysisk, psykisk og o-teknisk - og der kan derfor ske store ændringer blandt løberne i forhold til den udvikling de gennemgår, og som derfor kan gøre det svært at arbejde med en fast gruppe.
Formålet med U16 landsholdet er at motivere flest mulige unge talenter til en kommende elitekarriere, samt at give dem de bedst mulige rammer for læring og udvikling i et langsigtet perspektiv. Det handler altså om at inkludere flest mulige og motivere dem til en fremtidige satsning. Der vil dog højst sandsynligt blive en gruppe løbere, som bliver udtaget til alle samlingerne og som man derfor naturligt får mere kontakt med end andre.
Hvis man er 15-16 år og drømmer om at blive udtaget til U-16 gruppen, hvad skal man så gøre?
- Kom til TC-træning og helst hver gang
- Skriv træningsdagbog
- Find en personlig træner, som både kan hjælpe dig med din fysiske træning og det o-tekniske.
- Deltag i konkurrencer (DM´erne, Testløb, Nordjysk 2-dages, Danish Spring) og løb generelt så meget orienteringsløb, som du kan komme til og gerne også i andre terræner end du gør til dagligt.