Skip to main content

Dansk nedtur i stafetten

| Administrator | Nyheder 2013

Trods Ida Bobachs flotte 2.tur blev damerne kun nr 7

Endnu en gang gik det ikke danskernes vej til de afsluttende stafetter, hvor damerne sluttede som nr 7 og herrerne som nr 18. Langt hen i damestafetten havde Danmark ellers – ligesom Norge – undgået de store fejl, men desværre havde Emma Klingenberg en rigtigt dårlig dag, ikke mindst forårsaget af en stor fejl på post 1. Herrerne kom reelt aldrig rigtigt ind i kampen, da Rasmus Thrane Hansen mistede kontakten med teten og kom ind næsten 5 min efter som nr 17. Men ellers blev både herre- og damestafetten meget spændende – og stillingen skiftede flere gange.

Herrestafetten

Herrestafetten var som så ofte før en slags udskilningsløb, hvor Danmark ved Rasmus desværre var hægtet af allerede efter 3 km. Han havde ikke turdet orientere selvstændigt nok, kom forkert og var lige pludselig nærmest alene. 12 hold kom ind inden for 1 minut – med Schweiz/Matthias Merz i spidsen, som de havde været på næsten hele turen. Norge/Øystein Kvaal Østerbø var nr 2, kun 3 sek efter – og af ”favoritter-/outsiderhold” var Frankrig og Litauen hægtet af med mere end 4 min.

På 2.turen var der allerede efter 1,5 km kun 7-8 hold indenfor godt 1 minut, og Tjekkiet var næsten hægtet af! Efter 3,8 km var de hægtet af, godt 4 min efter Schweiz/Daniel Hubmann. Danmark var nr 15, godt 9 min efter. Efter 4,6 km var der imidlertid kun 3 hold tilbage indenfor 1 min: Ukraine, Sverige og Rusland. 4 hold var 1½-2 min efter. Danmark/Andreas Boesen skiftede som nr 16 næsten 12½ min efter

På 3.turen blev det rigtigt spændende, for efter 1½ min var de 3 førende hold indenfor 10 sek. Efter 3 km havde Rusland/Dmitriy Tsvetkov fået skabt et lille hul på 15 sek – og Finland samt Norge så ud til at være hægtet af forfølgerfeltet. Ved 3,8 km havde Rusland et hul på 1 min, Schweiz/Matthias Kyburz var ved at nå op, kun 1½ min efter – og Estland så ud til at være hægtet af forfølgerfeltet. Efter 4,6 km havde Sverige/Gustav Bergman fået et lille hul til Ukraine/Denys Shcherbakov – og denne stilling holdt til mål, hvor dog Frankrig/Thierry Gueorgiou var avanceret til 8.pladsen foran Tjekkiet. Danmark/Søren Schwartz Sørensen sluttede som nr 18, godt 19 min efter.

Det blev således en flot stafetsejr (igen!) til Rusland med de 2 Novikov-brødre – og dermed 2 russiske guldmedaljer hos herrerne. Sverige vandt endnu en medalje (og med et ungt hold), og det lykkedes en ”outsider-nation” som Ukraine at vinde en flot og fortjent medalje. Schweiz (nr 4) og Norge (nr 6) var udenfor medaljer – og det i alle herrekonkurrencerne, og Finland fightede sig endnu en gang til en podieplacering som nr 5. Danmark måtte se sig overhalet af flere nationer, som de skal kunne slå for at komme i top 10 – men konkurrencen blandt herrerne er blevet større, og der har meldt sig flere lande ind i konkurrencen om medaljer og podium.

Damestafetten

Hos damerne var der 6-7 favorithold, og efter 2,7 km på 1.turen var de da også blandt de 8 hold indenfor 1 min (med Maja som nr 8), og kun Tjekkiet så ud til at være hægtet af med 3,17. Ved skiftet til 2.turen førte Finland foran overraskelsen Storbritannien, og med Schweiz og Norge indenfor 20 sek var disse 4 hold godt 1½ min foran Danmark og Sverige – og Rusland så ud til at være hægtet af med 2,15.

På 2.turen var Ida Bobach imidlertid kun 1 min efter som nr 5 ved 1,5 km – og Sverige/Annika Billstam var stadig 1½ min efter. Norge/Mari Fasting var nr 1 og Rusland samt Tjekkiet var 5 min efter. Efter 2,7 km var Norge stadig i spidsen, men Schweiz/Judith Wyder og Ida var nr 2 og 3, under 1 min efter. Finland var 1,43 efter, Sverige 1,52 og Storbritannien så ud til at være hægtet af. Ved skiftet førte Norge efter et næsten fejlfrit løb, og Ida var nr 2 godt 1½ min efter. Ida havde løbet rigtigt godt og sikkert, havde valgt udenom på langstrækket og stort set undgået fejl. Sverige var 3 min efter sammen med Finland – og næsten Storbritannien, mens Schweiz var mere end 4 min efter. Medaljechancen virkede mere end intakt.

På sidsteturen løb rutinerede Anne Margrethe Hausken Nordberg, Norge et særdeles sikkert og kontrolleret løb uden fejl – og selv om finske Minna Kauppi nærmede sig ved hver mellemtid, var der aldrig tvivl om Norges guld – og Finlands sølv!! For Emma Klingenberg fik en katastrofal start ved at storbomme 1.posten – og glide helt ned som nr 8 efter 1,5 km, mere end 8 min efter. Og Emma fik aldrig ro på sin orientering herefter – og sluttede som nr 7, 10,34 efter, også overhalet af Tjekkiet og Rusland. Men kampen om bronzen blev særdeles dramatisk – og spændende mellem dette VMs største dame-profiler: rutinerede Simone Niggli, Schweiz og unge Tove Alexandersson, Sverige. Schweiz fik hurtigt lukket hullet til Sverige, da Tove Alexandersson storbommede post 2 – men så bommede ellers så sikre Simone Niggli, og i en temmelig tæt og nervøs afslutning var det først til allersidst at Schweiz sikrede sig bronzen.
Således fik Norge endelig en medalje ved dette VM, og af fineste karat, og der er ingen tvivl om at de unge danskere i den grad havde håbet, at det ville være dem der brød ”forbandelsen” ved dette VM, der nu blev det resultatmæssigt dårligste i flere år. Danskerne har utvivlsomt fremtiden foran sig og skal nok vinde medaljer – men det blev altså ikke i 2013!! Finland kan derimod juble over 3 medaljer hos damerne, og Minna Kauppi kunne trods et personligt skuffende VM alligevel fortsætte sin serie med medaljegevinst ved alle VM-er hun har deltaget i. Schweiz og Sverige høstede flest medaljer hos damerne, hvorimod Rusland ligesom Danmark måtte tage tomhændede hjem.
Nu er VM slut for denne gang – og det er helt sikkert et skuffet dansk landshold der tager hjem med kun 2 podieplaceringer, efter at være kommet med store forhåbninger. Damerne var tæt på flere gange, og herrerne præsterede 2 flotte individuelle resultater – men på mange måder var de nødvendige marginaler ikke på Danmarks side i år.