Skip to main content

Endnu en god dansk dag til langdistance kvalifikat

| Administrator | Nyheder 2012

5 ud af 5 videre til A-finalen på onsdag

Ovenpå den forrygende start til sprinten stod den så på langdistance orientering i dag, hvor de danskere der havde hviledag i går skulle leve op til den gode indledning – og det gjorde de ved alle at løbe sig i A-finalen, sammen med ”gengangerne” Signe Klinting og Rasmus Thrane Hansen. Emma Klingenberg stod også på startlisten, men det var besluttet at Emma både fysisk og mentalt trængte til at restituere ovenpå et junior VM med op- og nedture – og hun havde desuden en hård rejse i benene. Så hun kommer først i gang til stafetten.

Ida Bobach, Silkeborg OK, Tue Lassen, Faaborg OK og Rasmus Djurhuus, OK Pan løb deres første VM-konkurrence, og både Ida og Tue kvalificerede sig overbevisende med hhv en 2. og en 5.plads i deres heats. Rasmus Djurhuus havde en meget tidlig start og løb på en særdeles fornuftig tid 66,20, som længe holdt ham oppe i top 5. Men så kom nogle af de ”store” navne, og Rasmus rykkede noget ned, uden dog nogensinde at komme i rigtig fare. Han sluttede som nr 11 og kan se frem til sin første A-finale til VM.

Signes forvandling

Signe Klinting, Fif Hillerød og Rasmus Thrane Hansen, Søllerød OK havde begge sprinten i benene – og måske også lidt i hovedet. Signe havde præsteret sit bedste mesterskabsresultat nogensinde med en 12. plads, og hun løb igen et godt og sikkert løb og kvalificerede sig på en 8.plads. Signe var selv meget tilfreds med sit løb, hvor hun syntes, at hun både teknisk og fysisk var på forkant på den forholdsvis enkle bane. Den mindede meget om danske terrænner, hvor man ”bare” skulle holde sig ude af forskellige tætte områder, hvad der var lykkedes hende fint. Samtidig sagde hun, at hun for første gang i lang tid følte et kolossalt overskud – og ligefrem havde ”et ekstra gear”, når der bare skulle løbes! Landstræner Lars Lindstrøm sagde også, at han var meget imponeret af Signe, som siden EM virkelig har rykket sig. Hendes forberedelser og hele prioritering har været eksemplarisk, og han undte hende virkeligt at præstere så godt som hun har gjort hidtil.

Rasmus Thranes ”problemer”

Rasmus Thrane havde et – ifølge ham selv – ikke helt tilfredsstillende finaleløb i sprinten, og det havde plaget ham meget i optakten til dagens løb. Han havde tænkt den finale så meget igennem og var kommet til at han havde holdt lidt for meget tilbage i starten – og aldrig var kommet rigtigt i gang, og ovenpå den flotte kvalifikation ville han godt have vist noget mere. Men han startede frisk ud på langdistancen og var på de første radioposter med helt fremme, men et lidt dårligt vejvalg og et regulært bom på den sidste tredjedel af banen bragte ham dels ud i noget tæt underskov og gjorde ham rigtigt frustreret. Han mistede op til flere minutter og skulle lige pludselig fighte for at komme tilbage, både mentalt til det kontrollerede løb, men også rent fysisk, fordi han vidste at nu skulle der løbes stærkt på det sidste. Så en stensikker kvalifikation kom pludselig i fare – og det var faktisk først da de allersidste løbere var kommet i mål, at Rasmus lettet konstaterede at han havde marginalerne, 13 sek, på sin side som nr 15.

Kvalifikationen i øvrigt

Ved kvalifikationsløb skal man ikke nødvendigvis lægge så meget i tider og placeringer, for det vigtigste er at kvalificere sig – og så sekundært at skaffe sig en fornuftig starttid, som fx Ida og Tue gjorde så godt. Ser man på vinderne, er det dog alligevel hovedsagelig de ”store” navne: Olav Lundanes, Matthias Merz, Tatyana Ryabkina, Simone Niggli og Minna Kauppi – og så en enkelt mere ”ukendt” i form af Edgars Bertuks fra Letland. Og de ”store” nationers løbere kvalificerer sig næsten altid – og så er der alligevel altid et par stykker der kikser, denne gang således en finne og en franskmand.

Landstræner Lars Lindstrøms vurdering

Men danskerne rider på en god bølge i øjeblikket, og Lars Lindstrøm siger, at han fornemmer en rigtigt god stemning på hele holdet, som også smitter af på de enkeltes præstationer. Holdet rummer et meget stort potentiale, de er meget seriøse og har den blanding af talent, rutine og vilje, som kan skabe de store resultater. Han var selvfølgelig ovenud tilfreds med resultaterne til sprinten, hvor ikke mindst Maja naturligvis havde fået vist det kæmpepotentiale hun har, men han måtte jo også påpege at hun alligevel i kampens hede havde fået begået en fejl, der kunne have kostet en medalje. Fejl som fx Simone Niggli (næsten) aldrig begår. Men uden fejl er Maja i stand til at true den ellers uovervindelige schweizer.

Men landstræneren var også enormt imponeret af Søren Bobach, som i sprintfinalen i den grad havde fået vist alt det han kan i sin nuværende træningstilstand, og i den forbindelse ville han godt rose Team Danmark for den helt uvurderlige hjælp de yder DOF, hvor ekspertbistanden på både fysiologisk og psykologisk plan er helt i top. Både Tue Lassen og Søren Bobach er nærmest mirakuløst blevet gjort konkurrenceklare på ufattelig kort tid, og Maja Alm har i den grad fået vigtig støtte på det mentale plan. Så en stor tak til Team Danmark for deres medvirken til de gode danske resultater.

I morgen står den på mellemdistance kvalifikation og her skal Maja Alm, Ida Bobach, Signe Klinting, Tue Lassen, Søren Bobach og Christian Bobach prøve at kvalificere sig til finalen, dvs Signe skal ud i sin 3. konkurrence på 3 dage – men hun glæder sig, og føler sig bare i den grad forberedt på at klare den.
Resultater mm kan som sædvanlig hentes via nedenstående link.

http://woc2012.ch/en/live-centre.html