Dansk juniororientering skifter spor
I sidste weekend deltog de bedste danske juniorer i Baltic Cup. Men med dette års deltagelse er et kapitel i historien om dansk ungdomsorientering også slut ....
I sidste weekend deltog de bedste danske juniorer i Baltic Cup. Men med dette års deltagelse er et kapitel i historien om dansk ungdomsorientering også slut idet weekendens optræden i Baltic Cup samtidig var den sidste i denne omgang med dansk deltagelse.
Når det er kommet dertil, skyldes det ikke, at Baltic Cup ikke fortsætter, for arrangørerne for både 2006 og 2007 er allerede på plads. Men det bliver uden dansk deltagelse, idet Danmark har besluttet at trække sig ud af landskampen, en beslutning Eliteudvalget efter indstilling fra juniorlederne har taget i samråd med B&U-udvalget.
Årsagen er, at Danmark har valgt at søge nye udfordringer for de bedste juniorer i dansk orientering. Således stiller Danmark i 2006 op til Junior European Cup (JEC), der hvert år foregår i starten af oktober, og som dermed årstidsmæssigt afvikles på omtrent samme tidspunkt som Baltic Cup.
JEC har rødder i seks nationer, som er Schweiz, Frankrig, Østrig, Tyskland, Belgien og Storbritannien. Det årlige værtskab cirkulerer mellem disse lande, men samtidig er konkurrencen åben for alle interesserede nationer. Således er der til JEC 2005 tilmeldt i alt 17 nationer, altså 11 nationer udover de seks oprindelige lande, bl.a. Norge og Tjekkiet.
Udover en øget konkurrence i kraft af flere deltagende nationer, byder JEC også på flere løb i forhold til Baltic Cup. Programmet er opbygget med ankomst torsdag og træning samme dag. Fredag er der træning om formiddagen og sprint om eftermiddagen. Lørdag er der klassisk og søndag sluttes der af med stafet. Altså et program, som i alt byder på tre konkurrencer og to træninger, hvor Baltic Cup består af to konkurrencer og ingen træninger.
JEC henvender sig til aldersgruppen 17-20 årige. Til de to individuelle konkurrencer er der klasser for D17-18, D19-20, H17-18 og H19-20, mens der til stafetten er henholdsvis en D17-20 og en H17-20 klasse. Et fuldt hold vil bestå af 6 løbere i hver klasse, eller i alt 24 løbere, som i stafetten vil give 4 damehold og 4 herrehold, idet stafetten består af 3 ture. Dermed adskiller JEC-stafetten sig fra Baltic Cup-stafetten, hvor der på hvert hold er 6 løbere, sat sammen med en løber fra hver klasse.
JEC er altså ikke rettet imod de 15-16 årige, som også har deltaget i Baltic Cup. Dette er dog ikke ensbetydende med, at denne aldersgruppe må sige farvel til en årlig chance for at få en optræden i den danske landsholdsdragt. DOF arbejder således allerede på at skabe et nyt tilbud for netop de 15-16 årige, som indeholder såvel træningssamling som konkurrencedeltagelse/landskamp. I alt vil 8 piger og 8 drenge få tilbudt henholdsvis trænings- og konkurrencesamling/landskamp, og dermed en udvidelse i forhold til Baltic Cup med henholdsvis 5 piger og 5 drenge. Således fastholdes det tilbud, som har givet mange ungdomsløbere debut på landsholdet. Der lægges ikke skjul på, at forbundet prioriterer, at kunne bevare og udbygge denne mulighed. I øjeblikket arbejdes med kontakter til Skåne/Blekinge, som har været en af de hidtidige samarbejdspartnere omkring Baltic Cup.
DOF har altid værdsat deltagelsen i Baltic Cup, som har været et velfungerende arrangement. Men DOF ser i øjeblikket for de bedste juniorløbere JEC som værende fremtiden, da de her kan møde større udfordringer i kraft en øget konkurrence. Desuden er der flere løb i samme stævne, og dermed også en mulighed for at opnå mere landsholdserfaring. I alt et attraktivt stævne, som DOF ser frem til at kunne sende juniorløbere til i 2006.
Et historisk tilbageblik:
Navnet Baltic Cup har denne ungdomslandskamp båret siden 1996, efter forslag fra daværende juniorlandstræner Henrik Markvardsen. Før den tid hed det blot Ungdomslandskampen.
Men da Lithauen sluttede sig til samarbejdet fra 1995, var alle enige om, at det var et bedre og mere dækkende navn for de nationer, der deltog i samarbejdet – og så kunne der jo også heri ligge en invitation til Estland, hvorved alle de baltiske lande ville være med.
Da den nuværende spotschef startede som formand for træningsudvalget i 1989 var ungdomslandskampen et samarbejde mellem Danmark, Skåne og Vesttyskland. De politiske ændringer, der fulgte med afslutningen på den kolde krig fik imidlertid betydning for dette samarbejde. Tyskerne var ikke med i 1990 på grund af store strukturelle og organisatoriske problemer i forbundet efter murens fald.
Vi blev da kontaktet af det lettiske forbund ved Ojar Ulmanis, som var meget interesseret i at søge orienteringskontakter til vesten. Letland var med i 1991, hvor det nye Tyskland også var med – for første og sidste gang. Letland derimod har været sikker deltager lige siden. Polen kom med i 1993 og Lithauen sluttede sig som ovenfor nævnt sig til flokken i 1995.
For mange danske orienteringsløbere gennem tiden har denne juniorlandskamp været første optræden i den rød-hvide landsholdsdragt, og derfor forbinder de fleste deltagere netop denne landskamp med noget helt særligt.
Lad os håbe, at det nye for de kommende unge løbere også vil vise sig at blive noget helt særligt.