Skip to main content

Viljen sejrede

| Administrator | Nyheder 2005

De fleste led på den hårde VM finalebane, LANG. En af de, der led mest var Claus Bloch, men selv om han sluttede sidst på resultatlisten blev det en sejr for ham ved at gennemføre. Troels blev nr. 23 og Anne Konring Olesen nr. 17.

Claus var som rigtig mange andre fuldstændig færdig og 100% opbrugt ved passage af målstregen efter at have udfordret den utroligt krævende VM-bane på den lange disatnce i den fugtigvarme japanske sommer.
Claus Bloch var ude i godt 148 minutter, og på spørgsmålet, om tanken om at udgå havde skænket ham, kom svaret uden tøven: -”Nej jeg havde bestemt, at jeg ville gennemføre, men jeg må indrømme, at det blev meget hårdere end jeg havde regnet med i dag”, sagde en stadig udkørt Claus Bloch efter målgang. En rigtig indstilling. Er man blevet udtaget til VM, udgår man ikke, fordi det er hårdt.
Claus var ellers kommet fornuftigt fra start. Lå pænt placeret ved den første radio, men så gik det galt, først på langstrækket mod post 17, hvor han kom ud på en forkert ås. En fejl som Claus selv vurderer har kostet 10 til 15 minutter. Desværre skete det igen for Claus. Efter runden på det store bjerg inden en tvungen passage, kom han igen ud på en forkert ås – igen kostede det 10 – 15 minutter. ”Så satte jeg mig også ned og drak noget af min medbragte væske og sad og kiggede på kortet et halvt minuts tid, for at finde ud af hvor jeg var”, var Claus’s kommentar.
Det hjalp åbenbart. Efter det lille hvil gik det langsomt, men sikkert hjem.
Claus har i øvrigt oplyst, at han i denne hans første VM-finale havde passeret 1014 højdemeter.

Troels Nielsen, der havde haft et kanont kvalifikationsløb fik ikke sine forhåbninger om en forbedring om sin 11’te plads ved VM i Sverige opfyldt. Troels fik aldrig den samme fysiske følelse frem, som han havde i kvalifikationsløbet og lavede også flere små fejl. ”Jeg har ikke lavet nogen katastrofebom, men jeg fik aldrig den samme oplevelse, som jeg havde i kvalifikationsløbet. Efter løbet ved jeg ikke rigtig om jeg skal være tilfreds eller skuffet, men jeg havde dog håbet på, at jeg havde kunnet gøre det bedre”, var Troels’s kommentar. Troels kom trods alt ind på en fin 23. plads.

I dameklasen var Danmark kun repræsenteret ved Anne Konring Olesen. Hun var i øvrigt en af de dameløbere, der klarede den hårde rute og alligevel følte sig ”relativ frisk”, da hun kom i mål. Anne blev i dag bedste dansker med en 17. plads – hendes hidtil bedste individuelle VM resultat på den lange distance.
”Det gik bedst for mig på den sidste del af banen både med orientering og fysikken – jeg følte mig faktisk nogenlunde frisk tilsidst”, sagde Anne Konring Olesen.
Hun havde været usikker og løbet uden rytme på den første del af banen, men det lykkedes hende at finde det rigtige tempo og rytme i orienteringen.
”Jeg har ikke lavet de store fejl, men laver dog en fejl på langstrækket og kom ud på en forkert udløber – det ser dumt ud, når jeg tegner mit vejvalg ind”, siger Anne og slutter:” Det bliver rart med en hviledag i morgen”.
Anne Konring Olesen var eneste danske dame, der løb i dag. For Signe Søes var det allerede før kvalifikationen bestemt at hun ikke skulle løbe langt. For Helene Hausner, som ellers havde kvalificeret sig til dagens finale, blev det efter gårsdagens finale på mellem bestemt, at hun ikke skulle stille op i dag.

I starten af løbet så det længe ud som om arrangørerne i dag havde overvurderet løberne. De første mellemtider kunne godt indikere, at vindertiderne ville blive væsentlig overskredet. For herrebanen var den forventede vindertid 91 minutter og for damerne 72 minutter. Simone Niggli Luder, der stillede op i sin tredje finale ved dette VM tog også i dag sin tredje guldmedalje ved dette VM. Denne fantastiske orienteringsstjerne, som nu har otte individuelle VM titler, var stort set den eneste der ikke så lidende ud på det lange opløb, og hun var med tiden 73.23 ganske tæt på den forventede vindertid i dameklassen. Den russiske vinder, Andrey Khramov, var fem et halvt minut fra den forventede vindertid og den norske bronzevinder var mere end 11 minutter fra den forventede vindertid, så noget kan tyde på, at herrebanen har været en anelse i overkanten.

RESULTATER, FINALE, LANGDISTANCE 7.8.05
Onikubo Fureai Hiroba

Herrer, 12,9 km, 29 poster, 925 m stigning
1. Andrey Khramov,97.22 Rusland
2. Marc Lauenstein, 99.30 Schweiz
3. Holger Hott Johansen 102.09 Norge
4. David Schneider 102.42 Schweiz
5. Mats Haldin 103.09 Finland
6. Michele Tavernaro 103.20 Italien
23. Troels Nielsen 113.13
38. Claus Bloch 148.50

Damer, 8,8 km, 21 poster, 630 m stigning
1. Simone Niggli 73.23 Schweiz
2. Heli Jukkola 75.35 Finland
3. Vroni König Salmi 77.49 Schweiz
4. Marianne Andersen 79.48 Norge
5. Paula Haapakoski 81.57 Finland
6. Hanny Allston 83.31 Australien
17. Anne Konring Olesen 91.02


http://woc2005.bglb.jp/online/index-en.jsp