Skip to main content

Troels, Mikkel og Chris klar til mellemdistancen

| Administrator | Nyheder 2005

I morgen starter VM for alvor. VM’s første konkurrence er mellemdistance kvalifikation. Ud over de tre piger er det Troels, Mikkel og Chris, der skal ud at steges i den japanske sommer.

Alle tre herrer er enige om, at varmen bliver den største udfordring ved dette VM. ”Den, der bedst evner at håndtere de høje varmegrader og den høje luftfugtighed bliver vinder af dette VM’s konkurrencer – varmen vil for de korte distancers vedkommende betyde en ophedning af kroppen og hovedet og for den lange distance vil der yderligere blive tale om dehydrering”, vurderer Chris Terkelsen.

De tre løbere er dog enige om, at de har forberedt sig så godt, som de nu kan som nordboer, når det ikke har været muligt at være her i Japan i længere tid.
Troels Nielsen har trænet med ekstra tøj på den sidste halvanden uge før afrejse. Mikkel Lund, der går på Idrætshøjskolen i Oslo, har trænet i klimatank. En tryktank, hvor der både kan trænes forskellig højde, temperatur og luftfugtighed. Inden for de sidste tre uger har Mikkel således trænet fire gange èn time i 30-40 graders varme med en luftfugtighed på 70 – 80 %.
Chris har ved alle træninger de sidste to-tre uger før afrejse trænet med ekstra tøj og iført badehætte.
Troels forklarer, hvad det er, der sker, når ”varmen stiger én til hovedet”. Hjernens kapacitet nedsættes på grund af den højere temperatur. Man kan godt læse kortet, for at vurdere, hvad man skal gøre, men når man så kigger op og skal udføre planen, står det ikke klart, hvad det er man skal udføre”. ”Ja, evnen til at koncentrere sig bliver nedsat, og man tænker defensivt”, supplerer Mikkel.
Troels slutter snakken om den store udfordring de tre løbere står over for i varmen de kommende dage på denne måde: ”Vi har forberedt os så godt, som vi kunne, og for de fleste - i hvert fald blandt de, hvor vi skal finde de værste konkurrenter - er forholdene ens”.

Alle tre føler sig fortrolige med terrænet. Alle tre var med på træningssamlingen i efteråret. ”Vi kunne måske nok have ønsket at have været her lidt mere, men vi er fortrolige med terrænet og typen af vegetationen, og ved hvilke udfordringer, der her venter os”, siger Chris. ”Ja, vi ved, at der skal passeres mange højdemeter. Chris og jeg har siden december haft en intern ’bakkekonkurrence’ kørende, for målrettet at træne mange højdemeter”, supplerer Mikkel og forklarer videre, hvad konkurrencen er gået ud på -”vi har holdt regnskab med de højdemeter vi har passeret siden december. For hver måned er regnskabet gjort op, og vinderen har hver måned kunnet indkassere en dåsecola. Og stillingen er 4-3 i min favør” – og Mikkel fortsætter –” i det samlede regnskab har vi hver taget mellem 60-70.000 højdemeter”!

Mikkel, som deltager i sit tredje VM (det tredje på stribe) skal løbe mellemdistance for anden gang. Hans ambition er helt klart at komme i A-finalen og forbedre sin 28. plads fra Schweiz i 2003. ”Det bliver nok svært at nå den 15. plads, jeg fik ved EM, men en Top 20 placering er mit mål", siger Mikkel.
Troels deltager i sit fjerde VM på stribe (med første gang i Finland i 2001 på lang) og sin tredje på mellemdistance . Hans ambition er lige så klar som Mikkels, en plads i A-finalen og at forbedre sin 29. plads fra VM i 2003 og som Mikkel at slutte i Top 20.
Chris, der var med til sit første VM i USA i 1993, deltager i sit femte VM. Var med i 1993, -95 og -97, men var så væk på grund af overtræning helt frem til 2003, hvor han i Schweiz alene løb mellemdistancen og blev nr. 20. I 1993 var han yngste deltager og blev nr. 10 på kortdistancen (vindertid 25 minutter). Mellemdistancen er kortdistancens afløser internationalt og Chris’s mål er en forbedring af det 12 år gamle resultat.

Humøret hos de tre fejler ikke noget og alle er optimistiske med hensyn til morgendagens konkurrence. I øvrigt vil de gerne gøre lidt reklame for landsholdsløbernes egen dagbog her under dette VM. Her kan læseren finde korteksempler, billeder og løbernes egne oplevelser. Se på: http://landsholds-blog-amok.blogspot.com/

Mellemdistance kvalifikation løbes i morgen søndag. Damerne med første start kl. 09.00 og herrerne kl. 09.01. Der løbes i tre heat og de 15 bedste fra hver heat går videre til torsdagens A-finaler.
Banelængder i morgen er 3,4 km for damer og 3,8 km for herrer. For begge klasser er der en forventet vindertid på 25 minutter.
De tre danske herrer ligeså vel som de tre damer, Helene, Signe og Anne ønskes en god start på dette 22'ende VM.