Skip to main content

Superlørdag - den sad lige i skabet!

| Administrator | Nyheder 2005

Første 'superlørdag' - en komprimeret træningsdag med 30 løbere for de jyske TKC'er blev en succes

Talentudviklingstræner Jan Scheel beretter:
'Første træningsaktivitet i talentudviklingsprojektet blev en succes. Lørdag var ca. 30 unge talentkraftcenterløbere fra TKC Nord, TKC Midt samt TKC Esbjerg/Fyn samlet omkring Jelling til en komprimeret træningsdag - en såkaldt 'Superlørdag'.

Den primære målsætning med Superlørdage er at tilbyde vores unge talenter en dag med mere tid til refleksion over den tekniske træning. Ligeledes at undervise/inspirere talenterne ved besøg fra forskellige eksperter indenfor vores sport.

Måske ligeså vigtigt øges trænersparringen og erfaringsudvekslingen, og dermed den samlede træningskvalitet i vores træningsmiljøer.

Programmet for dagen
1.træning – Gyttegård
Retroaktiv orientering – (orientering på forkant, planlægning/observationsevne).

Foredrag om fysisk træning (træningsplanlægning) ved Jesper Franch.
Teknikopsamling på formiddagens træning + optakt til eftermiddagens træning.

2.træning – Frederikshåb Vest
1.del: Forenkling/orientering efter flere planer på kurvekort
Neutralisering/opsamling -> start i gruppe (3-4 pers)\t\t
2.del: Kortdistance stress-træning (højintensitet, planlægning/temposkifte og observationsevne i høj fart). Gennemføres med 15 sek. startinterval. Indlæring ved konkurrencefart.

Hovedemnet for det tekniske program var bevidsthed i orienteringen. Løberne arbejdede gennem to træninger med at definere de terrængenstande, der var nødvendige for at gennemføre sikker orientering, men samtidig arbejdede løberne med forenkling af orienteringsstrækket for at holde høj fart på o-banen. De tekniske træninger blev afsluttet med o-intervaller, hvor teknikken blev testet i en konkurrencelignende træning.

Mellem træningen satte Jesper Franch (lektor, PhD ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet) fokus på træningsplanlægning med et inspirerende oplæg, hvor vi fik en god debat om god fysisk træning.

Som inspiration til eftermiddagens træning, så vi på Thierry Gueorgious mesterløb fra mellemdistancen ved VM i Schweiz i 2003. Dette som et eksempel på forenkling og dannelse af et mentalt terrænbillede ved postindløbet.

Såvel løbere som trænere/ledere var enige om, at konceptet holder, og at Superlørdage skal være en fast del af talentudviklingen i dansk orientering.
Målsætninger er intakt:
Dansk juniororientering i verdensklasse!
Og jeg skal hilse at sige, at der blev virkelig gået til den fra alle løbere! Imponerende!' - slutter Jan Scheel