Skip to main content

Vejen til VM 2024: Josefine Lind står stærkere end nogensinde

| Camilla Bevensee | Nyheder

Der er kun to uger til årets højdepunkt i international orientering, hvor de bedste i verden skal kæmpe om medaljer i Edinburghs stejle gader til VM i Skotland. Der bliver fuld tryk på til de tre intensive sprintkonkurrencer, som de otte udtagne danske VM-løbere fordeler sig på den 12., 14. og 16. juli. 

Det danske VM-hold er netop vendt hjem fra seks dages fortræningslejr i det skotske, hvor de har løbet sprint i relevante terræner og har trænet den sidste hårde uge, inden de næste to handler om at restituere og blive helt klar til at det går løs med den individuelle sprint fredag den 12. juli. Cheflandstræner Tue Lassen melder om at de sidste, helt specifikke forberedelser til mesterskabet er ved at være på plads.

"Hovedformålet med den her træningslejr, har i modsætning til den vi var på i april, været den specifikke forberedelse, især mod de lange dage på de individuelle distancer til VM. Sidste gang udfordrede vi løberne på svære momenter og sendte dem ud i så mange forskellige relevante terræner som muligt. Denne her gang, hvor det er VM-holdet, der er med, har vi arbejdet meget med det mentale og med planlægning af logistikken, så de har fået trænet det inden VM," lød det fra Tue Lassen over telefonen fra lufthavnen i Edinburgh, hvor han torsdag var på vej hjem fra træningslejren. 

Generalprøve til de britiske testløb i weekenden

Udover på træningerne, får de danske VM-løbere mulighed for at teste planerne af, når de skal løbe med til de britiske WOC 2024 testløb i to forstæder til Edinburgh i weekenden. Der er individuel sprint og knockout sprint på programmet, og netop på de to individuelle distancer, hvor der skal løbes 'dobbelt', med først kvalifikation og derefter forhåbentligt finale, er vigtige at have styr på, lyder det fra cehflandstræneren.

"Planerne for dobbeltdagene er blevet testet på simuleringer af lignende dage herovre, og i weekenden kan løberne prøve de sidste ting af til to konkurrencer med meget stærke felter til start. Det bliver spændende at se, hvor de ligger, men det er først til VM at det gælder, og der er stadig mulighed for at justere nogle ting her de sidste to uger," forklarer Tue Lassen.

De britiske testløb kan følges her: WOC test races - Edinburgh

En af de løbere, der ifølge hende selv, har fået mange gode erfaringer de sidste uger, er Josefine Lind, der skal løbe både knockout sprint og sprintstafet til VM. 

Josefine Lind står stærkere end nogensinde og drømmer om at løbe sig i top-10 i verden

Som junior var OK Gorm Jellings Josefine Lind en af Danmarks bedste, men da hun ramte seniorrækken, plagede skader hendes træning og satsning. Først til EM i Schweiz i 2021, fik den dengang 23-årige landsholdsløber vist lidt af det høje niveau internationalt, som hun altid har haft ambitioner om, med en 22. plads på den individuelle sprint og en 19. plads på knockout sprinten i Neuchatel.

Det helt store internationale gennembrud er dog helt frisk i hukommelsen, da det kun er en måned siden at Josefine løb sig ind i top-10 i verden og sikrede sig en sikker plads på VM-holdet. Det gjorde hun til World Cup runden i schweiziske Olten, hvor hun løb sig i semifinalen på knockout sprinten og sluttede lige uden for finalepladserne på en flot 9. plads i et stærkt felt.

Fra succes og internationalt gennembrud, og videre mod VM

Siden successen i Olten, er det kun gået den rigtige vej for Josefine, der ikke tidligere i sin karriere, har løbet så meget som hun gør nu, og ikke før har haft en så god og sammenhængende træningsperiode op til, som i løbet af det sidste halve år.

"Det er som om der er sket noget den sidste måned. Vi løb en hel knockout sprint dag, med intensive sprinter hele dagen, hvor det bare føltes som om jeg kunne blive ved. Det er ikke så mærkeligt at formen er god, for jeg har ikke skippet mere end én enkelt træning det sidste halve år, og det var i mandags, hvor jeg ikke løb intervaller, fordi jeg havde lidt ømme ben, efter at vi løb en længere tur søndag," fortæller Josefine Lind fra Skotland, hvor hun snart er klar til at løbe de sidste træninger og et par konkurrencer inden turen går 'hjem' til Danmark og hendes mors hus i Vejle, hvor de dage inden VM skal tilbringes.

Til daglig bor og træner Josefine i Oslo, hvor hun læser en kandidat på Norges Idrettshøgskole. Hun er skiftet til den norske klub IL Heming, som den norske verdensstjerne og tredobbelte verdensmester Kasper Fosser også løber for. Josefine har allerede til sit første af slagsen, vundet en sølvmedalje til de norske mesterskaber i sprintstafet med klubben, og selvom det er tydeligt for enhver, der ser på hendes resultater, at hun er godt løbende, bekræfter hun også selv, at hun ikke har været i bedre form end hun er nu. 

"Jeg har aldrig været i den form jeg er nu, det er helt sikkert. Jeg har heller ikke trænet så godt før, som jeg har gjort nu. Det er svært at sige hvor jeg står i forhold til de andre til VM, og det bliver jo det, der i sidste ende afgør resultatet i Edinburgh, men jeg tager til VM med god selvtillid og tro på at jeg er der hvor jeg skal være, når det gælder om to ugers tid," lyder det fra Josefine, der også har fået gjort sig vigtige erfaringer teknisk og mentalt de sidste par måneder.

Det mentale er på plads

"Der er sket vildt meget siden vores første træningslejr herovre i april. Jeg er et helt andet sted teknisk og har meget mere kontrol, end da vi løb her sidst. Sammen med de erfaringer jeg fik på World Cup runderne i Schweiz og Italien, har jeg også virkelig fået godt styr på det mentale. Det handler om at have sine tanker det rigtige sted, på det rigtige tidspunkt. Man mister fokus rigtigt ofte på sådan en konkurrence, så det gælder om at kunne komme hurtigt tilbage og det er svært, men jeg har trænet det og synes jeg er blevet meget bedre til det. Jeg føler mig også meget mere sikker på taktikken og teknikken på knockout sprinten, og min formkurve er bare fortsat med at stige," forklarer Josefine Lind, der glæder sig til at skulle i ilden til WOC 2024.

"Jeg ser virkelig frem til at komme ud og give den gas og vise hvad jeg kan til VM. Sådan har jeg det næsten aldrig inden en vigtig konkurrence, jeg vil helst bare blive liggende i sengen, men jeg føler mig stærk nu og så er det bare sjovere. Som sagt er det mentale også på plads, på en anden måde nu, end før. Jeg har mange eksempler fra de sidste måneder og uger, på hvordan jeg ikke skal gøre, men jeg har også formået at vende det til, hvad det er jeg skal gøre og hvordan jeg skal handle," lyder det fra OK Gorm Jelling-løberen. 

Drømmer om top-10

Det er Josefine Linds andet VM, og efter gode takter til World Cup runden i Schweiz i slutningen af maj, tror den 26-årige vejlegenser på at hun kan løbe med helt oppe i toppen af verden i Skotland. 

"Jeg føler det er realistisk at løbe top-10 på world cuppen. Der er færre med til VM end til World Cuppen og jeg synes jeg står endnu stærkere nu, end i Schweiz for en måned siden. På sprintstafetten, vil jeg gøre arbejdet færdigt fra Italien, hvor jeg lykkedes med det jeg skulle på en stor del af førsteturen, men ikke formåede at tage det med helt i mål. Hvis jeg ikke er med, lad os sige Schweiz, inde til skiftet, er det okay, men jeg skal være med lige efter, det er helt klart målet for mig på sprintstafetten," fortæller Josefine Lind, der også ser frem til weekendens testløb, hvor der er stærke VM-løbere fra de store nationer til start. 

"Der er generalprøve i weekenden, men jeg tror ikke jeg kommer til at lægge så meget i det. Det bliver fedt at se hvordan det går, det glæder jeg mig til, men det kommer til at gå som det går, og det vigtigste er at jeg får mulighed for lære af det og gøre det endnu bedre til VM," slutter Josefine Lind af. 

De britiske testløb kan følges her: WOC test races - Edinburgh

Følg landsholdet til VM i Skotland

VM i Skotland afholdes 12.-16. juli, og der mulighed for selv at prøve orienteringsløb i Skotland, samtidig med at man hepper på de danske løbere, med hele seks løb på programmet til WOC Tour. Tilmeldingen er åben og der kommer løbende mere information omkring løbene, transportmulighederne og programmet for dagene i det skotske på hjemmesiden her: WOC Tour 2024 

Mesterskabet kan som altid også følges hjemme fra stuen via IOF Live, hvor mere info også kommer ud, når mesterskabet nærmer sig.