Skip to main content

Optakt EM i MTBO 2024

| Michael Lindholm | Nyheder

Det danske MTBO-landshold er på plads i polske Ostróva, hvor europamesterskaberne finder sted for elite, juniorer og ungdom. Danmark stiller med i alt seks ryttere og har, som altid, gode chancer for både medaljer og topplaceringer. EM er samtidig årets første Wolrd Cup for eliten.

Det er 14. gang der køres om EM for eliten. 2006 var første gang og dengang var det ligeledes i Polen, som yderligere har lagt jord til EM tilbage i 2013. Denne gang er det ca 220 km nord for hovedstaden Warszawa.

Landsholdet ankom tirsdag og har bl.a. benyttet onsdagen til at se på terrænet. Meldingerne fra Polen går på, at holdet er klar til kamp!

Hos eliten ser vi først og fremmest efter damernes klasse, når vi har tre så stærke ryttere som Camilla Søgaard (Horsens OK), Nikoline H. Splittorff (FIF Hillerød Orientering) og Cæcilie R. Christoffersen (OK Øst Birkerød). Alle tre har potentiale til at tage medalje.

32-årige Camilla Søgaard er den mest vindende rytter ved EM, ikke bare fra dansk side, men overall. Otte medaljer, heraf fire af den fornemste karat. Hun er forsvarende europamester på mellemdistancen.

Nikoline Splittorff er ikke langt efter med sine fem individuelle medaljer. Hun er regerende europamester i fællesstart, som dog ikke bliver kørt i år. De individuelle løb er sprint, lang- og mellemdistance, inden der sluttes af søndag med mix-stafet.

Hos herrerne er det alene Oliver Friis (Navet MTBO), som repræsenterer de danske farver. På forhånd var der afbud fra de skadede ryttere; Morten Örnhagen (OK Snab Vejle) og Noah Tristan Hoffmann (Mariager Fjord OK).

Endelig stiller Danmark med Miri Brunstedt Nørgaard (OK Øst Birkerød) og Sofie Okkels Jensen (OK Sorø) i damejunior.

Forud for EM havde denne artikels forfatter lejlighed til at spørge ind til MTBO-landsholdet ved den danske landstræner Bjarne Hoffmann.

Jeg spurgte ham bla. om forventninger til årets EM?

”Vi skulle gerne hive nogen medaljer hjem og her ser jeg vores bedste chancer på damesiden, idet Nikoline og Camilla jo har for vane at placere sig helt i toppen.

Som træner er jeg dog vældig fokuseret på også at udvikle alle rytterne der er på holdet. Så kunne Cæcilie nu lige tage det sidste skridt fra podiet (top-6) til skamlen så ville det være virkelig fedt og 'fortsat udvikling' er også det primære for Oliver på herresiden og på damejunior siden hvor Miri og Sofie er de danske repræsentanter.

Her kan vi og skal fortsat stille og roligt bygge yderligere på og jeg vil derfor nødig på forhånd stille store resultatforventninger op. Det primære fokus på de to træningssamlinger vi har afviklet i Danmark i  det tidlige forår har været præstationskontrol og 'levering af varen' under pres. Potentialerne er der. Vi er desværre lidt ramt af skader (Noah og Morten, red.). Det er udfordrende for dem og vores lille hold.”

Hvad ser du i fremtidsperspektiver og hvor er du som træner?

”Ingen tvivl om at vi med et lille landshold er ganske sårbare overfor skader og der er mere end svært at have de lange forkromede udviklingsambitioner - og det rækker min tid heller ikke rigtig til. Der er mere end rigeligt i kalenderen allerede. At jeg har budt mig til som landstræner i denne ombæring handler om at bidrage til de ryttere der er der lige nu - og så tager vi gerne varmt imod andre der gerne vil kombinere kortlæsning med cykling. Jeg kan godt undre mig over, at der ikke er flere sub-elite fod-o der afprøver det. Når MTBO er bedst er det jo sprint-O på speed!”

Bjarne Hoffmann er ikke med i Polen, hvor holdet ledes af Katja Brunstedt og Nina Hoffmann. Men han følger det naturligvis tæt.

EM skydes i gang om ganske få timer, når sprinten med vindertider på 20-25 min (16-20 min for juniorerne) begynder fra kl. 10.00.

Følg EM sprinten live, se starttider m.m. lige her: SPRINT | International Orienteering Federation

EM programmet kan ses i billedet herunder.

Fotokredit topbillede: Katja Brunstedt