Skip to main content

Cecilie Friberg Klysner stopper sin landsholdskarriere og Søren Thrane Ødum tager midlertidig pause fra landsholdet

| Camilla Bevensee | Nyheder

To af de mest dominerende danske landsholdsløbere de sidste år, stillede ikke op til World Cup-testløbene i forrige weekend og er ligeledes ikke udtaget til World Cup runderne i Schweiz og Italien. Og derfor er de heller ikke i spil til VM i Skotland til sommer.

For Søren Thrane Ødum, OK Øst Birkerød, skyldes det en krop der ikke har fungeret normalt siden EM i oktober 2023, hvor eftervirkningerne af en virusinfektion har givet Søren store fysiske symptomer, med høj puls, trykken for brystet, ondt i hovedet og meget træthed. Søren har i hele perioden været i grundig udredning hos forskellige eksperter, for at få tjekket hjertet og lungerne, som heldigvis har vist, at der ikke er noget alvorligt galt. Søren har dog været mere eller mindre inaktiv i hele perioden, og selvom at det heldigvis går bedre nu, og Søren også så småt er kommet i gang med at træne igen, så har den lange sygdomsperiode også taget hårdt på ham mentalt.

Søren har derfor i samråd med landsholdsledelsen besluttet at tage en midlertidig pause fra landsholdet, for at få ro på og plads til at komme helt ovenpå igen, inden Søren forhåbentlig er klar til at genoptage landsholdskarrieren igen på et tidspunkt.

Cheflandstræner Tue Lassen siger: ”Det har virkelig været en hård periode for Søren, og det har ikke været den normalt positive og glade Søren jeg har snakket med igennem de sidste måneder. Søren vil stadig sporten helt vildt meget, men har givet udtryk for at han har brug for en pause, fordi det at han fortsat ikke at kan gøre det han har aller mest lyst til, er for hårdt mentalt lige nu. Det bakker vi op om og yder fortsat Søren den hjælp og støtte vi kan igennem den næste periode. Vi ved hvor dygtig Søren er og hvor højt niveau han har, når kroppen fungerer normalt, så når Søren føler sig klar igen, så er døren til landsholdet åben igen”.

For Cecilie Friberg Klysner, FIF Hillerød, er det derimod en frivillig og velovervejet beslutning at stoppe sin landsholdskarriere. For den 30-årige løber, der har to VM-medaljer og to EM-medaljer på CV’et i årene 2016-2018, samt topplaceringer helt indtil sidste år, er motivation for alt det, der kræves for at være orienteringsløber på højeste internationale niveau, der ikke mere.    

”Jeg har gået og tænkt længe over det, og det var også grunden til at jeg ikke ønskede at være en del af en landsholdgruppe i 2024, for at prøve at give mig selv mere plads og fleksibilitet i forhold til træningslejre og andre forpligtelser man har som landsholdsløber. Jeg elsker stadig at træne og konkurrere, men jeg kan mærke at de lange træningslejre og mesterskaber, koster for meget tid og energi for mig, i forhold til hvor jeg er mit liv, med fuldtidsarbejde i form af en ph.d., som jeg gerne vil fordybe mig i. Jeg er glad for min beslutning, selvom det selvfølgelig kommer til at krible i benene, når jeg skal se de andre landsholdsløbere til de kommende mesterskaber. Jeg er dog sikker på at de ”unge” vil gøre det rigtig godt de kommende år,” siger Cecilie.

Cheflandstræner, Tue Lassen, synes det er en naturlig beslutning som Cecilie har truffet, og ønsker hende god vind fremover: ”Cecilie er kommet til et sted i hendes liv, hvor andre ting er blevet vigtigere end sporten. Det har stået på over de sidste år, og jeg synes det er naturligt at hun vælger at stoppe nu, for det har kostet meget for hende de sidste par år, at skulle rejse så meget. Det er selvfølgelig ærgerligt at vi mister en så dygtig atlet og også en kulturbærer, men hun forlader heldigvis et velfungerende landshold, som hun også har brugt meget tid og kræfter på at sætte sit præg på. Hun kan se tilbage på en fantastisk karriere, hvor jeg var så heldig at få lov til at tage tre medaljer sammen med hende på sprintstafetholdet, og så håber jeg at mange vil være med til at hylde hende til efteråret, for hendes indsats for Dansk Orientering,” afslutter han.

Landsholdet og Eliteudvalget planlægger at hylde Cecilies flotte karriere ved et af efterårets DM’er.  

I dag for præcis 8 år siden, tog Cecilie Friberg Klysner sin første internationale med sprintstafetholdet, til EM i Tjekkiet.