Skip to main content

Jukola starter i morgen

| Camilla Bevensee | Nyheder

Den traditionsrige Jukolan Viesti starter i morgen, med damestafetten Venla, der bliver sendt afsted kl. 14.00 og herrernes Jukolastafet, der har start kl. 23.00 (finsk tid, 13.00 og 22.00 dansk tid). Der er hele 1695 herrehold og 1550 damehold tilmeldt, hvilket tilsammen giver mere end 18.000 løbere på plads i Porvoo Borgå, lige øst for Helsinki i det sydlige Finland.

Ligesom ved sæsonens anden store stafet, svenske 10mila, er der mange danske eliteløbere på især de svenske hold, og enkelte danske hold, fra OK Pan Aarhus og Farum-Tisvilde OK til start på Jukola og Venla, men der er også hold fra danske OK Syd og Søllerød OK på startstregen til herrestafetten i weekenden i Finland.

I damestafetten stiller OK Pan Aarhus med to damehold og et førstehold bestående af Hedvig Valbjørn Gydesen, Lotte Jauhojärvi Markussen, Caroline Gjøtterup Frederiksen og Andrine Benjaminsen, i den rækkefølge. Det må siges at være et utroligt stærkt hold, der har potentiale til at udfordre selv de suveræne blåhvide fra IFK Göteborg på Venla stafetten i år. Farum-Tisvilde OK har også et stærkt damehold med, med Iben Valery, Erin Nielsen, Amanda Falck Weber og Eva Örnhagen Jörgensen på de fire ture. OK Pan's andethold har en god chance for at udfordre Farum-Tisvilde OK, med Ida Schwartz Bobach på førsteturen, efterfulgt af Linnea Myrskog og Laura Bobach, og med Ida Riis Madsen på sidsteturen, der løb en stærk tur på klubbens førstehold til 10mila for en måned siden. 

I herrestafetten har de fire danske klubber et enkelt hold med, og der er lagt op til en danskerdyst mellem OK Pan Aarhus og Farum-Tisvilde OK, hvor Søllerød OK også på papiret ser ud til at kunne være med på flere ture. OK Pan Aarhus lægger ud med en farlig førstetur i Andreas Bock Bjørnsen, der skiftede som nummer 6 på førsteturen på 10mila for kun en måned siden, under 45 sekunder fra de forreste, og sidste år kom ind med den store førergruppe på førsteturen på Jukola. Han efterfølges af den rutinerede natløber Mads Skaug og så endnu et stjernekort med Jeppe Edvardsen på tredjeturen. Herefter kommer der mere rutinerede kræfter ind på det aarhusianske hold, men med en lige så god start som på 10mila, kan OK Pan være med i front af stafetten et godt stykke inde i konkurrencen.

Til gengæld har Farum-Tisvilde OK hele tre Falck Weber-herrer på holdet, og med kommende stjerner som Grönborg-brødrene og en enkelt Marager på holdet, kan de måske udfordre OK Pan i det lange løb på stafetten. Det bliver spændende at se hvordan de danske hold klarer sig i den intense stafet og hvordan styrkeforholdene falder ud internt i blandt dem. 

Udover de danske hold, er der rødthvidt-islæt på Sävedalen AIK og Göteborg Majornas førstehold, og finske Turun Suunnistajats førstehold, IFK Göteborg og OK Linnés andethold, og sikkert endnu flere i herrestafetten. Hos damerne er der blandt andet danskere at finde i holdopstillingen på svenske Västervik OK, IKHP Huskvarna og Göteborg Majornas førstehold og OK Linnés andethold, og mon ikke der kommer et par danske kvinder på et eller flere af IFK Göteborgs hold også. 

Se alle de registrerede hold til Jukolan Viesti her: Registered teams

Stafetterne kan følges live via streaming på IOF TV fra kl. 12.45 dansk tid her: IOF live TV - Jukola, Poorvo, Finland

Alle hold og løbere kan følges via live results her: Live results - Jukolan Viesti