Skip to main content

10mila i Skellefteå starter i morgen

| Camilla Bevensee | Nyheder

Den 78. udgave af Sveriges ældste sportsbegivenhed, løber af stablen i Skellefteå i det nordlige Sverige i weekenden, og de lidt mere end 4000 tilmeldte løbere kan glæde sig til det mest nordisk beliggende 10mila nogensinde. Den nordlige placering, næsten 800 km nord for Stockholm, giver de 226 hold i herrestafetten en unik oplevelse, med kun få timers nattemørke, når solen går ned kl. 22.08 og allerede står op igen 02.55, og det desuden ikke bliver helt så mørkt i skoven, som 10mila løberne er vant til. 

Inden herrerne skal i skoven med fællesstart kl. 20.30, skal ungdomsløberne og damerne rundt i det hurtige Norrland terræn, der dog flere steder kan være vådt og tungt på grund af den sene afsmeltning af sne, lyder det i Jan Kocbachs analyse på World of O. De unge under 16 år skal tilbagelægge lige over 15 km fordelt på fire ture i ungdomsstafetten, hvor der ikke stiller nogen danske hold til start. Damerne skal rundt på 38,1 km på de fem ture lørdag, hvor starten på damestafetten går kl. 13.30, med to danske hold til start: OK Pan Aarhus og Farum Tisvilde OK. 

Sidste år blev OK Pans stærke førstehold nummer fire i 'damkavlen', og i år er fire af de samme fem damer på holdet: Caroline Gjøtterup, Lotte Markussen, Hedvig Valbjørn Gydesen og Cecilie Friberg Klysner. Dog mangler trumfkortet Andrine Benjaminsen i Pan-lejren, hvor Ida Riis Madsen tager over, og det bliver med det nok svært for de bourdeauxrøde kvinder at hente en helt så god placering som sidste år. Farum Tisvilde har mistet flere af deres stærkeste damer til svenske hold, men stiller blandt andre med landsholdsløberne Amanda Falck Weber og Eva Örnhagen Jørgensen, der på gårsdagens Swedish League afdeling lige syd for Skellefteå, hev en flot 5. plads hjem. 

I herrernes stafet, '10mila kavlen', har de samme to danske klubber hold med, når der over 10 ture skal tilbagelægges 112 km orientering igennem natten, inden de bedste kan gå i mål lige før kl. 6 om morgenen på søndag. Sidste års vinderhold OK Linné, har med alt sandsynlighed danske Rasmus Møller Jess på holdet igen, mens der også på flere andre gode svenske og et par finske hold, forventes danskere i opstillingen. Sidste år hentede årets to danske klubber, henholdsvis en 72. plads til OK Pan Aarhus' førstehold og en 89. plads til Farum Tisvilde OK's bedste herrehold i 10mila herrestafetten, og det bliver spændende at følge de danske hold op mod de dygtige svenske, norske, finske, scweiziske, tjekkiske, og et enkelt litauisk og lettisk hold. 

OK Pan har opgraderet deres eneste herrehold i år med landsholdsløber Magnus Dewett, der skal løbe sidstetur på holdet, hvor også landsholdsprofilerne Andreas Bock Bjørnsen og Asbjørn Kaltoft er med for Aarhusianerne, på henholdsvis 1. og 2. tur. Sidste år løb Asbjørn Kaltoft en fantastisk start på sin tur, og i år har han både vundet DM nat i H21-klassen og været blandt de bedste danske herrer på både testløbene til og til selve World Cuppen i Norge i slutningen af april, så det bliver spændende at følge udlægget fra OK Pan. 

10mila konkurrencen i år bærer præg af et fravalg for flere, især danske, klubber, som kan hænge sammen med den lange rejsetid til det nordlige Sverige. Kun lige over 600 hold i alt, tager den lange tur, mod 887 hold på startlisten sidste år, hvor 19 danske hold havde taget turen til Örebro. Der skal alligevel nok blive kamp om placeringerne i toppen af stafetterne, som kan følges live på Web TV via IOF Live (engelsk kommentering): 10mila IOF live TV eller på 10milas egen TV-sending (svensk kommentering): Webb TV 10mila. Begge dele koster et gebyr for at se med. 

Læs mere om 10mila på hjemmesiden: 10mila 2023

 

Program 10mila Skellefteå

Lørdag 20. maj

10.00 start ungdomsstafetten
12.30 forventet målgang vindere af ungdomsstafetten
13.30 start damestafetten
18.00 forventet målgang vindere af damestafetten
20.30 start herrestafetten

Søndag 21. maj

06.45 forventet målgang vindere af herrestafetten