MTBO landsholdet evaluerer på et år med 12 VM og EM medaljer
I sidste weekend mødtes det danske mountainbikeorienteringslandshold til en uformel landsholdssamling i Sorø, hvor de så tilbage på en vanvittig sæson resultatmæssigt, og så frem mod næste års udfordringer. Programmet bød på bowling og Cyklecross Cup, og der var tid til at få talt de mange medaljer, sejre og skuffelser igennem.
"Vi ser tilbage på en helt fantastisk sæson, hvor vi har hentet 12 VM og EM medaljer hjem til Danmark, og hvor en dansk kvinde vandt den samlede MTBO World Cup for første gang. Selvfølgelig kan vi ikke komme uden om vores tre kvindelige ryttere, der har domineret det internationale felt i år," fortæller landstræner Allan Jensen.
Suverænitet og stabilitet hos kvinderne
Den ene af de tre kvindelige ryttere på det danske MTBO-landshold, Camilla Søgaard, kan se tilbage på en sæson, hvor hun kørte sig til EM guld, VM guld, sejr i den samlede World Cup, to individuelle sejre i World Cuppen og yderligere tre sølvmedaljer og en bronzemedalje til VM.
"Camilla har haft sin mest stabile sæson hidtil, og har vist virkelig højt niveau over hele sæsonen. Hun ser frem mod et år i 2023, hvor hun kommer til at prioritere EM i april i Portugal højest, og ikke forventer at deltage til VM i Tjekkiet. Der er andre ting, som fx deltagelse i nogle adventureraces, og et længere udenlandsophold med sin kæreste, der kommer til at fylde for Camilla næste år," fortæller Allan Jensen, om den suveræne Horsensgenser, der havde sikret sig sejren i den samlede World Cup allerede inden den sidste konkurrence, som hun alligevel kørte sig til en sejr på.
Netop på årets sidste World Cup konkurrence, langdistancen i Bulgarien, viste de danske kvinder, at de er i den absolutte top i verden, ved at indtage alle tre medaljepladser. Cæcilie Christoffersen kørte sig til en sølvmedalje, og fik endelig brudt igennem internationalt, med hendes første individuelle medalje.
"Cæcilie har ligget så godt med, og med to individuelle 5. pladser til EM og flere 7. pladser, har hun været lige uden for medaljerne flere gange. Det har været fantastisk at se hende lykkes med at tage en sølvmedalje. Hun er en vigtig del af holdet, også på stafetterne, hvor vi på papiret har det stærkeste kvindehold i verden, og den sølvmedalje til World Cuppen, har kun givet hende mere blod på tanden," fortæller landstræner Allan Jensen.
Den sidste kvindelige rytter på holdet, Nikoline Splittorff, viste også i år, for alvor at hun hører til i toppen af feltet i seniorklassen. Hun vandt næsten alt som junior, da hun stadig var ret ny i sporten, men med et første seniorår spoleret af corona, var det først i 2021, at hun rigtigt kom ud og konkurrerede. Der blev det til en VM-guldmedalje på stafet, en EM-guldmedalje på mellemdistance og en bronzemedalje på langdistancen til EM.
I år tog den unge nordsjællænder sine første individuelle VM medaljer, med en guldmedalje på mellemdistancen og en sølvmedalje på sprinten.
"Nikoline har vist et utroligt højt niveau, især hendes alder taget i betragtning, og at hun kan gå ind og gentage successen fra EM og tage guldet på VM mellemdistancen, det er rigtig flot. Vi har de her tre dygtige kvindelige ryttere, som virkelig formår at få det bedste frem i og presse hinanden til at blive bedre. Der er ikke så mange andre ryttere i Danmark, så det er fedt, at de har hinanden og har det høje niveau," fortæller Allan Jensen.
Gode takter hos herrerne
På herresiden, var der ikke en helt så stor medaljehøst, men førsteårs senioreren Morten Örnhagen Jørgensen, der vandt spandevis af medaljer som junior, sørgede for en enkelt medalje på herresiden, med en flot sølvmedalje på sprinten til EM i Litauen. Resten af mesterskabet i Litauen, blev desværre spoleret for den unge rytter, af et maveonde.
"Der var lagt i kakkelovnen til noget rigtigt godt for Morten i år, men det blev jo desværre ødelagt af først et maveonde til EM, og så en brækket arm op til VM, der gjorde at han ikke kunne køre. Det var super fedt at se, at Morten tog den sølvmedalje på sprinten i Litauen, det gav virkelig håb for noget godt, men super ærgerligt, at det ikke gik sådan," forklarer landstræneren.
For holdets to andre herrer, Mikkel Brunstedt Nørgaard og Oliver Friis, var der gode takter på spil til både EM og VM i år, med placeringer omkring top-20 individuelt og i top-10 på stafetterne.
"Mikkel og Oliver kommer hurtigt til at stå i skyggen af Morten, der er braget igennem allerede her i sit første år som senior, men begge de to, har vist, at de kan præstere godt i seniorklassen. Når der bliver taget så mange medaljer, kommer alle de præstationer, der ikke er i top-3 eller i top-6, hurtigt til at drukne lidt, men jeg synes at drengene har gjort det rigtigt godt, og er på rette vej i deres udvikling," fortæller landstræner Allan Jensen, der adresserer elefanten i rummet, de få atleter og den manglende subelite i MTBO-sporten i Danmark, med en klar holdning.
"Der er ingen badebilletter på det her landshold. Hvis vi begynder at tage alle med, der har en interesse for at køre, men som ikke har et niveau, der nærmer sig der, hvor vi gerne vil ligge internationalt, undergraver vi hele pointen med at have et landshold. Vi skal selvfølgelig ikke udelukke unge talenter, men vi skal heller ikke bare have ryttere med til mesterskaber, som ikke har et vist niveau eller en vilje til at træne hårdt for at blive bedre eller udvikle sig," forklarer landstrænere, der medgiver, at rekrutteringsmassen er meget lille.
Flere skal køre MTBO
"Der er ikke nogen, der står og ånder dem, der er med nu i nakken, og på den måde er der ikke en ellers sund og motiverende kamp om pladserne på landsholdet. Set i det lys er det faktisk bare endnu mere imponerende at rytterne formår at klø på og levere resultater på stribe i absolut verdensklasse. Der er utroligt få der kører MTBO i Danmark, og med endnu færre unge, er der desværre en potentiel risiko for, at sporten ender med at være ikke-eksisterende herhjemme," forklarer Allan Jensen.
"Jeg kan kun opfordre folk ude i klubberne til at reklamere for de løb og træninger i MTBO, der nu er.Der er MTBO Vinterserien på Nordsjælland, en lidt utraditionel MTBO cup i Nordjylland og Midtjylland hen over vinteren, og så er der den store MTBO-camp i april, som er åben for alle," afslutter landstræneren.
Læs mere om MTBO Vinterserien Nordsjælland her.
Læs mere om MTBO Vintercup Midtjylland (4 afdelinger tilbage) her.
Læs om MTBO Vintercup Nord (5 afdelinger tilbage) her.
Læs mere om MTBO campen her.