Skip to main content

MTBO VM 2022 åbner på fredag

| Morten Bang Nørgaard | Nyheder

I skrivende stund er det danske MTBO Landshold lige netop nået frem til centrum for årets største mål: VM i og omkring Falun i Dalarna i Sverige. Lokationen vil være velkendt for mange sportsinteresserede danskere med hang til skisport, hvor de 3 afsluttende konkurrencer køres med udgangspunkt i det sagnomsuste Lugnet Skidstadion i Falun. Lugnet har i øvrigt også lagt græs til stævnecentrum for O-Ringen en enkelt gang i sidste århundrede og for EOC i 2012. De første 2 distancer køres ved Säter by lidt syd for Falun og når startskuddet lyder til mellemdistancen på fredag er der blændet op for et hårdt program med hele 5 konkurrencer på 6 dage: Mellem, Stafet, Lang, Sprint og Masse-start. VM køres som altid i hhv. elite- og junior-klasserne mens andre aldersklasser er henvist til at deltage i publikumsløbene som afvikles samtidigt. VM udgør denne gang også den 2. runde af årets CX80 World Cup.

De to stævnecentre byder på ret forskellige terræntyper. Omkring Säter venter der fyrreskove, sandbund og hurtig orientering, mens der ved Falun findes hårdere terræn med flere indslag af rødder og sten i bunden. Begge lokationer byder på god kupering, så der skal nok blive rigeligt at se til for rytterne. Og mon ikke det bliver til en tur eller flere op ad Mördarbacken som også er et fast indslag når langrendseliten gæster Lugnet?

Landsholdet er taget til VM nogle dage tidligere end vanligt, så de kan finindstille sigtekornet og få et par ekstra træningsdage i relevant terræn. Landstræner Allan Jensen er ellers fortrøstningsfuld med hensyn til hvad der venter: ”Jeg tror de svenske terræner generelt kommer til at passe de danske ryttere godt. Der vil være elementer der minder om terrænerne fra VM i Finland sidste år, og i det store hele er det ikke den værst tænkelige udebane for os. Vi har allerede været i Sverige to gange i år til hhv. en træningsweekend og en afdeling af den svenske MTBO cup. Så med det sidste lag vi får lagt på, er vi rigtig godt forberedt!”

Der vil denne gang (igen) være masser af hæder, ære og medaljer at forsvare for det danske VM-hold. En stor del af medaljerne ved det sidste VM blev dog erhvervet i junior-klassen og her har Danmark ingen (!) deltagere med denne gang. Danmark sender 6 ryttere afsted til mesterskaberne, og dermed er holdet kun halvt så stort som ved sidste VM. Der skulle oprindeligt have været 7 afsted, men der er desværre røget et afbud ind: Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen (OK Snab) var uheldig ved hans deltagelse i MTB DM den 25. juni, hvor han havde et styrt tidligt i løbet, som resulterede i en brækket arm. Umiddelbart var håbet at han stadig kunne nå at blive klar nok til at køre VM, men efter grundig lægelig vejledning har Morten desværre meldt helt fra. En ærgerlig, men fornuftig beslutning, som selvfølgelig får betydning for de samlede muligheder på herresiden.

Landstræneren har dog store forventninger om medaljer hos kvinderne: ”Camilla, Nikoline og Cæcilie indtager lige nu hhv. første, anden og fjerdepladsen på verdensranglisten efter deres glimrende resultater den seneste tid. Og som forsvarende verdensmestre på stafetten må de tre absolut også påtage sig favoritrollen til at snuppe guldet igen i år. Så er spørgsmålet blot om damerne har dagen, der er jo som bekendt mange ting der skal klappe hele vejen rundt hvis det skal lykkes. Og på de individuelle distancer kan vi jo drømme om at det en dag lykkes at få alle tre kvinder i top-6 og dermed på podiet, hvilket var lige ved og næsten ved forårets EM.

Program for VM:

 • Fredag d. 15. juli: Mellemdistance kl. 09:30
 • Lørdag d. 16. juli: Stafet kl. 10:00
 • Søndag d. 17. juli: Langdistance kl. 09:00
 • Tirsdag d. 19. juli: Sprint kl. 10:00
 • Onsdag d. 20. juli: Massestart kl. 10:00

Danmarks VM-hold:

Damer:

 • Camilla Søgaard (Horsens OK)
 • Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST Birkerød)
 • Nikoline Holm Splittorff (FIF Hillerød)

Herrer:

 • Oliver Friis (Horsens OK)
 • Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød)
 • Allan Jensen (Silkeborg OK), kører sprint og stafet

Hjemmeside for VM: https://wmtboc2022.se/

Følg med live her: https://orienteering.sport/event/world-mtb-orienteering-championships/welcome/ hvor der er links til både tracking, live resultater og web-TV.