Skip to main content

VM-holdet har været på WOC 2022-træningslejr på Fyn og Sjælland

| Camilla Bevensee | Nyheder

 

Der er få uger til at WOC 2022 i Trekantområdet løber af stabelen, og det danske landshold er netop hjemvendt fra deres sidste træningslejr sammen, inden de efter en lille uges pause hver for sig, installerer sig i Middelfart i næste uge. 

Træningslejren startede i det sydjyske, hvor holdet med afsæt i den indkvartering, hvor de også skal bo under VM, løb sprint i Ribe og Esbjerg, og også havde træninger i både Ringe og Faaborg på Fyn, og var med til DM sprint og sprintstafet i Odense. 

Landsholdet rykkede efter DM til Nordsjælland, hvor de fortsatte den intensive træning, på sprintkort med mest mulig relevans for VM. Der har programmet stået på simulering af den individuelle sprintdistance, med kvalifikation i Hillerød og finale i Frederikssund i onsdags. Torsdag var det all-out træning i form af o-intervaller på Kastellet i København der gjaldt, og efter en hviledag fredag, stod den på knock-out sprint simulering i Næstved og Vordingborg lørdag, inden holdet sluttede træningslejren af med en intensiv sprintstafet i Roskilde søndag. 

Det har været halvanden uge, hvor holdet har trænet lidt mere og især mere intensivt, end løberne er vant til. 

"Til VM bliver det nogle lange dage, hvor løberne på de to individuelle distancer, skal præstere flere gange på en dag, og det har vi prøvet at træne på den her samling, med flere dage, hvor der har været to intensive træninger samme dag," fortæller landstræner Tue Lassen, og forklarer at de træner det nu, for at der er plads i programmet de sidste to uger inden mesterskabet, til at samle overskud.

"Det tager kræfter at have de der 'dobbeltdage', og det forbereder vi løberne på nu, og simulerer så meget som muligt i god tid, så de når at blive friske igen. Det eneste vi ikke simulerer, er at løbe sen eftermiddag og aften, som de skal til VM, for vi har også fokus på restitutionen nu her, og det er ikke nødvendigt at skubbe deres døgnrytme endnu, det går bare ud over hvor godt de kan træne og komme sig efter hver træning," uddyber landstræneren. 

På den fortræningslejr holdet skal på i næste uge, i ugen op til VM, bliver fokus på at træne de sidste intensive træninger på det tidspunkt af døgnet, hvor de rigtige konkurrencer kommer til at ligge. 

Konkurrencesimulering i de mest relevante terræner

Samlingen landsholdet lige er kommet hjem fra, har ifølge Tue Lassen taget udgangspunkt i sjællandske provinsbyer som Hillerød, Næstved, Roskilde og Vordingborg, da de er det mest relevante terræn, Danmark har at byde på, i forhold til WOC 2022 i Trekantområdet. 

"Vi har undersøgt hvad vi mener er relevante sprintkort, og gået efter træninger på dem. Vi prøver at forberede os på detaljer i de terræner der er til WOC, og de udfordringer der bliver. Det er gågade byer, provinsbyer, men vi har også prøvet at finde noget der minder om de områder der er i Kolding og Fredericia, med de stejle græsvolde, og simulere det. Det er også derfor vi har løbet en træning på Kastellet, også var i Vordingborg og skal have en træning i Nyborg på precampen, som kan minde om måden vi forventer at de tegner områderne med volde og græsskrænter til VM. Det her med at komme fra et område med midtby, til et område med volde og græs, og så tilbage igen, er også noget af det, vi forventer at møde og gerne vil forberede løberne på," forklarer Tue Lassen, der sammen med sin landstrænerkollega Jeppe Ruud, sportschef Anders Bachhausen og de hjælpere, der også er med undervejs, gør ekstra meget ud af setuppet på de enkelte træninger på samlingen. 

Er man stødt på landsholdet i den forgangne uge, kunne man godt være blevet i tvivl om, om der var tale om en træning, eller om det var et lille b-løb på kredsniveau, man var mødt op til. Der har både været SportIdent (touchfree) tidtagning med mållinje, startlister, opvarmningskort, postvagter, publikumspassage og afmærket opløb på de intensive træninger. 

"Det er igen for at gøre det så konkurrence relevant som muligt, at vi sætter alt det her op. Det er svært at simulere konkurrence ordentligt på træning, men vi mener at vi har ramt en kvalitet, der også har fået løberne til at sætte sig godt op og kæmpe på til træningerne, som om det gjaldt," fortæller Tue Lassen. 

På træningslejrens sidste del, har holdet ikke trænet med andre nationer, da der også har været fokus på den enkeltes udvikling. Landstrænerne har haft hjælpere til at være med til at afvikle træningerne, så de selv har kunnet skygge løberne, og på den måde hjælpe dem med at blive skarpe på, hvad der skal til for at forbedre deres præstationer. Ofte har trænerne også filmet løberne, når de har skygget, og det har bidraget meget, da både trænere og løbere selv bedre kan se både god og uhensigtsmæssig ageren, fordi det blivet visuelt på filmene, fortæller Tue Lassen.

Den sociale forberedelse og workshops om distancer

Udover de fysiske og tekniske forberedelser ude i sprintterrænerne, er der ifølge landstræner Tue Lassen, også to andre dimensioner af forberedelsen frem mod VM, der er vigtige. 

"Det er vigtigt at løberne får mulighed for at være sammen, så der bliver skabt nogle gode dynamikker imellem dem, og det sociale er på plads frem mod VM. Vi har fået taget nogle snakke om, hvordan det kommer til at blive og hvad der bliver svært til VM, og hvordan man så håndterer det, og hjælper hinanden som et hold. Der kommer til at være en masse, der kender løberne, som kommer til at stå og heppe, og det at familien kommer og hepper fylder måske ikke på samme måde for alle. Det er vigtigt at vi lærer hinanden at kende i forhold til sådan nogle ting, og kan snakke med hinanden om det," forklarer Tue Lassen, der sammen med sine kollegaer, er meget opmærksomme på at sikre så få overraskelser som muligt for løberne når de står til VM. 

"I stedet for at sige at de bare skal fokusere på at løbe, og forsøge at lægge de tanker der kan være væk, så snakker vi om det, for man kan ikke lægge det væk. Og prøver man alligevel at skubbe det i baggrunden, kan det komme som en ubehagelig overraskelse til VM, som det er sværere at håndtere der, hvor man også skal præstere, og alle kigger på én," uddyber landstræneren. 

Den sidste dimension i forberedelsen, er den specifikke tekniske og taktiske forberedelse, som er blevet lagt meget over på løberne. Det har været op til dem, hvordan de har villet forberede sig som hold, og i mindre grupper, har de fået ansvaret for at lave workshops om de enkelte distancer.

"Løberne har i grupper, sat sig ind i alle de små detaljer og har lavet workshops for de andre, med forskellige øvelser, oplæg og diskussioner, ud fra de kort vi i samarbejde har tegnet over konkurrenceområderne og de informationer der er offentliggjort fra arrangørerne," forklarer Tue Lassen til sidst. 

Om en uge mødes holdet igen i Middelfart og laver de allersidste forberedelser inden VM. Indtil da, skal de koble af, og udover at holde træningen lidt ved lige, samle overskud til en intens uge i Trekantområdet.

Du kan følge holdet under VM på forbundets sociale medier; Facebook og Instagram, og så kommer der selvfølgelig løbende nyheder ud her på hjemmesiden. 

Vi du have resultaterne og en opsummering af de enkelte distancer direkte i indbakken, så gå ind i O-service og tilmeld dig nyhedsbrevet 'Landshold', under 'Nyhedsformidling' i 'Ret løber' menuen.