Skip to main content

Stærkt felt til DM-sprint

| Thomas Jensen | Nyheder


Jakob Edsen har som eneste dansker i VM-truppen en VM-medalje på merritlisten. Han har vist storform her i foråret, men spørgsmålet er om det er nok til at vinde DM-sprint i den skarpe konkurrence med bl.a. Søren Thrane Ødum og Emil Øbro. 

Når de danske mesterskaber i sprint bliver afviklet i Odense pinsesøndag, er det med det stærkeste startfelt nogensinde i eliteklasserne. Løbet er samtidig 6. afdeling af Trimtex Senior Cup og 4. afdeling af Løberen junior league – og så er det ikke mindst et world ranking event afholdt i VM-landet Danmark mindre end en måned før VM. Det har lokket mange udenlandske stjerner til.

Hele det danske VM-hold er på startstregen, men de vil få benhård konkurrence – både fra de landsmænd der lige præcis ikke klarede cuttet til VM-holdet, og fra de tilrejsende udenlandske verdensstjerner.

Favoritterne i herreklassen
I herreklassen er de tre danske VM-løbere Søren Thrane Ødum fra OK Øst, Jakob Edsen fra Aarhus 1900 og Emil Øbro fra Tisvilde Hegn OK naturligvis blandt favoritterne. Men VM-reserverne Magnus Dewett fra OK SNAB, Linus Agervig Kristiansson fra OK SNAB og Malte Kjær Hemmingsen fra FIF Hillerød vil helt sikkert også gøre alt for at vise, at de er i topform og klar til at træde til, hvis der skulle komme afbud.

Mange udenlandske VM-medalje kandidater
Som nævnt er der rigtig mange stærke udenlandske løbere på startstregen. En del af dem har VM-medaljer hængende derhjemme – og de har helt sikkert ambitioner om at føje til samlingen, når VM afvikles i Danmark i slutningen af juni. Af de mest interessante udlændinge på startstregen kan nævnes svenske Gustav Bergman, der har 4 VM-guld og 11 VM-medaljer i alt. Svenske Isaac von Krusenstierna har kun én VM-medalje – den er til gengæld af guld og fra sprinten sidste år. Franske Lucas Basset har to sølv og tre bronze, mens den belgiske sprintspecialist Yannick Michiels stadig jagter sin første VM-medalje efter to 4. pladser til VM-sprint – og tre sprint sejre i World Cup løb. Endelig skal man ikke undervurdere svenske Martin Regborn, der har været i top 10 til VM-sprint tre gange, og som viste god form ved Worldcuppen i Borås i sidste uge. 

Favoritterne i dameklassen
I dameklassen er alle seks danske VM-løbere blandt favoritterne. De seks er Caroline Gjøtterup fra Faaborg OK, Hedvig Valbjørn Gydesen fra OK Melfar, Ida og Malin Agervig Kristiansson fra OK SNAB, Miri Thrane Ødum fra OK Øst og Nicoline Friberg Klysner fra FIF Hillerød. Men konkurrencen er tæt i toppen af dansk dameorientering, så der er en række løbere der ikke klarede cuttet til VM-holdet, der helt sikkert vil gøre alt for at vise, at de har niveauet til at være med.

Stort damefelt med stærke udlændinge
I dameklassen er der 52 løbere på startlisten. Uden at have historien helt på plads vil jeg gætte på, at det er det største startfelt i dameklassen til et DM nogensinde. Der er dog mange udlændinge blandt de startende, der ikke kan kæmpe med om de danske medaljer – det kræver at man er medlem af en dansk klub, og enten er dansk statsborger eller har folkeregisteradresse i Danmark.

Det krav lever norske Andrine Benjaminsen fra OK Pan op til, da hun har boet i Aarhus i de seneste tre år. Hun må med sine tre VM-medaljer og tredjepladsen fra sidste uges World Cup knock out sprint være storfavorit til det danske mesterskab.

Tove Alexandersen til start
I WRE konkurrencen får Andrine Benjaminsen og de danske løbere dog skarp kamp fra mange andre stærke løbere. Heriblandt hele det svenske VM-hold anført af Tove Alexandersen, der er forsvarende verdensmester på sprintdistancen og har svimlende 15 VM-guld på meritlisten. De øvrige svenskere er Sara Hagström (2 VM-guld), Lina Strand (2 VM-guld), Karolin Ohlsson (2 VM-guld) og fænomenet Hanna Lundberg, der til trods for at hun stadig er junior blev nr. 3 på den individuelle sprint til Worldcuppen i Borås i sidste uge - efter sine to landsmænd Tove Alexandersen og Lina Strand. Sidste svensker er Emma Bjessmo, der blev nr. 5 på på den individuelle sprint til Worldcuppen i Borås i sidste uge. Så de danske piger kommer virkelig til at benchmarke sig op imod den absolutte verdenstop. 

JWOC og EYOC pladser på spil
Det er ikke kun i seniorklassen, at det bliver interessant. I juniorklasserne og H/D 16 er der landsholdspladser på spil. Sprinten tæller sammen med testløbene i næste weekend i Stråsø og Blåbjerg med til udtagelsen til JWOC (junior-VM) i Portugal medio juli og EYOC i Ungarn i starten af juli.

Der skal som udgangspunkt udtages seks løbere i henholdsvis herre og dameklasse til JWOC. Her er det kun de 17-20 årige der er i spil. Til EYOC skal der udtages fire løbere i henholdsvis herre og dame 15-16. Der kan også udtages op til fire løber i herre og dame 17-18. Her udtages der traditionelt de unge løbere, der ikke er blevet udtaget til junior-VM. Så ud over DM-medaljer er der nok at løbe om.

Første start på sprinten går kl. 12:00 og løbet kan følges på: https://live.oriento.fi/da/results/2022031. Se desuden løbets hjemmeside: https://odense-ok.dk/dm-sprint-2022/, hvor DM sprint mix stafet også kan følges mandag.