Skip to main content

MTBO Landsholdets aktiviteter 2022

| Morten Bang Nørgaard | Nyheder

Mellem 11

 

Tekst: Katja Brunstedt

2021 blev historisk for det danske MTBO landshold med uset mange internationale medaljer - for seniorer og juniorer tilsammen blev det til VM til hele 7 GULD, 3 SØLV og 1 BRONZE og til EM 4 GULD og 3 BRONZE. Og dertil 2 GULD til Ungdoms EM. Intet mindre end forrygende!

Men nu skriver kalenderen 2022 og nye mesterskaber venter.

EM: Første gang MTBO landsholdet skal i ilden er den 18-22. Maj hvor der afvikles EM (Senior, Junior og Ungdom) i Ignalina ca. 100 km nordøst for Vilnius i Litauen. Ignalina ligger helt mod øst i Litauen, helt oppe i hjørnet mellem Hviderusland og Letland, og her skal der konkurreres om medaljer i Mellemdistance (kun Junior og Ungdom), Sprint, Lang og Stafet (Mix-stafet for Senior, Alm. Stafet for Junior/Ungdom).

Mellemdistance og Sprint skal køres i forholdsvis flade terræner domineret fyrreskov, med mange og hurtige/faste stier. Terrænet forventes at minde lidt om det terræn der findes omkring Åhus i det sydlige Sverige, og som er velkendt for mange danske o-løbere. MTBO landsholdet har også – som den opmærksomme læser har bemærket – været på en træningsweekend på de kanter sidst i februar for at indstille sig på hvad der venter.

MTBO EM 2022

Til Langdistancen venter et noget mere bakket terræn med både gode/hurtige stier og mere langsomme og tekniske spor. På de af arrangøren offentliggjorte kortudsnit, ses et meget uoverskueligt kurvebillede, hvor det i høj fart kan være vanskeligt at overskue hvordan man undgår flest mulig højdekurver.

Stafetten køres i et område der er lidt et mix af det det køres i på hhv. Mellem/Sprint og Langdistancen, dvs. både hurtige og flade områder med et tæt sti-billede, men også mere kuperede områder.

VM: Midt i sommerferien, fra 15 til 20 juli, køres der VM (Senior og Junior) i og omkring Falun i Sverige.

For både Senior og Junior er der fuldt program med Sprint, Mellem, Lang, Masse-start og Stafet. Terrænet omkring Falun er domineret af store fyrretræsskove, med både relativt flade områder og andre områder der er meget kupereret.  Det bliver uden tvivl en hård uge, især fordi der er tradition for at stort set alle ryttere kører alle distancer.

Sprint køres i relativt fladt urbant terræn med et tæt sti-billede. Mellemdistancen og Masse-starten foregår i terræner, der er moderat til meget kuperet og med et tæt stibillede med en god blanding af hurtige og mere tekniske og dermed langsommere stier.

MTBO VM 2022

Langdistancen køres også i et meget kuperet terræn. Igen med et tæt sti-billede, hvor nogle stier vil være præget af mange sten og rødder og dermed vil stille store krav til rytternes MTB-tekniske evner.

Stafetten køres i lidt fladere terræn med mere kuperede områder indimellem.

Samtidig med VM arrangeres der i øvrigt også publikumsløb, så der er rig mulighed for både at følge det danske landshold og selv køre lidt sommerferie-MTBO.

World Cup og U23 VM: EM og VM fungerer også som de to første runder af World Cuppen.

3. og sidste runde af World Cuppen køres i det nordøstlige Bulgarien 14-18 september. Her skal der køres Sprint, Lang og Mix-stafet. Denne 3. afdeling af worldcuppen fungerer samtidig som det i år nyoprettede U23 VM. Det betyder at vores ny-oprykkede senior-ryttere (som tog rigtig mange medaljer i 2021), både skal køre om medaljer til det almindelige Senior-VM i Sverige og om U23 VM-medaljer i Bulgarien. Det bliver ret interessant at se om de kan blande sig i toppen til begge VM’er.

Som en serviceoplysning kan det nævnes at der samtidig med denne World Cup også afholdes MTBO Veteran VM. Som regel er der stor dansk deltagelse ved MTBO Veteran VM, og skulle dette også være tilfældet i år, kan rytterne sandsynligvis nyde opbakning fra et solidt dansk heppekor.

Øvrige aktiviteter: EM, VM og World Cup er jo selvfølgelig ikke de eneste aktiviteter for det danske MTBO Landshold. Forud for disse mesterskaber ligger der både den daglige hverdags-træning, den hjemlige Trimtex MTBO-Cup og en del landsholdssamlinger.

Desværre dækker den økonomiske støtte fra DOF (sammen med rytternes årlige landsholds-fee) kun lige udgifterne til deltagelse i EM, VM og World Cup. Derfor er rytterne meget taknemmelige for en større donation fra DOF’s venner til et MTBO mobilcenter, der sammen med yderligere egenbetaling, har gjort det muligt at planlægge og afholde nogle træningslejre og konkurrence-ture som er så essentielle for rytternes forberedelser frem mod de internationale mesterskaber.

2022 startede i januar ud med en weekend-samling i Silkeborg. Og her sidst i februar var landsholdet - som indikeret ovenfor - samlet i Åhus i Sverige på en af DOF’s Venner delvist finansieret EM-relevant mobil træningssamling. I slutningen af marts drager rytterne til Mallorca på årets Syd-samling hvor der fokuseres på fysisk træning med masser af både kilometer og højdemeter – igen delvist finansieret af DOF’s Venner.

I april venter den største årlige faste danske MTBO-begivenhed – MTBO Camp, denne gang med udgangspunkt i Tisvildeleje. Camp’en er altid et stort tilløbsstykke med ca. 300 MTBO-ryttere fra hele Europa – på nuværende tidspunkt er 2022 udgaven tæt på at have ramt deltagerloftet - og en rigtig god mulighed for landsholdsrytterne til at teste formen mod eliterytterne fra de andre lande. Camp’en fungerer endvidere også som udtagelsesløb til EM. Deltagelse i MTBO Camp’en er for landsholdsrytterne også delvist finansieret af donationen fra DOF’s Venner.

I månedsskiftet april/maj forventes landsholdet, som specifik træning henimod VM, at deltage i 2 afdelinger af den svenske MTBO-Cup ved Gøteborg. Herefter venter DM i Nordsjælland i juni. Ved DM dystes ikke kun om medaljer, da løbene også bruges som udtagelsesløb til VM.

Landsholdet drager endvidere tidligt mod Falun/Sverige i juli, for at udnytte muligheden for terræn-relevante træninger i ugen op til VM.

Efter sommerferien venter så World Cup (og altså også nyopfindelsen U23-VM) i september, et par Trimtex Cup afdelinger i oktober og til sidst en afslutningssamling i november, hvor året rundes af – formodentligt i Silkeborg.

Det bliver altså igen et travlt år for det danske MTBO Landshold. Det bliver nok svært at gentage den enomre succes og den samme mængde fornemme placeringer og medaljer som i 2021, men rytterne vil uden tvivl gøre deres ypperste. Det skal blive meget spændende at følge med.

Årsplan:  MTBO Elite Landsholdsaktiviteter 2022

Udtagelses-kriterier: MTBO Udtagelseskriterier 2022