Skip to main content

Landsholdet prioriterer DM nat og skal snakke ernæring og kropssammensætning på kommende samling

| Camilla Bevensee | Nyheder

Når landsholdet i morgen rejser på samling, tager de hul på 5 dage med et pakket program, hvor der både er VM-relevante sprinttræninger med det svenske landshold, DM nat, workshops om ’energitilgængelighed’ og ’kropssammensætning, kropskomposition og vægtoptimering ifm. med mesterskaber’, og 5000m banetest indlagt.

Samlingen starter med sidstnævnte onsdag eftermiddag, på Odense Atletikstadion, hvor løberne får mulighed for at hjælpe hinanden til at løbe gode tider, og får en god indikation på hvordan deres fysiske kapacitet er, efter en for mange, veloverstået vintertræning.

Udgangspunktet for samlingen er Rødding Centret, hvor helpension, fuld adgang til svømmehal og træningscenter, kun 20 minutters kørsel til DM nat og flere for løberne ukendte sprint- og skovområder, har været nogle af trækplastrene for at tage på samling i det sydjyske.

”DM nat har været styrende i forhold til at lægge samlingen i Sønderjylland, og det er en helt bevidst prioritering af et mesterskab, som landsholdet ellers sjældent prioriterer. Løberne glæder sig til at løbe og de synes også det er godt, at vi prioriterer det, selvom det ikke er alle 32 løbere samlingen, der stiller til start pga. skader eller anden prioritering ” fortæller landstræner Tue Lassen.

Nye VM-relevante sprintkort er attraktivt for landsholdet

En anden faktor, der har trukket landsholdet mod syd, er den store indsats den lokale ildsjæl Michael Termansen, OK Syd, har lagt i at tegne sprintkort i området. Han har tegnet et helt nyt kort over Tønder, og har revideret det eksisterende kort over Sønderborg, samt konverteret det til den nye sprintnorm.   

”Den indsats Michael har lagt, har gjort at vi kan løbe nogle supergode træninger i området, på sprintkort der har en kvalitet, så de også kan bruges til større stævner, som fx DM. Det bliver forhåbentlig også et aktiv for områdets klubber, og OK Syds medlemmer er da også inviteret til ”indvielse” af det nye kort over Tønder. Vi kan sagtens finde på at tage på træningslejr dernede igen, når vi ved at de har så gode kort,” forklarer Tue Lassen.

Og det er ikke kun danskerne der får glæde af de nye kort, for samlingen danner rammer for et samarbejde med det svenske landshold, der er på VM-træningslejr i samme periode, og sammen skal de to grupper løbe 5 intensive sprinttræninger fra torsdag til søndag.

”Specielt KO-dagen om torsdagen med kvalifikation i Sønderborg og finaler i Åbenrå bliver fed, men også sprintstafetten i Odense om søndagen skal løberne se frem til. Det bliver virkelig spændende at se, hvordan vi matcher mod svenskerne og med sprinttræninger, bl.a. på de to nye kort, bliver det meget relevante og udfordrende træninger,” fortæller Tue Lassen, om samarbejdet med svenskerne.

På samlingen får landsholdet besøg af næsten hele paletten af deres tilknyttede Team Danmark ressourcepersoner, når både diætist Lene Bundgaard, fysioterapeut Alejandro Martinez Bugge, fysisk træner Line Hovgaard Hansen og holdets nye sportspsykolog Tina Sun Kristensen, skiftes til at være med undervejs.

Tager fat på nogle af de svære ting

Udover individuelle samtaler og fælles kulturarbejde med roller, holddynamik, samt fysioterapeutisk screening og styrketræning, er et vigtigt programpunkt for især U23 gruppen, to workshops om ’Energitilgængelighed’ og ’Kropssammensætning, kropskomposition og vægtoptimering ifm. med mesterskaber’, der faciliteres af Team Danmark diætist Lene Bundgaard.

”Vi vil gerne tage fat på nogle af de ting, der kan være svære ifm. kost og ernæring. Det kan være hvordan man spiser, hvordan man ser ud, at der er forskel på folk og hvilke idealbilleder der er, som alt sammen er noget, der kan være udfordrende at navigere i, specielt for vores unge løbere,” fortæller Tue Lassen.

Tilgangen til de i nogen grad tabubelagte emner, er at tale åbent om det, så det bliver mere naturligt at dele oplevelser og følelser omkring det.

"Som eliteatlet, skal man ikke være ligeglad med kropssammensætning og vægt, for begge dele er vigtigt at have fokus på i forhold til at kunne præstere som orienteringsløber på højeste niveau. Men vi ved at det er svært område at navigere i selv, og at overdreven fokus på vægtoptimering og lave fedtprocenter, kan have uhensigtsmæssige og sundhedsskadelige konsekvenser, hvis det foregår over længere tid. Budskabet skal være at der findes vejledning og hjælp at hente igennem landsholdssystemet og Team Danmark, så løberne ikke skal navigere i det selv, og at det er lige så naturligt at snakke åbent om, som intervaltræning eller parallelfejl," forklarer Tue Lassen.

"Løberne skal lære at vægtoptimering ikke et værktøj man skal bruge hele året, men hvis det gøres på en hensigtsmæssig måde og med den rette vejledning, er det effektivt op mod mesterskaber som VM. Det er bare vigtigt, at man efter mesterskabet kommer tilbage på et fornuftigt leje igen, hvor kroppen er i balance," forklarer landstræneren.

Relativ energimangel i sport

Igennem tiden, er det ikke nogen hemmelighed, at flere udholdenhedsatleter, også i orienteringsløb, har haft udfordringer med overdreven fokus på lav vægt og udseende, som har ført til spiseforstyrrelser. Et centralt emne i de to workshops på samlingen er begrebet REM-S (relativ energimangel i sport), der betyder at man presser kroppen i forhold til at få tilstrækkeligt med energi ift. til den mængde af træning man laver, og det er et emne Tue Lassen lægger vægt på, at der skal informeres mere om.

"At træne hårdt og samtidig presse kroppen med for lavt energiindtag, kan give problemer på længere sigt, især i forhold til skader og sygdom, men også begrænse den præstationsmæssige udvikling man gerne skulle se med hård træning. Det er selvfølgelig noget der kan normalisere sig igen, men det er ikke sundt at være i energimangel i længere tid," understreger Tue Lassen. 

Ofte er løberne ikke nødvendigvis opmærksomme på at deres energiindtag er for lavt eller for højt, men der er en række tegn på REM-S, som løberne skal lære at være opmærksomme på.

”Udebleven eller meget uregelmæssig menstruation, er fx et tegn på at man som kvinde presser kroppen, og det er noget man skal være opmærksom på, da det også kan have skadelige sundhedsmæssige konsekvenser som fx. knogleskørhed, og dermed øget risiko for træthedsbrud, selvom det kan være grænseoverskridende at snakke med en træner eller sågar ens forældre om,” forklarer landstræneren til sidst.

Læs mere om relativ energimangel i sport på Team Danmarks hjemmeside og om spiseforstyrrelser blandt sportsudøvere, også på Team Danmarks hjemmeside.