Skip to main content

Ny sæson - ny rangliste

| Thomas Jensen | Nyheder

Nikoline Friberg Klysner vandt ranglisten i 2021. Men det var tæt mellem Nikoline og hendes tvillingesøster Cecilie. De havde begge 2 sejre, en andenplads og en tredjeplads i de fire tællende konkurrencer. Men Nikoline vandt på bedste 5. løb. Bliver det lige så spændende i 2022?

Efter to år, der har været fyldt med udfordringer og forhindringer for orienteringsløbere og arrangører af orienteringsløb, er alle Coronarestriktioner nu ophævet, og vi kan se frem mod en super spændende orienteringssæson med optimisme. Højdepunktet set med elitebriller er naturligvis verdensmesterskabet i sprintdisciplinerne på dansk grund i juni måned. Men ud over det byder kalenderen på rigtig mange spændende løb.

Der er nedsat et ranglisteudvalg, der har forhørt sig blandt eliteløbere på alle niveauer, hvad der skal til, for at de vil prioritere at satse på både ranglisten og stafetranglisten - så ranglisten kan give et retvisende billede af, hvem der er bedst i Danmark, og så der er prestige i at slutte året højt på listen. Svaret har ret entydigt været, at der skal satses på kvalitet - og så skal eliteløbernes kalender ikke udfordres yderligere. Ud fra disse kriterier har ranglisteudvalget nu udvalgt hvilke konkurrencer, der skal tælle i 2022.

Rasmus Djurhuus fra ranglisteudvalget fortæller: "Årets kalender byder på rigtig mange arrangementer af meget høj kvalitet. Det har derfor ikke været svært at finde konkurrencer der skulle indgå. Det har straks været svære at vælge dem fra, der ikke skulle indgå. Men det har været vigtig for os ikke at have for mange konkurrencer til at indgå i ranglisten, så vi har måtte foretage en hård prioritering".

For at skabe ekstra fokus på ranglisten, så afgørelsen ikke drukner i et mesterskab, har udvalget desuden valgt at genindføre en sæsonfinale, hvor pointene tællet dobbelt. Rasmus Djurhuus forklarer: "Når vi har valgt at dele dobbelt point ud i sidste runde, er det for at skabe en rigtig finalefølelse, hvor alt ikke er afgjort på forhånd. Vi håber dermed at kunne skabe en festlig afslutning på sæsonen, som eliteløberne vil prioritere."

Årets konkurrencer er:

Senior rangliste:
12-13/3 NJ2D (2 løb) 
15/4 Påskeløb på Himmelbjerget - anden etape (1 løb) 
14-15/5 VM testløb (2 løb) 
5/6 DM sprint (1 løb) 
20-21/7 EM testløb Læsø (2 løb) 
27/8 DM mellem (1 løb) 
11/9 DM lang (1 løb) 
12/11 Sæsonfinale – (1 løb) 

Junior rangliste: 
12-13/3 NJ2D (2 løb) 
15/4 Påskeløb på Himmelbjerget (1 løb) 
5/6 DM sprint (1 løb) 
11-12/6 JWOC tester (2 løb)  
28/6 + 30/6 WOC tour (2 løb) 
27/8 DM mellem (1 løb) 
11/9 DM lang (1 løb) 
12/11 Sæsonfinale – (1 løb)  

Stafetliga: 
6/6 DM sprintstafet 
28/8 Sprintstafet Midtjylland
10/9 DM stafet
11/11 Sæsonfinale 

Pointgivningen bliver den samme som det nuværende system for både ranglister og stafetliga. Det vil sige 100-90-82-76-72-70-68 osv.

Af de 11 løb i ranglisten tæller de 8 løb. På Knock-out sprinten til WOC-testløbene, er det resultatet i den indledende sprint, der deles point ud efter. I stafetligaen tæller alle afdelinger. Som tidligere nævnt tæller pointene dobbelt på både ranglisterne og stafetligaen i sidste runde.

Emil Øbro trak det længste strå i herrernes rangliste i 2021 i tæt kamp mod Rasmus Møller Jess.