Skip to main content

Orienteringslandsholdet jagter VM-medalje i Tjekkiet

| Nyheder 2021

CecilieKlysner1

Danmarks bedste orienteringsløbere tager lørdag morgen hul på sæsonens højdepunkt – VM i Tjekkiet. Det bliver samtidig bliver det første verdensmesterskab i næsten to år, efter at coronapandemien spændte ben for VM i Danmark sidste år – det afvikles i stedet næste sommer. Derfor er de 12 udtagne danske løbere også både sultne og spændte at prøve kræfter med resten af verdenseliten i den kommende uge.

- Det har været lidt af en prøvelse at være landsholdsløber det seneste halvandet år og arbejde med så lang en horisont efter at 2020-sæsonen forsvandt på grund af coronapandemien. Men jeg har været imponeret over den gejst og træningslyst de har lagt for dagen. Og heldigvis har vi i de seneste måneder kunne gennemføre to træningslejre i Tjekkiet, så løberne er godt forberedt på det særlige terræn, der venter, siger sportschef Anders Hav Bachhausen.

VM begynder med de to sprintdiscipliner – individuel sprint og sprintstafet – hhv. lørdag og søndag, der løbes i fladt og hurtigt terræn. Her skal løberne holde høj fart og samtidig holde styr på vejvalg og spærringer for at lykkes.

Tirsdag rykker mesterskaberne ud i skoven, hvor der venter en mellemdistance tirsdag, stafet torsdag inden VM slutter af med langdistancen fredag. Skovdistancerne byder på både fysisk og teknisk krævende mesterskabsløb – mellemdistancen løbes i meget kuperet terræn, mens de to sidste løb især stiller krav til løbernes evne til at finde posterne i de særlige sandstensterræner.

- Hele holdet glæder sig til at komme i gang og vise sig frem på den internationale scene. Vi har en målsætning, som lyder på én medalje i sprintstafetten, og en top 6-placering på skovstafetten. Vi går også efter tre top 8-placeringer på de individuelle distancer.  Det er ambitiøst, for der er mange gode nationer og løbere til start, og der skal rigtig gode løb til hele vejen rundt. På sprintstafetten er der 7-8 hold, der alle kan blande sig i medaljekampen, og hvis vi rammer dagen, kan den blive vores. Det er dét, vi drømmer om, siger sportschefen.

En af de VM-løbere, der har prøvet at ramme dagen før, er den syvdobbelte verdensmester Maja Alm, der stiller til start på begge sprintdistancer. Tidligere på året bestemte hun sig for at satse på skovstafetten og langdistancen ved VM, men hun pådrog sig en hjernerystelse i foråret, der ødelagde muligheden for at forberede sig tilstrækkeligt til det.

- Heldigvis har Maja kunne træne sig op til at give den et seriøst skud på sprintdistancerne, så vi glæder os til at følge hende og resten af løberne fra på lørdag, siger Anders Hav Bachhausen.

Til lørdagens individuelle sprint trækker syv danske løbere i det rød-hvide landsholdstøj, og skal fra morgenstunden forsøge at kvalificere sig til eftermiddagens finaler.

IOF’s liveside: https://orienteering.sport/event/nokian-tyres-world-orienteering-championships-2021/welcome/

VM-hjemmesiden
med starttider, program og resultater mm.: https://woc2021.cz/

Program for VM i Orientering 2021
Lørdag 3/7: Sprintdistance - kvalifikation (9-10.30) – Finale (14.00-17.30)
Søndag 4/7: Sprintstafet – finale (18.20–19.40)
Tirsdag 6/7: Mellemdistance – kvalifikation (8.45-12.00) – Finale (15.50-20.10)
Torsdag 8/7: Stafet – finale (16.20-20.20)
Fredag 9/7: Langdistance – finale (Kl. 12.45–20.00)

Tv-dækning:
Man kan købe sig adgang til enkelte eller alle distancer hos det internationale orienteringsforbund på livesiden: https://orienteering.sport/event/nokian-tyres-world-orienteering-championships-2021/welcome/
Finalerne sendes på en række tv-stationer – blandt andet SVT og NRK.

VM-truppen – og hvilke distancer, de deltager i:

Damer:
Annika Simonsen, FIF Hillerød Orientering (Mellem, Lang)
Cecilie Friberg Klysner, FIF Hillerød Orientering (Sprint, Sprintstafet, Stafet)
Ida Agervig Kristiansson, OK Snab (Sprint)
Josefine Lind, OK Gorm (Sprint, Mellem)
Line Cederberg, Tisvilde Hegn OK (Stafet, Lang)
Maja Alm, OK HTF (Sprint, Sprintstafet)
Miri Thrane Ødum, OK Øst Birkerød (Mellem, Stafet, Lang)

Herrer:
Emil Øbro, Tisvilde Hegn OK (Sprint)
Eskil Schøning, OK Pan Aarhus (Mellem, Stafet)
Jakob Edsen, Aarhus 1900 (Sprint, Sprintstafet, Stafet, Lang)
Laurits Bidstrup Møller, Silkeborg OK (Mellem)
Søren Thrane Ødum, OK Øst Birkerød (Sprint, Sprintstafet, Mellem, Stafet, Lang)

Foto: Kell Sønnichsen