Skip to main content

MTBO junior/senior VM 2021 åbner på lørdag

| Morten Bang Nørgaard | Nyheder 2021

Når startskuddet til massestarten ved verdensmesterskaberne i Finland lyder lørdag morgen, er det mere end 610 dage siden det danske MTB orienteringslandshold sidst deltog ved et internationalt mesterskab.

2020-sæsonen blev – som i mange andre sportsgrene – ryddet for internationale konkurrencer på grund af coronapandemien. Derfor er forventningerne til endelig at kunne vise de danske landsholdstrøjer frem i en betydningsfuld konkurrence også store. I mellemtiden har de danske landsholdsryttere været udfordret på træningsmulighederne, men det er alligevel lykkedes at bevare en god energi omkring rytterne ved både virtuelle og fysiske samlinger på dansk grund under behørige COVID-19 foranstaltninger. Tillige er konkurrencegenet blevet skærpet ved deltagelse i de indledende løb i den danske Trimtex MTBO Cup 2021 i løbet af foråret, samt senest 2 afdelinger af de finske MTBO mesterskaber sidst i maj.

Oliver 1Oliver Friis under det nyligt afholdte finske mesterskab på lang distance (Foto: Jarmo Koskela)

Danmark sender 12 ryttere afsted til mesterskaberne, der køres i og omkring byen Kuortane, godt 100km nord for Tampere i det vestlige Finland. I løbet af 6 intense dage skal der køres fuldt løbsprogram med sprint, mellem- og langdistance, massestart og stafet. Det danske landshold har fra de seneste år flotte medaljestatistikker at bygge videre på i både junior- og seniorrækkerne og det bliver spændende at se hvad det kan blive til denne gang. Og netop dét er jo et godt spørgsmål. I og med at de seneste internationale konkurrencer fandt sted i efteråret 2019, og på grund af corona-relaterede rejserestriktioner siden indledningen på 2020, er der heller ikke rigtigt nogen på tværs af landene der har været med til de samme stævner eller trænings-camps som ellers normalt finder sted hen over året. I sportens verden er det jo en hel evighed siden, og der er ikke rigtigt nogen der har en solid fornemmelse af hvor de mon står i forhold til konkurrenterne fra de andre lande.

For rytterne bliver det også en speciel oplevelse at skulle konkurrere mod resten af verdenseliten efter så lang en pause fra internationale konkurrencer. Spændingen om hvilket niveau den indeværende form vil holde til er stor. Under alle omstændigheder er der bred enighed om at finnerne må tage sig af rollen som storfavoritter på hjemmebanen. De lokale har de ubetingede fordele i at de har det siddende på rygraden, at man godt må køre igennem terrænet udenfor stierne i skovområderne i Finland - hvilket bl.a. de danske har mindre rutine i - samt at være bedre bekendt med de terræntyper de står til at blive kastet ud i. I den sammenhæng deler Nikoline Holm Splittorff nogle af hendes overvejelser efter deltagelse i førnævnte finske mesterskaber:

Forskellen på stor fuldt optrukket grussti, stor stiplet bred sti, lille stiplet sti og prikket sti er virkelig stor. Dette er normalt mest relevant for vejvalget når det går op ad bakke, men fordi bunden er så fyldt med sten, rødder, huller og knolde, og fordi undervegetationen forhindrer én i at se særligt langt frem af stien, er de store forskelle også gældende for hen ad og ned ad, hvilket er anderledes i Danmark, hvor forskellen i fart alt efter sti ikke er lige stor. Terrænets beskaffenhed gør det langt mere krævende at køre i end hjemme. Det er simpelthen en større cykelteknisk udfordring at komme hen, op og ned i Finland, hvilket gør kortlæsning virkelig udfordrende. De eneste stier, hvor man reelt med sikkerhed kan køre og kigge kort uden at farten lider under det, er de fuldt optrukne grusstier. Det medførte at jeg havde stort fokus på koncentrerede kortkig, for der er tid til langt færre end i Danmark, men måske endnu større fokus på forenkling af strækkene og forstørrelse af posterne, hvor jeg især benyttede mig af kurver, stenflader vand og gule områder. Og så skal jeg huske at se HELT bredt, også på mindre stræk, da stor grussti udenom kan vise sig virkelig at svare sig.”

Så må vi se hvordan det går med at omsætte de tidligere erfaringer til praksis når det går løs i Finland. Herfra skal der lyde et ønske om at rytterne på dagen har gode evner til at oversætte kort til terræn og omvendt, samt at få taget de gyldne vejvalg når det gælder. Under alle omstændigheder skal det nok blive meget intenst, og vi håber der bliver kamp til stregen, hver dag.

Hjemmeside for VM: https://www.wmtboc2021.com/  

Program for VM:
Lørdag d. 12. juni: Massestart kl. 09:00
Søndag d. 13. juni: Sprint kl. 08:00
Mandag d. 14. juni: Mellem kl. 09:00
Onsdag d. 16. juni: Lang kl. 09:00
Torsdag d. 17. juni: Stafet kl. 08:30

Danmarks VM-hold:

Damer
Camilla Søgaard (Horsens OK)
Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST Birkerød)
Nikoline Holm Splittorff (FIF Hillerød)
Birka Øhlenschlæger Nielsen (Silkeborg OK)

Herrer
Oliver Friis (Horsens OK)
Thomas Steinthal (FIF Hillerød)
Allan Jensen (Silkeborg OK), kører kun sprint og stafet

Dame Junior
Annika Henriksen (Svendborg OK)
Gertrud Riis Madsen (Rold Skov OK)

Herre Junior
Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød)
Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen (OK Snab)
Noah Tristan Hoffmann (Mariager Fjord OK)

PS: Husk tilmelding til DM som foregår i Grenå og Fussingø 25-27 juni (sprint – mellem – lang), sidste frist i O-Service nu på fredag!