Skip to main content

Landsholdet er godt i gang med VM-samling i Tjekkiet

| Nyheder 2021

Efter længere tids usikkerhed om, hvorvidt landsholdssamlingen til Tjekkiet kunne lade sig gøre for det danske landshold grundet covid-19, er holdet kommet godt fra start. Løberne har tirsdag trænet i VM-relevante terræner, og forventningerne til sommerens VM er i top.

Af Iben Valery

Årets første samling uden for landets grænser så endelig dagens lys, da det landsholdet mandag morgen satte kursen mod Doksy i Tjekkiet. Tidligere har covid-19 sat en stopper for træningslejre i udlandet, men efter længere tids usikkerhed og nøje planlægning blev det klart, at landsholdsløberne kunne se frem til en uges træning i VM-relevante terræner.

Samlingen afholdes primært som forberedelse til sommerens VM, og holdet startede tirsdag formiddag ud med en 4,6 km rolig skovtræning med 43 poster for at få en fornemmelse af de tjekkiske terræner. Det betød, at tempoet skulle holdes lavt, mens koncentrationen og ikke mindst humøret var højt, da det har været tiltrængt endelig at komme i gang med VM-forberedelserne, fortæller landsholdsløber Miri Thrane Ødum.

”Vi har brugt rigtig meget tid på at kigge på kort med de sandstensterræner, vi lige har løbet i, fordi vi ikke er vant til det teknisk. Det er fedt at komme ned og se, om det ser ud, som vi havde forestillet os.”

 En nødvendig forberedelse

Det har hele tiden været planen at tage til Tjekkiet, og det er en lettelse, at turen endelig kan lade sig gøre. I Tjekkiet findes nemlig de såkaldte sandstensterræner, der gør terrænet meget specielt, og hvis forberedelserne til VM skal være optimale, skal de derfor finde sted her, fortæller landsholdstræner Tue Lassen:

”Terrænerne hernede er så specielle, at det er umuligt at forberede sig til sommerens VM andre steder i verden. Det er også derfor, det er blevet prioriteret på nuværende tidspunkt,” siger han.

For at kunne præstere til VM har det derfor været nødvendigt at få lov til at træne i specifikt de tjekkiske terræner – og det kan allerede mærkes efter første træning, fortæller Miri Thrane Ødum:

 ”Én ting er at læse og forstå kortet, men en anden ting er at lære og løbe effektivt i terrænerne og finde ud af, hvad der kan betale sig rent taktisk. Der er ret stejle stigninger, der trækker tænder ud, så både fysisk, teknisk og mentalt er det givende at få lov til at komme i gang med træningen hernede.”

Alle forbehold taget

Planlægningen til samlingen har været krævende og ikke helt uden udfordringer. Forinden turen har løberne skullet tage en PCR-test om lørdagen og en kvik-test om søndagen, der var påvist negativ for at kunne komme med på samlingen. Men fordi samlingen netop er vigtig for VM-forberedelserne, må man gøre, hvad der skal til.

”For mig personligt er det rigtigt vigtigt at komme i gang med forberedelserne mod VM, så hvis man skal tage tre, fem eller syv corona-tests, så er det det hele værd,” siger Miri Thrane Ødum.

For at undgå kontakt med for mange mennesker er transporten til Tjekkiet foregået i biler med begrænset antal stop undervejs. Derudover sker overnatningen på et hotel, hvor personalet er vaccineret, og landsholdet er de eneste beboere. De eneste mennesker, holdet dermed kommer til at være i kontakt med, er hotelpersonalet, da al mad også er købt hjemmefra.

Stort arbejde for VM-arrangørerne

Der lyder også stor ros til VM-arrangørerne fra landstrænerne for at træningssamlingen kan lade sig gøre. De tjekkiske arrangører har ikke bare stået for flere af træningerne, men de har også haft et stort arbejde med at have kontakt til myndighederne, der har givet landsholdene lov til at træne og blandt andet sikret, at det danske landshold er alene på hotellet.

Landsholdet er afsted indtil mandag den 19. april, hvor de undervejs vil være at finde på Dansk Orienterings-Forbunds Instagram-profil med opdateringer fra samlingen.