Sydsamling flyttede til Søhøjlandet
Den årlige landsholdssamling, der plejer at gå til Spanien eller Portugal, blev i år skiftet ud med en tur til Ry-Silkeborgområdet. Selvom området efterhånden er velkendt af de danske landsholdsløbere, lykkedes det at få stablet en samling på benene af høj kvalitet.
Tekst og foto af Iben Marie Kuhrt Valery
Da det i januar stod klart at den traditionelle Sydsamling i uge 7 måtte aflyses, blev mulighederne for at afholde træningslejr i Danmark undersøgt. Plan B, som var Bornholm, endte med heller ikke at kunne lade sig gøre af logistiske årsager, og turen gik derfor til det velkendte Søhøjland omkring Silkeborg. Men på trods af at det endte med en plan C, lykkedes det at afholde en samling af høj kvalitet med flere træninger i fede – og for de fleste løbere sjældent besøgte skove.
Vellykket trods ændring af planer
U23-, Elite- og Verdensklassegruppen på landsholder kan fortsat afholde samlinger på ”normal”vis, da de er underlagt specielle retningslinjer fra DIF og Kulturministeriet. Landsholdet gjorde på samlingen dog meget ud af at sikre sig, at der ikke blev bragt smitte med ind i starten og på samlingen. For at sikre en coronafri samling skulle alle deltagere således fremvise både en negativ PCR- og kviktest inden afgang, og i løbet af ugen fik alle foretaget en kviktest, samtidig med at der blev skabt en ”boble” for samlingen med minimal kontakt med omverdenen.
Eftersom samlingen var en erstatning for de fantastiske terræner ved Burgohondo vest for Madrid, blev der gjort meget ud af at finde terræner, løberne ikke har været så meget i før, og som ofte er svære at få tilgang til, da de er privatejede. Programmet stod bl.a. på skovtræninger i Hjermind Egekrat, Hjortsballe Krat, Sukkertoppen den nordlige del af Gjern Bakker, Hørbylunde og Grundet Skov i Grejsdalen i Vejle, samt sprinttræninger i Herning C, Silkeborg C og Horsens C.
En stor tak til de lokale klubber (Herning OK, Silkeborg OK, OK Pan Aarhus, Horsens OK og OK Snab) for uundværlig hjælp med at indhente tilladelser og have opdaterede kort. At samlingen ikke foregik sydpå, var derfor ikke noget, der fyldte undervejs, fortæller landsholdsløber Nicoline Klysner.
”Det var rigtig godt med tanke på, at de har skullet lave det om så mange gange. Der var gjort meget ud af, at vi kom rundt til terræner, vi ikke har løbet så meget i,” siger hun.
Det er også oplevelsen fra landsholdtræner Jeppe Ruud, at samlingen har været vellykket. Både med blik på det korte varsel, men også i forhold til højt niveau fra løbernes side.
”Det føles enormt lovende, efter vi har holdt den her samling. Jeg synes, vi står rigtig stærkt, og måske endda stærkere end for et halvt år siden. Der er flere, der er kommet tilbage fra skader, og niveauet er højt - specielt de unge har rykket sig meget,” siger han.
Fokus på konkurrencetræning
Grundet corona har der ikke været mulighed for at løbe konkurrencer det sidste lange stykke tid, og det ser ikke ud til at ændre sig lige foreløbig her i foråret. Derfor var konkurrencetræninger højt prioriteret på samlingen, hvor der fem af dagene blev løbet træninger i højt tempo. Mere specifikt har der været fokus på stafet, hvor løberne har skullet præstere under stressede situationer i simulerede stafetscenarier både i skov og på sprint.
Specielt denne slags træninger er noget, der har manglet ifølge Nicoline Klysner.
”Man har løbet mange træninger med sig selv i roligt tempo, så det var fedt at få løbet konkurrencer med højere fart, synes jeg.”
Hun bliver bakket op af landsholdskollegaen Andreas Bock, der lige er kommet tilbage fra skade og også bifalder konkurrencetræningerne, hvor man har kunnet måle sig med de andre.
”Trænerne har fået lagt træninger, der virkelig har været motiverende at løbe. Jeg lagde også mærke til, at mange var godt løbende, og det giver meget på stafettræning, at man kan ligge og presse hinanden i skoven.”
Næste skridt - Euromeeting
De tjekkiske VM-arrangører har nu endelig fået grønt lys fra de tjekkiske myndigheder til at afholde Euromeeting i Tjekkiet i midten af marts i meget VM-relevante terræner. Samtidig giver de danske myndigheder grønt lys til, at de danske landsholdsløbere kan tage af sted. Noget som mange af landsholdsløberne vælger at benytte sig af for både at få set på de specielle sandstensterræner og få noget tiltrængt international konkurrencetræning inden årets mesterskaber skydes i gang med sprint-EM i Schweiz i midten af maj.
Alle de store europæiske orienteringsnationer er således også tilmeldt, så der er lagt op til nogle højprofilerede konkurrencer, hvor det skal blive enormt spændende at se, hvor niveauet er efter halvandet år uden internationale konkurrencer.
Nicoline Klysner og Andreas Bock har begge takket ja til det frivillige og selvbetalte tilbud om at tage til Euromeeting, og for Andreas Bock er det den første internationale konkurrence som senior.
”Jeg ser meget frem til det, og dét at få lov til at løbe konkurrence igen. Jeg er spændt på, hvordan jeg ligger i forhold til de nye konkurrenter, jeg skal løbe imod.”
15 af de danske landsholdsløbere har sagt ja til at deltage i Euromeeting, som foregår fra den 12. til den 14. marts, og flere vælger også at blive efterfølgende for en selvarrangeret VM-træningslejr.