Skip to main content

Idé-mand efter CoronaCup-succes: Håber på fast tilbud

| Nyheder 2021

2021 Tim Falck Weber 

Da coronaen i foråret 2020 lukkede alle større konkurrencer i orienteringssporten, dukkede nye initiativer hurtigt op. Et af dem, CoronaCup’en i Nordsjælland blev hurtigt populær, og står det til idemanden bag, bør den være et fast tilbud.

Af Ernst Poulsen

”Jeg var egentlig tilmeldt 20-30 forskellige konkurrencer i ind- og udland i foråret. Men de blev alle aflyst, da coronaen ramte,” fortæller Tim Falck Weber fra Tisvilde Hegn OK, der beskriver sig selv som en løber, ”der er meget motiveret af konkurrencer”.

De mange aflysninger ansporede ham til i stedet at lave baner selv og løbe dem sammen med sønnen Lasse og kæresten Iben.

”Men det gik ret hurtigt op for os, at det ville være oplagt at andre kunne løbe med. Udfordringen var blot at arrangere noget, som holdt sig inden for alle de restriktioner, som myndighederne kom med.”

Resultatet blev CoronaCup, hvor løbere kan downloade kort fra et lukket Facebook-gruppe, der samler alle banerne. Find den her (link til Facebook). Projektet startede med nogle få baner, men er vokset i omfang, så der i skrivende stund her under anden coronabølge er tilbud i 18 forskellige skove. Hvert sted kan løberne vælge mellem tre forskellige baner.

Løberne møder ikke hinanden, men løber blot, når det passer ind i deres egen kalender. Efter løbet kan deltagerne uploade deres gps-track til www.o-track.dk, hvor de kan sammenligne vejvalg og tider med hinanden.

”Jeg har brugt mange timer på at sidde og sammenligne vejvalg med andre. Det er en god måde at være sammen på – når vi ikke må være sammen,” konstaterer Tim Falck Weber, der også har bemærket, at en del af deltagerne løber banerne flere gange for at se, om de kan forbedre resultatet.

Lynhurtigt et stort fællesskab

Det var nemlig ikke bare Tim og den nærmeste familie, der syntes godt om konceptet.

Selv om der er tale om en lukket Facebook-gruppe, som man skal anmode om at blive medlem af, har den allerede over 700 medlemmer. Dermed er den på et halvt år vokset til at være en af de tre største Facebook-grupper inden for orienteringssporten. Der er tilmed udviklet en app med udspring i CoronaCup’en.

Især i foråret var der mange af løberne, der uploadede deres vejvalg til www.o-track.dk, og det betød, at man ofte kunne sammenligne sit vejvalg og hastighed med 20-30 andre, der havde løbet samme bane – også selv om banerne alle var ”svære” baner – og en del af dem tillige var såkaldte ”ultimate”-baner, hvor stierne var fjernet fra kortet.

”Vi vil virkelig gerne skabe et fællesskab, og derfor opfordrer vi tit løberne til at dele beretninger og billeder fra skoven på Facebook-siden,” siger Tim Falck Weber.

Kvalitet er kernen
Som initiativtager er han særligt glad for at der også er tilbud i en del skove, som der ikke løbes i så ofte, og at konceptet har spredt sig, så flere og flere klubber nu gerne vil være med på en fælles platform. Det gælder fx HSOK, Allerød OK, OK Øst, Farum OK, Søllerød, FIF Hillerød og hans egen klub Tisvilde Hegn OK. Senest har Sorø OK og OK Roskilde også budt ind med baner.
Men han har et stort forbehold.

”Det er virkelig afgørende, at der er tale om både kvalitetsbaner og gode kort hver eneste gang. Folk lugter drønhurtigt, hvis tingene ikke er i orden, og så holder de op med at komme,” understreger han.

”Orienteringsløb er virkelig en sport, hvor folk går op i detaljerne. Vi kan diskutere kvaliteten af hver eneste stræk og hver eneste kort i uendeligheder. Men det er netop det fede ved sporten.”

Visionen: Lad os få faste tilbud
Den store opbakning fra klubberne og de mange deltagende løbere har fået Tim Falck Weber til at håbe på, at grundprincippet i CoronaCup’en bliver et fast tilbud, som kan supplere klubbernes almindelige træningsløb – også når coronaen er overstået.
Han ser det som en oplagt mulighed for innovation i sporten. Navnlig peger han på den fleksibilitet, som mere permanente løbstilbud giver nye deltagere.

”Klubberne har jo alligevel indhentet en skovtilladelse og brugt timer på at lave skarpe baner og sætte posterne ud. Det er ærgerligt, hvis det tilbud kun kan benyttes i nogle få timer.”

Det svarer også til de erfaringer flere jyske klubber gjorde sig i foråret, hvor der kom langt flere deltagere til corona-træningsløb.
Han er godt klar over, at konceptet skal udvikles med flere forskellige banetyper, og at posterne på især de nemme baner kan forsvinde, hvis de står ude i længere tid. Han mener dog godt, at man kan lave et koncept som tager højde for den del.
Grundlæggende handler det for ham om at udvikle sporten.

”Vi bruger alt for mange kræfter på at arrangere ting hver for sig i klubberne i stedet for at lave tilbud som går på tværs. Jeg synes vi burde være i stand til at stable nogle fælles tilbud på benene i hver af de tre kredse.”

Derfor er han nu gået i gang med at skrive et oplæg, som han håber kan finde bredere opbakning – også økonomisk.

”Jeg så gerne, at det blev et tilbud, som man også betalte nogen for at stå for, så man både sikrer kontinuiteten og især kvaliteten. Det kunne være nogle unge, erfarne eliteløbere eller andre, som kan sikre en høj kvalitet,” slutter Tim Falck Weber.

Blå bog for Tim Falck Weber

• Skovfoged i Nordsjælland, hvor han arbejder med idrætsfaciliteter i naturen – fx shelters, løberuter, Find vej i-pæle, mv.

• Uddannet diplomtræner og Elite/talenttræner i Tisvilde Hegn OK. Tidl. TC-træner og landstræner for DOF’s juniorelite.

• Formand for Tisvilde Hegn OK

• 2016: Vinder af DIF, DR og Dong’s pris: ”Årets energibundt”

Foto: Privat