Skip to main content

Danskerne tog i skoven som aldrig før i 2020

| Nyheder 2021

FindvejiDK bred 02688

Pressemeddelelse
2020 blev et år, hvor danskerne drog ud i skoven som aldrig før. Det fortæller Dansk Orienterings-Forbund, der har mærket en eksplosion i antallet af danskere, der kombinerer en tur i skoven med en jagt på orienteringsposter.

Da regeringen lukkede for mange skoler og arbejdspladser – og især de almindelige idrætsfaciliteter, drog danskerne i stedet ud i skoven for at motionere videre på corona-sikker vis.

Det viser en statistik fra Dansk Orienterings-Forbund , hvor 97.000 danskere i løbet af 2020 benyttede sig af forbundets tilbud Find vej i Danmark , hvor man kan hente gratis orienteringskort. Det er næsten 60% flere end året før.

”Trafikken på sitet eksploderede allerede i weekenden efter den drastiske nedlukning af Danmark den 11. marts. Vi fik med det samme tre gange så mange brugere på sitet, og interessen holdt sig helt frem til slutningen af maj måned, hvor vi var gennem det værste af forårets restriktioner,” fortæller Jakob Lind Tolborg, der er projektleder på Find vej i Danmark. Trafikken holdt sig på et højt niveau hen over sommeren.

Her i december, hvor der atter er blevet indført skrappe restriktioner, er brugen af tilbuddet, der findes på hjemmesiden Findveji.dk steget igen, men på grund af vintervejret er antallet af brugere naturligt nok ikke helt på højde med forårsmånederne.

På Findveji.dk kan man gå på jagt efter omkring 10.000 poster fordelt på 300 skove, parker eller byområder i hele landet. Det er landets 70 orienteringsklubber, som løbende vedligeholder både kort og poster, så man til stadighed kan gå på postjagt.

VM i Danmark udskudt - men klubberne knokler på
Selv om interessen for at tage i skoven steg markant, så blev de mange frivillige og klubberne dog også ramt af Corona-restriktionerne i perioder.

Danmark skulle i 2020 have været vært for VM i sprintorientering i Trekantområdet, men det prestigefyldte arrangement blev på grund af corona-situationen i hele verden udskudt til 2022.

Samtidigt blev hovedparten af de største hjemlige orienteringsløb aflyst på grund af forsamlingsforbuddet, hvilket ramte både klubber og forbundet hårdt økonomisk.

De lokale klubber har dog været i stand til at tilpasse en del af træningen, så det stadig er muligt at komme ud og løbe. Samtidig er orienteringssporten en af de få idrætsgrene, der fortsat kan udøves, fordi sporten foregår i fri luft og fordi udøverne netop løber hver for sig.

”Mange klubber arrangerer nu corona-sikre træningsløb, hvor man henter kortene på klubbernes hjemmeside. Når man har printet kortet derhjemme, kan man blot løbe, når man selv har tid, og dermed kan undgå at komme tæt på andre,” fortæller Jakob Lind Tolborg.

”Mange af løberne sammenligner bagefter deres tider og især deres vejvalg ved at uploade tracks fra deres løbeure til et fælles website – o-track.dk. På den måde er vi sammen – hver for sig,” forklarer Jakob Lind Tolborg, der glæder sig over, at klubberne er blevet ret gode til at udnytte de digitale muligheder.

Orienteringsforbundet har samlet klubbernes mange selvtræningstilbud på Motionsorientering.dk, mens man kan finde de 300 gratis kort med faste poster på Findveji.dk.

Fakta – Brugere på Findveji.dk
2016: 52.000 brugere
2017: 53.000 brugere
2018: 55.000 brugere
2019: 61.000 brugere
2020: 97.000 brugere