Dansk Orienterings-Forbund arbejder ud fra den grundholdning, at mennesket, sammen med planter og dyr, er en del af naturen, og at kultur og natur ikke nødvendigvis står i modsætning til hinanden, men spiller tæt sammen.
Den menneskeskabte kultur påvirker naturen og mennesket selv. En højtudviklet teknologisk civilisation kan gøre mennesker fremmede overfor naturen.
På det personlige plan er det orienteringsidrættens ønske
– at fremmedgørelsen overfor naturen modarbejdes
– at ansvarligheden for naturen styrkes
– at positiv viden om og forståelse af naturen opbygges
– at evnen til at iagttage og forundres udvikles
– at grænsen for udholdenhed og formåen afprøves, og
– at fællesskab under primitive vilkår og et aktivt friluftsliv fastholdes
I forholdet til planter og dyr er det vores opfattelse
– at skoven som udgangspunkt er en robust og bæredygtig natur
– at vores aktiviteter ikke er skadelige for dyr og planter
– at der altid skal udvises hensyn i særlige områder og perioder, og
– at alle brugere har et fælles ansvar for at skader og nedslidning undgås
I forholdet til skovens ejere, andre brugere, er det målet
– at kendskabet til det faktiske indhold i idrætten bliver kendt
– at der udvises gensidigt hensyn og ansvarlighed
– at alle regler, aftaler og tilladelser overholdes, og at klog planlægning uden dræbende bureaukrati er løsningen
I forholdet til regler og lovgivning arbejder vi for
– at reglerne for adgang til naturen forenkles og lempes
– at adgangen for organiserede og uorganiserede brugere ligestilles
– at reglerne for færdsel i skovene gøres ens uanset ejerskab
– at brugerbetaling og afgifter alene kan pålægges erhvervsmæssige aktiviteter, og
– at samfundet yder skovejere kompensation for indtægtstab ved udvidet adgang for uorganiseret og organiseret brug
I forhold til samfundet, ønsker vi
– at skabe demokratisk oplæring via forpligtende fællesskaber
– at styrke de fælles oplevelser i familien på tværs af alder
– at sikre et misbrugs- og dopingfrit miljø
– at udvikle sunde trænings- og konkurrenceformer
– at opbygge viden og bevidsthed om sund kost og gode spisevaner, og
– at være seriøse medspillere i arbejdet med større folkesundhed