Skip to main content

Idrætsernæring

Find gode råd til, hvordan du sikrer, at du har nok energi i kroppen til konkurrence eller træning.

Hvorfor er idrætsernæring vigtigt?

Vi kender alle følelsen af at have spist eller drukket for lidt før en orienteringstræning eller konkurrence. Man oplever, at man ingen energi har, man har svært ved at koncentrere sig om at finde posterne, man får hovedpine, fordi man ikke har drukket nok, og man kan opleve dehydrering, hvis ikke man har styr på sin væske- og saltbalance. Dette har en negativ effekt på ens præstation og oplevelse i skoven, og kan desuden have helbredsmæssige konsekvenser.

Uanset om du er ung eller gammel - elite eller motionist, er det derfor vigtigt, at du har kendskab til de mest basale ernæringsråd i forbindelse med sport. På den måde sikrer du, at du har nok energi og væske i kroppen til at kunne bevare koncentrationen ude på banen og få en god oplevelse i skoven.

Den mad vi spiser, indeholder de energigivende næringsstoffer; fedt, kulhydrat og protein. Det er forskelligt, hvornår det er mest hensigtsmæssigt at spise mere af et næringsstof frem for et andet.

Før træning og konkurrence

Før du skal ud at løbe eller konkurrere, er det en god ide at have fyldte energidepoter, så du har energi nok helt til mål. 1-2 timer før start anbefales det at indtage nogle hurtige optagelige kulhydrater, da kroppen primært forbrænder kulhydrat, når du løber.

 Eksempler på måltider før træning og konkurrence:

  • Lyst brød med magert pålæg
  • Hvid pasta
  • Syrnet mælkeprodukter med müsli
  • Myslibar og frugt

Hvis du skal være fysisk aktiv i mere end 1 time anbefales det, at du indtager kulhydrater undervejs. Det kan være sportsdrik eller geler, som du kan have med og indtage under løbet.

Efter træning og konkurrence

Efter træningen eller konkurrencen er det vigtigt at få fyldt dine energidepoter op igen, så din krop kan starte reparation og genopbygning af det væv, der er blevet beskadiget under det fysiske arbejde. Dette giver din krop mulighed for at blive klar til næste træning eller konkurrence. Dette er især vigtigt ved etapeløb, hvor der er konkurrencer over flere dage. Her anbefales det at få både kulhydrat og protein.

Eksempler på måltider efter træning og konkurrence:

  • Lyst brød med magert pålæg
  • Syrnet mælkeprodukter med müsli
  • Kakaomælk
  • Kage fra kiosken 

HUSK AT DRIKKE!

Når du er færdig med træning eller konkurrence, er det vigtigt, at du hurtigt genopretter kroppens væskebalance. Derfor er det vigtigt at indtage væske efterfølgende. Er temperaturen og luftfugtigheden høj, og sveder du meget, er det en god ide at tilsætte elektrolytter, så du sikrer den rette elektrolytbalance i kroppen. Dette hjælper dig også med at undgå utilpashed efter fysisk aktivitet i varmt og fugtigt vejr. 

Desuden anbefales det at følge fødevarestyrelsens kostråd for en varieret og sund kost. Fysisk aktivitet er hårdt for kroppen, og det er derfor vigtigt, at man giver sin krop masser af energi og gode næringsstoffer, så man undgår at blive syg eller skadet!