Skip to main content

Skovtilladelse på Naturstyrelsens arealer

Når man ønsker at afholde orienteringsløb, om det er træning eller konkurrence, i et skovområde under Naturstyrelsen, kræver det en skovtilladelse.

Alt efter hvilken aktivitet det drejer sig om, er der forskellige tilladelser, og her på siden kan du blive klogere på hele processen.

Få styr på reglerne for Naturstyrelsens arealer

Skal jeg have tilladelse til min aktivitet?

Mange aktiviteter på de statsejede naturområder kræver hverken tilladelse eller betaling. Det gælder uanset antallet af deltagere i arrangementet.

Du behøver ikke søge om tilladelse til fx en stilfærdig skovtur, der ikke indebærer afmærkninger eller brug af særligt udstyr. Og arrangementet må gerne annonceres offentligt.

Hvad angår orienteringsløb skal der i nogle tilfælde søges om tilladelse til afholdelse af orienteringsløb, i andre skal det blot meddeles. Dette er beskrevet nærmere i aftalen mellem Naturstyrelsen og Dansk Orienterings-Forbund.

Aftale med Naturstyrelsen

Dansk Orienterings-Forbund og Naturstyrelsen har indgået aftale om regler for løb, aktiviteter og arrangementer på Naturstyrelsens arealer.

Der skelnes i aftalen med Naturstyrelsen mellem meddelelsesløb og ansøgningsløb.

  • Meddelelsesløb er løb med et forventet deltagerantal under 150. Disse løb kræver ikke ansøgning, men skal meddeles skovdistriktet senest 3 uger før løbets afholdelse. Selvom man blot skal anmelde løbet, kan man ikke være sikker på at kunne afholde løbet, da der også er andre brugere, bl.a. andre orienteringsklubber. Det er derfor vigtigt at være ude i god tid.
  • Ansøgningsløb er orienteringsløb med mere end 150 deltagere. Der skal altid ansøges hos lokalenheden i Naturstyrelsens system for ansøgninger om aktivitet inden afholdelse af et ansøgningsløb. Ansøgninger foretages af den enkelte klub og gerne snarest muligt.

Aftalen med Naturstyrelsen indeholder desuden forskellige begrænsninger på antallet af løb i maj og juni, regler for midlertidige lukninger efter større løb samt forståelse for, at løbene kan have begrænsninger på deltagerantallet afhængig af forholdene i den konkrete skov.

Se hele aftalen mellem Dansk Orienterings-Forbund og Naturstyrelsen her:

Sådan søger du om tilladelse

Er du i tvivl om, om dit arrangement kræver tilladelse, bør du kontakte Naturstyrelsens lokalenhed. For de fleste arrangementer kan du regne med hjælp til at finde egnede steder på Naturstyrelsens arealer samt tidspunkter.

Hvis du indsender en ansøgning om en aktivitet, vil du modtage svar med begrundelse for tilladelse eller afslag. I vurderingen af om du kan få tilladelse, indgår hensynet til andre skovgæster, beskyttelse af skovens dyr, fredninger m.v. Hvis du får afslag, vil der være en begrundelse herfor. Du skal søge senest 14 dage før aktiviteten, men gerne før.

På Naturstyrelsens hjemmeside finder du en fuld liste med eksempler på aktiviteter, der kan kræve tilladelse.

Få styr på hvilke tilladelser, der er relevante for arrangører af orienteringsaktiviteter

Tilladelser til orienteringsløb og stævner

Afmærkning, orienteringsløb mv. - relevant for postudsætning
Afmærkning, opsætning af poster m.v. kræver tilladelse fra Naturstyrelsen. Alle poster skal være afmærkede med tydelige kontaktoplysninger. For orienteringsløb indenfor aftalen mellem Dansk Orienteringsforbund og Naturstyrelsen følges aftalens regler.

Hvis du anvender materiale, som forekommer naturligt på stedet eller naturligt forsvinder i løbet af få dage, så skal du ikke have tilladelse. Materialet må kun bestå af materialer, som nedbrydes let (f.eks. karton og sejlgarn). Du må ikke bruge søm, plaststrimler, metal, maling o. lign. Posterne mv. skal dog være tydeligt mærkede med arrangørens navn (f.eks. organisation og afdeling) samt dato for arrangementet.

Naturstyrelsens medarbejdere har ret til når som helst at fjerne poster, der ikke er afmærkede.

Lyd og lys - relevant for planlægning af stævneplads
For ikke at genere andre brugere, dyr og fugle skal Naturstyrelsen altid give sin tilladelse, hvis du vil udvise støjende adfærd, fx ved at benytte radio, musikapparater, højtalere, musikinstrumenter o. lign. på støjende måde, eller hvis du vil bruge projektører eller andet stærkt lys.

Nataktiviteter - relevant for arrangører af natløb
Aktiviteter, som kræver tilladelse om dagen, kræver også tilladelse om natten, dvs. mellem solnedgang og kl. 6.

Sportsarrangementer og stævner mv. - relevant for arrangører af træningsløb og konkurrencer
Sportsarrangementer kræver altid tilladelse. For at der er tale om et sportsarrangement skal både forståelsen af ”sport” og ”arrangement” være opfyldt. Sport omfatter fysiske aktiviteter af et vist omgang, som er bevidste, målrettede, planlagte, strukturerede; aktiviteterne udøves indenfor faste regler, altid med et element af konkurrence og ofte med brug af særligt udstyr eller redskaber.

Kendetegnende for et arrangement er, at det skal være organiseret eller planlagt, idet almindelige forsamlinger ikke kræver tilladelser. Desuden skal et arrangement have en entydig og identificerbar ansvarlig arrangør, der er over 18 år.

En begivenhed på sociale medier med alene en opfordring til at deltage anses ikke for at være et arrangement.

Hjælp til arrangementer

Hvis du ønsker hjælp til dit arrangement, kan du kontakte Naturstyrelsens lokale enhed - gerne senest en måned før arrangementet.

Find inspiration til klubarbejdet

Bliv flere medlemmer

Det er sjovest at være flere i et klubfællesskab.

Men for de nye, der kommer og prøver orienteringsløb første gang, kan der være lang vej fra man første gang hører om o-løb, til man melder sig ind i den lokale klub.

Kunsten er at finde en måde, hvor klubben kan hjælpe de nye til at komme godt i gang og føle sig velkomne i fællesskabet.

Her finder du masser af gode eksempler og inspiration.

Gør jeres arrangementer grønnere

Bæredygtige stævner

I dansk orientering tager vi ansvar i den grønne omstilling og løsningen af klimakrisen.

Som arrangør af et orienteringsstævne kan du være med til at bidrage til den grønne dagsorden.

Har du f.eks. overvejet nogle tiltag inden for transport, forplejning og materialer, I kan afprøve til det næste stævne, klubben står for?

Ved at gøre få ting anderledes, kan vi gøre en forskel.