Skip to main content

Maja Alm jagter nye mål på landsholdet i 2021

| Nyheder 2021

2021 Uge7 MajaAlm
Den syvdobbelte verdensmester i orienteringsløb Maja Alm er klar til endnu en sæson i den rød-hvide landsholdsdragt og har sat sig nye mål for sommerens verdensmesterskab i Tjekkiet. Coronapandemien og de mange aflyste konkurrencer i det seneste år har trukket store veksler på hendes motivation. Men sammen med landsholdsledelsen har hun nu lagt en plan. Den betyder at hun også i 2021 er en del af landsholdets Verdensklassegruppe og har langdistance og stafet ved VM som det primære fokus.

Jeg kan stadig mærke, at jeg brænder for orientering og ikke er færdig med at præstere på højeste niveau. Sidste halvdel af 2020 har været tungt for mig motivationsmæssigt, og jeg har været meget i tvivl om hvorvidt jeg skulle fortsætte, eller om jeg skulle ”nøjes” med at være et almindeligt menneske med job og hus”, siger Maja Alm, der arbejder som tandlæge og i december købte hus med kæresten i Århus.

”Nu tyder alt på at der bliver et VM til sommer, og det har været afgørende for min beslutning. Den usikkerhed, der hvilede over alt og alle i 2020 var virkelig med til at dræne min motivation for at træne,” siger hun.

Jeg er nået frem til at hvis jeg skulle fortsætte, så skulle det være for at komme tilbage på højeste internationale niveau. Jeg kan mærke på mig selv, at det ikke motiverer mig at gå efter en medalje på sprint, når jeg nu har vundet de fire sidste gange. Jeg er typen som godt kan lide at kaste mig over nye udfordringer, og derfor er jeg nu også kommet frem til med landstrænerne, at mit hovedfokus i år bliver langdistance og stafet. Jeg har jo to sølvmedaljer fra tidligere på langdistance og også taget flere medaljer på stafet. Men det har aldrig været fordi jeg er gået helhjertet efter det, da det var sprint og sprintstafet, der havde hovedfokus. Jeg kan mærke, at det at jeg kan udfordre og fordybe mig i noget lidt andet end tidligere, og hvor jeg ikke nødvendigvis i udgangspunktet er guldfavorit når jeg stiller op, motiverer mig,” siger Maja Alm, og fortsætter:

Jeg vil dog ikke udelukke, at hvis alting går godt og jeg finder motivationen til det, at det også kunne blive aktuelt at løbe sprint (hvor Maja har friplads som forsvarende verdensmester, red.) og sprintstafet. Det er dog meget begrænset hvad jeg har fået trænet de sidste måneder, så det kommer til at tage tid og kræfter at få bygget træningen op igen, men jeg har allerede fået flere indikationer på, at formen ikke er så dårlig som frygtet,” griner Maja Alm, som viste, at hun ikke har glemt hvordan man skal orientere, da hun var hurtigste løber på en stafettræning i sidste uge, hvor landsholdet var samlet i Silkeborg.  

Maja Alm kommer fortsat til at arbejde som tandlæge, og kommer således ikke til at kunne deltage på alle landsholdsaktiviteter og konkurrencer, men har sammen med landstrænerne lavet en god plan frem mod VM, som ved siden af daglig træning og udvalgte VM-træningslejre, giver plads til også at passe job og hus.

Vi er selvfølgelig enormt glade for at Maja har besluttet sig for at være en del af landsholdet i 2021,” udtaler landstræner Tue Lassen.

Maja er et stort forbillede for mange af de andre på holdet, men i modsætning til tidligere kommer hun nu til at få en mere fri rolle på landsholdet, hvor alt forventningspresset ikke hviler på hendes skuldre. Det er ikke nemt at balancere job, hus og elitesatsning på højeste internationale niveau, og det bliver ikke en fuldtidssatsning på samme måde som Maja har gjort før. Men det ser ud til at motivere hende at prøve at gøre tingene lidt anderledes nu, og det vil vi prøve at hjælpe hende med,” siger Tue Lassen, der igennem mange år var en fast del af sprintstafetholdets mange VM-medaljer sammen med blandt andre Maja, og uddyber:

Det bliver spændende at blive en del af hendes nye projekt, og jeg glæder mig til samarbejdet, hvor vi selvfølgelig også skal finde ud af hvordan træner-løber relationen skal være, når vi nu også er gode venner ved siden af sporten.”

Maja Alm har i samme forbindelse meddelt Dansk Atletik, at hun ikke er aktuel for at prøve at kvalificere sig til OL i 2021. Det var oprindeligt planen inden coronapandemien ramte og satte al sport på pause.

Efter at OL blev udskudt, var det som om at gnisten for at hele tiden at gå efter ny pr på 5.000 meter forsvandt, og efter mit motivationsbreak i efteråret og aflyste stævner, føler jeg heller ikke at mit erfaringsgrundlag på maraton er stort nok på nuværende tidspunkt til at satse på OL 2021. Jeg vil ikke sige at OL-drømmen er helt slukket på længere sigt, men i 2021 kommer det udelukkende til at handle om orienteringsløb,” afslutter hun.     

Foto: Maja Alm ved siden af Line Cederberg, Cecilie Klysner og Agnes Nørgård Kracht ved starten på en træning under landsholdssamlingen i Silkeborg i uge 7 - af Iben Valery.