VM: Sjetteplads på damestafetten
Den nye konstellation på damestafet-holdet lykkedes med at løbe en sjetteplads hjem ved VM i Letland. Herrerne, der ligeledes havde to stafetdebutanter med, blev nummer 12 efter stærke udlæg.
Amanda Falck Weber og Caroline Gjøtterup stod overfor en ny udfordring ved verdensmesterskaberne - nemlig damestafetten, som ingen af dem har prøvet kræfter med tidligere. Men det var svært at se, da først startskuddet lød og Amanda Falck Weber blev sendt ud på den knap fem kilometer lange førstetur sammen med resten af VM-feltet.
Hun lagde sikkert ud - og selv om de hurtigste i feltet tidligt fik skabt et hul til resten af feltet, lykkedes Amanda med at undgå større fejl og kom i mål som nummer 12 - 3.30 efter de førende schweizere. Caroline Gjøtterup fulgte efter med en stærk præstation - akkurat som hun viste på tirsdagens flotte mellemdistance - og hentede seks placeringer undervejs i de lettiske bakker. Igen i dag skulle løberne orientere sig i store slugter med diffus underskov, der kunne drille i finorienteringen og stillede krav til løbernes evne til at holde fast i deres kompasretning.
Maja Alm blev sendt ud på tredjeturen som nummer seks - et minut efter den finske europamester Marika Teini, der lå umiddelbart foran. Den nykårede danske sprintverdensmester satte turboen på, fik kontakt med finnen - men en fejl på det afgørende langstræk betød, at finnen fik afgørende hul og snuppede femtepladsen, knap 20 sekunder foran Maja Alm.
- Jeg er rigtig tilfreds med holdpræstationen, men ikke mit eget løb. Jeg bliver sendt ud i en perfekt position, men laver en stor parallel-fejl på langstrækket. Men vi opnår alligevel vores målsætning som nummer seks, selv om jeg ikke lige "shiner" i dag. Det er lang tid siden, jeg er sendt ud på en sidstetur uden at hente placeringer, siger Maja Alm.
- Vi har lavet en damestafet, som vi har drømt om. Der var to nye på holdet, og de leverer varen, så vi når målsætningen, selv om Maja laver en fejl, siger sportschef Lars Lindstrøm.
Schweiz' kvinder gentog triumfen fra EM i maj efter en lang duel med svenskerne gennem det meste af stafetten. På de sidste poster var Judith Wyder bedst til at holde hovedet koldt, mens Tove Alexandersson lavede en lille fejl, der afgjorde verdensmesterskabet. Rusland fik bronze et par minutter senere.
I herrernes stafet lagde Tue Lassen ud med en førstetur i verdensklasse. Helt fra start var han del af førerfeltet og var med til at sætte tempoet i den store klynge af løbere, der endnu ikke var kommet spredning på. Halvanden kilometer før mål var han endda i spidsen af stafetten, med de senere norske verdensmestre i hælene. Og det var først efter det sidste langstræk, at Tue Lassen måtte give slip på føringen og løb i mål 46 sekunder efter de forreste.
- Jeg får en god start og er med helt fremme. Da vi rammer bakkerne på anden del, kan jeg godt mærke, at jeg skal slide mere fysisk. Men jeg kan så lige skære kanter, når de andre bliver usikre. Jeg laver en lille fejl på en gaflingspost, men fanger den hurtigt, så jeg stadig er med i toget. Eneste anden fejl er en lidt dårlig gennemførelse af mit vejvalg på langstrækket, siger han.
Björn Cederberg, der løb sin første VM-stafet, fortsatte på samme høje niveau - og var kun et halvt minut fra teten, da han løb igennem arenapassagen knap halvvejs på banen. Og efter ligeså stærk orientering i den teknisk sværeste del af terrænet løb han ind til skiftet bare 1.17 minutter efter de førende i ottende position.
- Det var fedt og inspirerende, at Tue løb så godt, og jeg kom med ud i front. Mit løb gik fint med kun en lille fejl. På langstrækket vælger jeg at tage venstre rundt sammen med de andre for ikke at risikere noget. Jeg kunne ikke lige se noget, der var markant bedre, fortalte Björn efter løbet.
På tredjeturen lagde dagens fjerde stafet-debutant Magnus Dewett hurtigt ud fra den udfordrende placering, men kom alligevel til at løbe størstedelen af banen alene.
- Jeg kom ud med Matthias Kyburz og Frederic Tranchand, og det er en hård opgave at gå ud med de hårde drenge. Vi havde ikke samme gafling i starten, og så var de væk. Jeg fokuserede på mit eget løb. Det var vejvalgsmæssigt en svær bane, men jeg holdt overordnet sammen på det. Dog laver jeg et bom på et minuts penge ved post 11. Jeg er godt tilfreds og levede op til mine præstationer på træningerne, siger Magnus Dewett, der løb i mål som nummer 12.
- Det var en fin holdpræstation. Vi havde håbet på en top 10, og det var indenfor rækkevidde. Tue og Bjørn leverer i den grad varen, og Bjørn løber lige op med Daniel Hubmann. Magnus havner lidt i et ingenmandsland, og så er det svært at holde tempo, siger sportschef Lars Lindstrøm.
Også landstræner Kenneth Buch kunne sætte hak i lommebogen ved en tilfredsstillende dag.
- Vi er rigtig godt tilfreds. Vi får vist, at vi også kan i skoven med et ungt hold, hvor fire ud af seks løbere er debutanter. Målsætningen er sjette- og tiendeplads for hhv. damerne og herrerne og vi bliver seks og 12. Vi må øve lidt mere, og så skal vi nok være med, hvor det er sjovt for damerne, siger han.
De norske herrer forsvarede deres verdensmesterskab efter en tæt og underholdende stafet, hvor blandt andre værterne fra Letland overraskende førte undervejs på sidsteturen. Schweiz fik sølv efter at have løbet sig op efter en mindre god førstetur, der kostede knap halvandet minut. Endelig var der bronze til Frankrig, der beviste, at de godt kan vinde stafetmedaljer efter Thierry Gueorgious karrierestop i fjor.
VM slutter på lørdag med langdistancen, hvor Maja Alm tog sølv i Estland sidste år - og på en god dag kan lykkes med at tage endnu en medalje.
Resultat, VM i Letland, Stafet, Turaida
Kvinder
3 x 4,7 kilometer, 15-16 poster
1. Schweiz 105.03 min. (Elena Roos, Julia Jacob, Judith Wyder)
2. Sverige +0.15 min. (Helena Bergman, Karolin Ohlsson, Tove Alexandersson)
3. Rusland +2.17 min. (Anastasia Rudnaya, Tatyana Ryabkina, Natalia Gemperle)
6. Danmark +10.06 min.(Amanda Falck Weber, Caroline Gjøtterup, Maja Alm)
Mænd
3 x 5,7 kilometer, 16-17 poster
1. Norge 107.26 min. (Gaute Hallan Steiwer, Eskil KInneberg , Magne Daehli)
2. Schweiz + 0.04 min. (Florian Howald, Daniel Hubmann, Matthias Kyburz)
3. Frankrig +0.10 min. (Nicolas Rio, Lucas Basset, Frederic Tranchand)
12. Danmark + 8.58 min. (Tue Lassen, Björn Cederberg, Magnus Dewett)
VM-hjemmesiden med starttider, program og resultater mm.: http://www.woc2018.lv
Alle fotos: Kell Sønnichsen