Skip to main content

VM: Dansk ønskestart på mesterskaberne

| Nyheder 2017

TueSprinkvalDet danske landshold i orienteringsløb fik den optimale start på VM i Estland, da alle seks startende løbere kvalificerede sig til lørdagens finale på sprintdistancen. Sprintverdensmesteren Maja Alm og Cecilie Klysner vandt endda hver deres heat i kvalifikationen, der blev løbet fredag eftermiddag.

Regnvejret, der dryppede ned over brostenene i Tartu, generede på ingen måde de danske løbere, der tog hul på VM i Estland på allerflotteste vis. Alle seks løbere sikrede sig en plads i finalen efter overbevisende løb.

Kvinderne skulle først i ilden - og her blev det til to overbevisende heatsejre til Maja Alm og Cecilie Klysner, der førte hele vejen rundt på de knap tre kilometer i Tartus gader.

VM-debutanterne Caroline Gjøtterup og Amanda Falck Weber kom også sikkert videre til finalen efter flotte løb - og placeringer som henholdsvis nr. 8 og 11. De 15 bedste fra hvert heat gik videre.

Og de danske herreløbere var akkurat ligeså skarpe i deres kvalifikationsheats, hvor Tue Lassen og Jakob Edsen blev henholdsvis nr. 3 og 4.

- Vi er rigtig godt tilfredse med alle præstationerne i dag. Løberne er grundlæggende i god form og godt forberedte, og de holdt alle sammen fokus på opgaven hele vejen rundt. Der er nogle små fejl her og der, så det er ikke nødvendigvis perfekte løb, men det er generelt rigtig godt, siger sportschef Lars Lindstrøm.

Sprintverdensmesteren Maja Alm, der op til VM leverede en imponerende stærk fysisk test, fik endnu et bevis på at benene er i topform. Hendes sejrsmargin i Heat A lød på ikke mindre end 31 sekunder ned til svenske Lina Strand.

- Hun viser hvad hun kan og hvad hun er god for, og derfor er vores forventninger også intakte efter i dag. Det ser jo næsten nemt ud, når hun er i så god form, siger sportschefen.

De danske medalje-forventninger til VM i Estland lyder på tre stks. - heraf én i den individuelle sprint.

Skal det lykkes, kræver det at løberne får lagt den flotte kvalifikation bag sig og nu retter fokus på lørdagens opgave - finalen, der ligeledes løbes i Tartu.

- Træerne er ikke vokset ind i himlen efter det her. Vi skal jo også løbe finalen i morgen - og det er jo dén, der gælder det hele, siger Lars Lindstrøm.

Andreas Boesen, der oprindeligt var udtaget til en startplads i den indviduelle sprint, har døjet med knæproblemer op til VM og stod derfor over i dag for at være klar til søndagens sprintstafet.

Sprintfinalen begynder lørdag kl. 13.40 dansk tid, og kan følges på Tv2 Sport og Tv2 Play.

Det sagde de efter kvalifikationen:
MajaSprintkval

Maja Alm: - Fint løb og kontrolleret. Jeg tænkte, at jeg skulle presse på, men alligevel holdt jeg lidt igen for ikke at tage chancer, så jeg lavede kom til at lave fejl eller glide på brostenene. Det er fedt at være i gang! Det er altid lidt nervepirrende med det første løb.

CecilieSprintkval
Cecilie Klysner: - Jeg var på forkant hele vejen og havde god kontrol. Løbsmæssigt var jeg ikke hurtigere end de andre, men lavede ingen fejl. De sidste par dage har jeg været meget spændt og har nok også haft lidt ekstra energi fra det.

AmandaSprintKval

Amanda Falck Weber: - Det var et fint løb. Jeg var overrasket over, at det var en så kort bane, og det ikke var sværere. Der er mere at give af rent fysisk, og jeg kunne nå at rette op, når jeg var lidt på bagkant.

CarolineSprintKval
Caroline Gjøtterup: - Rigtig godt tilfreds med løbet. Jeg kom godt fra start og havde fuldt fokus på opgaven. Undervejs hentede jeg Ewa Gwozdz, der startede halvandet minut før. Så fik jeg endnu mere fokus. Der var styr på teknikken og jeg var ikke presset i bund.

Jacob Edsen: - Kontrolleret løb med solide vejvalg. Jeg havde forberedt mig enormt meget på forhånd med tørtræning på eksisterende kort. Så jeg følte mig fysisk ovenpå fra starten og kunne tillade mig at stoppe op, når jeg var i tvivl.

Tue Lassen: - Det var som det skulle være. Det var ikke sindssygt svært i starten, men man skulle være lidt mere skarp end kortet så ud til pga. kuperingen. Det gjaldt om at finde vejvalg, der holdt højde. Det snød mig dog også på et tidspunkt, hvor jeg lavede et dårligt vejvalg. Ellers er jeg godt tilfreds. Der er overskud.

Torbjørn Gasbjerg, landstræner: - Jeg er rigtig glad. Det er gået som vi har håbet. Der er noget at bygge videre på både i morgen og resten af ugen.

Resultat, VM i Estland, Sprintkvalifikation

Kvinder
2,8 kilometer, 14 poster
Heat A
1. Maja Alm, Danmark 11.07 min.
2. Lina Strand, Sverige +0.31 min.
3. Anastasia Rudnaya, Rusland +0.31 min.
11. Amanda Falck Weber, Danmark +1.22 min.

Heat B
1. Galina Vinogradova, Rusland 11.23 min.
2. Tove Alexandersson, Sverige +0.03 min.
3. Ursula Kadan, Østrig +0.24 min.
8. Caroline Gjøtterup, Danmark +0.51 min.

Heat C
1. Cecilie Klysner, Danmark 10.33 min.
2. Elena Roos, Schweiz +0.13min.
3. Karolin Ohlsson, Sverige +0.23 min.

Mænd
3,2-3,3 kilometer, 18-19 poster
Heat B
1. Daniel Hubmann, Schweiz 10.33 min.
2. Aleksi Niemi, Finland +0.09 min
3. Tue Lassen, Danmark +0.10 min.

Heat C
1. Mathias Kyburz, Schweiz 11.08 min.
2. Kristian Jones, Storbritannien +0.07 min
3. Jan Petrzela, Tjekkiet +0.10 min
4. Jakob Edsen, Danmark +0.12 min.

VM-hjemmesiden med starttider, program og resultater mm.: http://www.woc2017.ee

Foto: Kell Sønnichsen