Skip to main content

Udmærkede danske præstationer

| Administrator | Nyheder 2014

I Tiomilas herrestafet. Her er et sammendrag

Når disse linjer skrives er præmierne netop uddelt ved Tiomilas herrestafet i skovene uden for Eksjö i Småland.

På tredje tur var der markant dansk islæt, da Rasmus Djurhuus løb sin norske klub Kristiansand OK op i teten efter at være løbet ud som nr. 11 et lille minut efter de førende. Det var en ugaflet tur, hvor 37 hold kom til skiftet inden for 47 sekunder. Ifølge skovspeakeren var der panik på en post, hvor første delen af toget bommede, så hele toget kom til posten samtidig. De konstaterede tørt, at alle overlevede, men at det næppe var alle der sendte arrangørerne venlige tanker lige der.

På samme tredje tur løb Jonas Munthe OK Pan Århus ind som nr. 32. blot 37 sekunder efter. Før Jonas havde Jakob Ekhard Edsen løbet fint på første og skiftet som nr. 45, mens rutinerede Claus Hallingdal Bloch atter løb et fornemt løb og sendte Jonas Munthe ud med toget som nr. 13. Sigge Lundedal Jensen løb en glimrende 3. tur for OK Denseln, hvor han løb ud som 6-er, 0:52 efter og skiftede som nr. 15, men blot 18 sekunder efter teten. Mikkel Sørensen løb derudover en super flot tur for NTNUI2. Han startede ud 3:12 efter de førende og skiftede blot et halvt minut efter.

Anders Konring Olesen holdt sig i starten af 4. tur på 29. pladsen, 1:15 efter de førende hold. Rasmus’ Kristiansands OK var da et lille minut efter de førende omkring nr. 20.

På 4. tur var Søren Schwartz i aktion i IFK Göteborgs blåhvide dragt. Søren blev sendt ud som nr. 24, 0:27 efter, men på første radio var han nr. 27, 1:12 efter, så spændingen var på sit højeste. På anden radio løb Søren sig op til 10. pladsen, men afstanden var 50 sekunder. Lige efter Søren passerer Vajakosken Terä, som senere havde Tue Lassen på den 15,3 km lange 9. tur. Anders Konring var da nr. 16 - 2:09 efter de førende.

På anden radio er Søren på 11. pladsen, 1:07 efter. Til den radio tabte Anders Konring lidt tid og passerede som nr. 30, 5:16 efter. På formeldingen havde Søren Schwartz indhentet teten - han var blot 11 sekunder efter. Og Søren skiftede som nr. 6, 12 sekunder efter. Flot, Søren! Anders taber yderligere lidt og skifter som nr. 32, 7:11 minutter efter.

Så fulgte et antal ture uden danskere i hovedrollerne. Et stort tog var sammen over et antal ture, men på 8. tur trak verdensstjernerne fra finske Kalevan Rasti fra. Den franake legende Thierry Gueorgiou skaffede et forspring, som dog på 9. turen blev lukket igen, da IFK Lidingös EM-stjerne Fredrik Johansson, indhentede schweiziske Fabian Hertner hos Kalevan. De to havde da et solidt forspring.

På sidste tur var der så verdensmesterparade, hvor den tjekkiske stafetverdensmester fra 2012 løb Kalevan Rasti til sejr, da den regerende sprintverdensmester Mårten Boström, der løb sidste tur i IFK Lidingö trøjen blev løbet af. Nr. 3 blev den stolte tiomilaklub Södertälje-Nykvarn OF.

Af danskerklubberne endte Tue Lassens finske klub Vajakosken Terä bedst på 5. pladsen, efter Tue på den 15,3 km lange 9. tur løb holdet op fra 6. til 5. pladsen i en tid, der blot var få minutter langsommere end de bedste på turen. Tue havde ikke meget selskab på turen.

Et minut efter Jonne Lakanen havde løbet Tues klub ind til 5. pladsen, sikrede Thor Nørskov IFK Göteborg 6. pladsen med et super stærkt løb af det unge stortalent, der holdt den jagende russiske verdensstjerne, Leonid Novikov i finske Hiidenkiertäjät bag sig.

Tiomila blev et mareridt for de 9-dobbelte vindere fra Haldens SK, der tidligt faldt tilbage fra teten og aldrig kom op igen, så da Olav Lundanes sendte Søren Bobach ud på sidste tur på 12. pladsen, ca. 15 minutter efter de førende, var der ikke meget at gøre. Søren løb dog glimrende og løb holdet op til 11. pladsen.

Sigge Lundedals Denseln leverede en ny stabil præstation som nr. 8 i mål, mens Rasmus Djurhuus's norske hold fra Kristiansand næppe var tilfredse med at blive nr. 13.

Blandt de rene danske hold, lå OK Pan Århus, som kombinerede unge talenter og mere rutinerede løbere, stabilt i 30-erne og unge Thomas Knudsen løb holdet ind til 36. pladsen. Pan Århus blev nr. 29 i 2003, mens 2014-placeringen er bedst for OK Pan Århus siden 2008. Det kunne den legendariske speaker Per Forsberg lige nå at fortælle før præmieoverrækkelsen startede kl.08:00.

Samtidig med præmieoverrækkelsen, løb en legende endnu en Tiomilatur. Carsten Jørgensen, der var en nøgleperson i Farum-Tisvildes storhedstid i 1990-erne, løb ud på 9. tur som nr. 101 og på første radio - der er holdets status, når disse linjer skrives - har Carsten løbet CopenhagenO op til 95. pladsen.

Endnu en dansk toppræstation blev leveret på den sociale side, da det dynamiske speakerteam besøgte et af de danske telte og fik et glimrende indtryk af dansk hygge, da der blev serveret en efter sigende helt usædvanligt fantastisk bananasplit til den noget tøvende speaker. Et vidnesbyrd om en af de særlige danske specialiteter ved Tiomila: Det utrættelige supportteam, der sørger for forplejning døgnet rundt.

http://www.10mila.se