Skip to main content

Tiomila - lykkes det for OK Pan i år?

| Administrator | Nyheder 2014

Og så lige endnu en toppræstation af Maja Alm mens vi venter

Tiomila – verdens næststørste orienteringsstafet – og måske den mest sagnomspundne på grund af de lange natbaner i herrernes stafet. Stafetten, der afholdes hvert år sidst i april eller først i maj – afhængigt af hvor i Sverige den afholdes – er en sand idrætsklassiker.

Et dansk klubhold har aldrig vundet Tiomila – hverken i herre- eller damestafetten, men det er blevet til nogle top 10-placeringer. I 2013 nåede OK Pan Århus frem til en 7. plads i damestafetten og det er da også OK Pan Århus’ damehold, der tiltrækker sig opmærksomheden her i 2014. Skal det lykkes Jukolavinderne fra 2013 at tage den sidste store skalp og komme helt til tops i Tiomila?

Det afgøres lørdag den 3. maj og Tiomila afholdes atter langt fra Stockholm – nemlig ved Eksjö i Småland. I de første mange år arrangeredes Tiomila i nærheden af Stockholm, men efter en mindst 20 år lang debat, rykker arrangementet – der i 2014 har 69 års jubilæum - nu mere rundt i Sverige.

OK Pan Århus stiller uden Emma Klingenberg, men stiller alligevel med en juniorverdensmester og 4 løbere fra top 14 på mellemdistancen ved de netop afholdte europamesterskaber. Først løber Miri Thrane Ødum og derefter kravler man op gennem EM-Mellem-resultatlisten: Ita Klingenberg leverede en fantastisk 14. plads ved EM og løber anden tur for OK Pan Århus. Begge de første ture er 8 km. På tredjeturen er vi nået til 8. pladsen fra EM: Ida Bobach løber den korte ugaflede tredje tur på 5 km. En dansk drøm kunne være at Ida som så ofte før skaffede et hul på sin tur, for så venter på de to sidste ture sølv- og guldvinderen fra EM: Maja Alm og Signe Søes. Signe har løbet nationalt for OK Pan i en årrække, men har nu også skiftet svenske IFK Lidingö ud med den rødbedefarvede dragt. Med Signes forrygende dagsform, bliver det rigtigt spændende at opleve hendes løb på den 9,2 km lange sidste tur. Inden da har Maja Alm løbet 7,6 km.

Og når vi taler om Maja: Hun ladede op til Tiomila ved i dag (2. maj) at banke hele verdenseliten og vinde Silva League sprinten i Tranås! På dagens tredjeplads var således Sveriges superstjerne, Tove Alexandersson, på 4. pladsen EM Sprint guldvinderen Judith Wyder og på 5. pladsen en af verdens hurtigste pensionister: Selveste Simone Niggli. Stine Bagger Hagner leverede en OK indsats og delte 25. pladsen med tre (!) andre løbere.

OK Pan Århus stiller også med et spændende andethold i Tiomila: Stine Bagger Hagner, Josefine Lind, Signe Klinting, Mette Hjerrild, Ane Linde.

Eneste danske konkurrent er CopenhagenO, der stiller med et rigtigt spændende hold bestående af Cecilie F. Klysner, Lea Reime, Line Søderlund, Nikoline Tillingsøe og Nicoline F. Klysner

Damestafetten starter klokken 14:30 og målgang forventes kl. 18:00.

Der vil ikke være nogen danske herrehold i topstriden i herrestafetten, men som altid vil de bedste danske herreløbere have roller på store internationale klubhold, eksempelvis IFK Göteborg og Vajakosken Terä. Herrestafetten starter lørdag aften kl. 19:30, så første og dele af anden tur løbes i dagslys før de lange natture løbes med den legendariske lange nat på 6. tur. Der er en markant nyskabelse med lange 8. og 9. ture, mens tiende tur er stafettens korteste på kun 8,5 km. Målgang ventes i morgengryen kl. 06:30.

Ved Tiomila haves som altid også en ungdomsstafet, der har 4 ture og som starter kl. 11:30 lørdag formiddag.

http://www.10mila.se/index.php/sv/