EM 2014 - efterskrift
Tekst: Helge Lang Pedersen
Det var en gruppe meget trætte løbere, som lyttede til Landstræner Lars Lindstrøms opsummering efter det for dansk orientering mest succesfulde mesterskab nogensinde. Det har været en uge, som har trukket på hele følelsesregisteret fra enorm glæde til voldsomme frustrationer. Ud over de sportslige op- og nedture bidrog arrangørerne desværre også med nogle uheldige episoder, men som det igen og igen blev fremhævet gennem ugen, så kendetegnes det gode hold ved at være i stand til at agere professionelt under vanskelige forhold. Og der var bred enighed om, at det danske hold var blandt de bedste til at håndtere situationen.
Pigerne
Lars fremhævede naturligvis Signes guldmedalje, fortalte, at han var imponeret over hendes præstationer og sagde, at han håbede, Signe både ville satse på VM til sommer og være en del af landsholdet i mange år fremover. Majas sølvmedalje blev naturligvis fremhævet i samme åndedrag. Selvom Maja var skuffet over "kun" at blive nr. 6 i sprinten og at det ikke lykkedes at vinde medalje i stafetten, leverede Maja på højeste internationale niveau i alle sine starter ved mesterskaberne. Emma kunne i nogle få minutter mærke lugten af medalje før det blev klart, at hun med et sølle sekund var skubbet ned på den utaknemmelige fjerdeplads. Ida måtte sande, at formen efter skadeperioden endnu ikke er tilbage på allerøverste niveau og det bidrog sikkert til nogle fejl undervejs. Men en ottendeplads på mellem og en fin indsats i de lange gaflinger på stafetten viser, at Ida helt klart er på vej tilbage. Stine Bagger Hagner var derudover ugens positive overraskelse med hendes fantastiske sprintkvalifikation. Når man så at sige har løbet over evne i kvalifikationen, er det umådeligt vanskeligt også at præstere i finalen, men ingen kan tage det fremragende resultat fra Stine og det lover godt fremover. Ita Klingenberg fik ligeledes sit internationale gennembrud i seniorklassen med en helt forrygende præstation på mellemdistancen og en fornemt gennemført stafet.
Når man medregner Ane Linde og Mette Hjerrild med ny energi og motivation, ses et billede af et dansk damelandshold med højere topniveau og større bredde end det er set meget længe.
Herrerne
De danske herrer nåede ikke samme niveau som pigerne, men der var masser af positive momenter at hæfte sig ved. Søren Bobach nærmer sig ligesom sin søster tidligere tiders topniveau og var blot 32 sekunder fra sejren i sprinten. At det kun rakte til en 14. plads fortæller om hvor hård konkurrencen er i toppen af den internationale herreelite. Andreas Hougaard Boesen viste via en fornem kvalifikation, at hans hårde satsning på sprintdistancen er ved at bære frugt. Og så fik Jakob Ekhard Edsen en rigtigt fin seniordebut ved at holde sin taktik fornemt hele ugen igennem og lave meget få fejl undervejs. Særligt indstillingen under stafetten, hvor holdet ikke havde de store chancer, kaldte på respekt. Søren Schwartz viste ligeledes, at han er på vej mod mesterskabsniveau og leverede en forrygende fight i stafetten, hvor han længe holdt tempo med nogle af de rigtigt store navne. Danmarks normalt bedste kort, Tue Lassen, ramte ikke helt niveauet ved mesterskaberne, men sluttede flot af med en godkendt sidstetur på stafetten.
Fald i det ujævne terræn fik indflydelse for Rune Olsen og Rasmus Djurhuus på den lange distance, men specielt Rasmus skal fremhæves for på fornemste vis at have vendt frustration over den rædselsfulde arrangørfejl med langdistancebanens offentliggørelse til noget positivt. Når man samtidig ved, at nogle af de bedste herreløbere ikke kunne deltage ved EM, er der grund til at se positivt fremad for det danske herrelandshold.
Holdet
En væsentlig del af hemmeligheden bag succeserne ligger i det flotte sammenhold i den danske lejr. Truppen har gennem de seneste år systematisk opbygget et sæt af værdier "Den rød-hvide tråd" om at gøre hinanden bedre, om at gå professionelt til opgaven og om at turde sætte ambitiøse mål og hver eneste aften "kæmpes" der om at levere den mest positive historie. Historien skal have udgangspunkt i værdierne og fortælles til en anden deltager på holdet om, hvordan denne deltager levede op til værdierne netop denne dag. Der er altid gode historier om, hvordan man har oplevet den fantastiske opbakning ved stævnepladspassager og målgang, hvordan man i svære situationer er blevet støttet af holdkammerater og hvilken positiv udviklng, man har oplevet hos de nye på holdet. Det er en måde at fastholde glæde, engagement og motivation som rigtigt mange organisationer og virksomheder kunne lære af.
Lederteamet
For en, der kan huske hvordan man i gamle dage skulle fedte sig ind hos den finske fysioterapeut, hvis man fik skadesproblemer ved de internationale stævner, er det en fornøjelse at opleve det hold, der står bag landsholdsløberne gennem en mesterskabsuge som denne. Trænerne Lars Lindstrøm og Torbjørn Gasbjerg knokler for at holde styr på program og logistik omkring løbende og have dialog med løberne, mens Jeppe Ruud som altmuligmand sørger for at få det praktiske til at fungere. Særligt i de hektiske dage, hvor nogle skal til finale på sprint, andre skal løbe model event på lang og atter andre skal ud og jogge før mellemfinalen, er der nok at se til. En lige så vigtig indsats leveres af Torben Utzon og Ane Sofie Ness Bjørgul, som knokler med indkøb og sikrer at der altid er den rette mad i ret mængde klar på det aftalte tidspunkt. Samtidig med at de er vigtige deltager i det legendariske danske heppekor på stævnepladsen. Endelig er det flot, at Team Danmark stiller både fysioterapeut og mentaltræner til rådighed og det er en fornøjelse at opleve, hvordan Gitte Karlshøj på mirakuløs vis for løberne gjort klar til næste konkurrence samtidig med at Kristoffer Henriksen er til rådighed med den rette kommentar på det rette tidspunkt.
Alt i alt en kæmpe oplevelse at se det danske landshold i aktion. Nu ser vi frem mod Tiomila, hvor de danske piger er blandt topfavoritterne - til den tid i OK Pan Århus-dragten. Derefter kan landsholdsløberne i Store Bededagsferien opleves til ranglisteløb i Nordsjælland før de endelige forberedelser til VM i Italien går ind i den afgørende fase.
Indtil VM kan nogle af højdepunkterne fra EM genopleves i videoen nedenfor.
https://www.youtube.com/watch?v=dDtfzYF4EOU