Skip to main content

MTBO VM: Stafet og langdistance

| Administrator | Nyheder 2012

Hverken stafetten eller langdistancen gav de helt store danske resultater.

Stafet
Lad det være sagt med det samme. Det blev ingen stor stafetdag i Veszprem Minefields - sådan hed kortet, men heldgvis var der ingen miner udlagt! Målet var på forhånd at få alle tre stafethold i top-6, optimistisk ja, men absolut ikke umuligt hvis alt klappede. Det gjorde det ikke og damernes 7. plads forblev dagens bedste fød-hvide placering.

To små skovklatter var på kortet, ellers var det helt åbent og kuperet terræn. Op mod 40 % af baneforløbet gik udenfor stier og veje, hvilket igen stillede store krav til rytterne om at kunne læse kortet mere a la fod-orientering.

Hos damerne var det Nina Hoffmann som lagde for i det åbne terræn. Godt 12 km og efter en forsigtig start fik Nina gang i cyklen og avancerede støt gennem banen og førte et lille forfølgerfelt an og skiftede som 3'er efter endnu et godt VM løb fra hendes side. Foran havde de store favoritter Finland og de forsvarende verdensmestre fra Schweiz allerede skilt sig ud og etableret et forspring på 5 min. På den danske 2. tur tog juniorrytteren Cæcilie Christoffersen over og i lang tid lå hun faktisk rigtig godt til. Mod slutningen af etapen kom der dog flere ryttere op bagfra, men en godkendt tur af Cæcilie som byggede videre på sine fine individuelle løb hidtil under VM. Camilla Søgaard blev sendt afsted som 6'er, i tæt konkurrence med bl.a. Tjekkiet 2, Østrig og Frankrig. Foran var det stadig et parløb mellem Finland og Schweiz, mens Slovakiet med en fantastisk 2. tur igen var på vej mod VM bronze (samme som 2011, da Danmark blev diskvalificeret). Camilla vil ikke huske tilbage på sidsteturen med udpræget glæde, dertil var der for mange udfald, som til sidst betød at hun ikke fik skabt det nødvendige forspring til de andre og konstant måtte forsøge at indhente de foranliggende. I mål var der 1 minut op til 6. pladsen som Tjekkiet 2 besatte. I front afgjorde Susanna Laurila stafetten tidligt på sidsteturen, da hun satte en tydelig træt Christine Schaffner og dermed kunne de finske damer endelig vinde en mesterskabsstafet igen efter at både VM og EM i 2011 bød på frustrationer i form af defekter. Sikker bronze til Slovakiet.

Hos herrerne kørte Michael Sommer en fremragende førstetur og skiftede som 5'er, 2 min. efter førende Tjekkiet 1, men sammen med bl.a. Finland og Rusland. Desværre holdt det ikke længe. Rasmus Søgaard havde en rigtig skidt dag og fik det ikke til at fungere på 2. turen og tabte vel 8-9 min. og væk var de danske drømme om en top-6 placering. Det blev i stedet til en 11. plads til de forsvarende verdensmestre da Bjarke Refslund trillede over stregen, hvilket absolut ikke er tilfredsstillende. Finland vandt forholdsvis sikkert guld, grundlagt af mellemdistanceverdensmesteren Samuli Saarela på andenturen og kørt sikkert hjem af Jussi Laurila. Dermed guld til søskendeparret Laurila. Rusland tog sølvet, men det ser ud til at Anton Foliforov smed tre dyrebare minutter midtvejs på sidste tur, det blev en for stor munfuld for russerne.Sprintverdensmesteren Tobias Breitschädel kørte en meget stærk sidstetur for Østrig det gav dem en lidt overraskende bronze.

I H-20 kørte Conor Klingenberg en fornuftig førstetur, ind til at en "siver" betød at han måtte pumpe fordækket 2-3 gange og som følge heraf tabte en del tid. Så fra at have været 4'er efter 1. publikumspost var der nu langt op til de førende. Det kunne Holger Refslund på andenturen ikke gøre noget ved. Uden at gøre det dårligt måtte han indkassere yderligere lidt tidstab og så var der egentlig lagt op til en cruise control for Andreas Proschowsky på sidsteturen. Det gjorde han i bedste tid og kunne da så vise at formen er der og at han var klar til den afsluttende langdistance.Tjekkiet vandt sikkert foran Finland og det det russiske 2. hold vandt overraskende bronze. Danmark endte titelforsvaret som nr. 10.

Hvad eliten ikke kunne, det kunne masterne så gøre lidt senere på dagen, da de kørte en uofficiel VM stafet i samme terræn. Det blev til en flot guldmedalje i H60 og yderligere et par sølvmedaljer.

H60 GULD: Keld Johnsen, Christian Strandgaard og Jes Steen
H50 SØLV: Jens Peter Gundorf, Laus Seir Hansen og Troels Bent Hansen
H40 SØLV: Finn Johannsen (lånt fra H50), Jørn Svensen og Michael Hoffmann

Langdistance
VM's sidste dag stod i langdistancens tegn. Den var nu knap så lang, faktisk var den lidt for kort, men igen var der høje temperaturer og terrænet var hårdt at køre så alt i alt var det hård afslutning på en lang VM uge.
Set med danske briller var der mange fine præstationer, der var også et par defekter igen-igen og så måtte Rasmus Søgaard efterfølgende indlægges på det lokale hospital efter et styrt midt på banen. Han fik dog trillet cyklen til mål, men klagede over smerter i ryggen og det skulle vise sig at der var decideret hul og at der var kommet en lille luftlomme i lungen pga. det hårde slag ved styrtet. Sent lørdag eftermiddag fik han lagt dræn og er i skrivende stund fortsat indlagt i Veszprem, men forventes hjem til Danmark i løbet af et par dage.

Dagens topplacering kom i D-20, hvor Caroline Konring kørte en stærk 6. plads hjem efter et fint disponeret løb. Der var såmænd kun 2 min. op til bronzen, men Caroline var egentlig tilfreds med sit løb. Cæcilie Christoffersen kørte endnu engang et godt løb og endte som nr. 9 - 1,10 min. efter Caroline og gav udtryk for at nu var hun træt efter de flotte præstationer i ugens løb. Finske Eeva-Liisa Hakala vandt guld 3 min. foran russiske Svetlana Poverina og endnu en finne som 3'er i form af Ruska Saarela.

I H-20 var der sikkert guld til storfavoritten Krystof Bogar, Tjekkiet. Dermed vandt han sin 3. guldmedlaje ved dette VM (mellem + stafet). Sølvet gik lidt overraskende til Jonas Maiselis, Letland og så bronze til Vojtech Ludvik, Tjekkiet. Conor Klingenberg kørte et fornuftigt løb og blev nr. 28, mens både Holger Refslund og Andreas Proschowsky måtte udgå pga. defekter. Holger med et knæket styr og Andreas med et noget skævt forhjul. Forventningerne var ellers store til den forsvarende verdensmester, men det har været noget op og ned ved dette VM. At han så lå nr. 2 ved post 5 - 11 sek. efter Ludvik på det tidspunkt gør nok ikke sagen bedre...

Hos damerne fortsatte Nina Hoffmann rækken af super løb. På en hurtig bane burde hun ikke nødvendigvis kunne gøre sig gældende, men det endte med en 11. plads, bare 1,36 min. fra 6. pladsen. Camilla Søgaard sluttende også VM af på bedste vis da hun kun var 10 sek. efter Nina som 13'er. Svenske Cecilia Thomasson klemte sig ind imellem. Positivt af den unge Søgaard og fortsat laver hun nogle små banale fejl undevejs som der kan arbejdes med. Den unge finne, Susanna Laurila som uheldigt sprang en post over på mellemdistancen vandt guld 23 sek. foran den russiske veteran Ksenia Chernykh og Marika Hara, Finland tog bronzen.

I herrernes løb så det længe ud til at finske Samuli Saarela skulle genvinde VM guldet fra 2011, men det satte en punktering en stopper for ved post 22 (af 29) og her taber han godt 4 min. Det betød at han kun blev nr. 4, mens guldet gik til russeren Ruslan Gritsan, som vandt bare 16 sek. foran Juhu Saarinen og endnu en finne, Samuel Pökälä, tog bronze, hans anden ved dette VM. Michael Sommer blev nr. 26 efter et fint løb og det samme kan siges om Bjarke Refslund der sluttede som nr. 12.

Status ved VM 2012 er to danske medaljer, hvilket fortsat betyder at der er vundet VM metal hvert år siden 2007, omend det var frste gang det ikke blev til guld. Totalt er vi nu på 21 seniormedaljer og 4 juniormedaljer.

Landsholdet slapper nu af inden sidste World Cup opgave som finder sted i Estland i dagne 20.-24. september.

http://www.mtbo.hu/mtbwoc2012.php/