Skip to main content

En utroligt spændende og dramtisk damestafet

| Administrator | Nyheder 2011

De danske damer klarer endnu en podieplads som nr 5

I en usædvanligt spændende og dramatisk stafet skiftede stillingen i en uendelighed, både på de enkelte ture, hvor de førende hold gentagne gange bommede sig væk og satte tid til, men også fra den ene tur til den anden skiftede holdene, fordi enkelte løbere satte meget tid til. Uden at have checket mellemtider og gps-tracking tror jeg godt at kunne slå fast, at ingen løbere har løbet fejlfrit – og bommene har været på væsentligt over 1 minut og selv de førende (og vindende) hold havde bom på ca 4 min.
Den første tur var næsten den mest normale idet Tjekkiet og Finland stort set var i spidsen hele tiden og de kom i mål ca ½ minut foran Norge og så kom de næste 6 hold indenfor 1 min og Ida Bobach var så godt 2 min efter som nr 10. Ida var aldrig rigtigt med fremme, men holdt nogenlunde samme afstand hele tiden. Benene (og måske hovedet) var noget trætte efter den fantastiske sølvmedalje, men hun holdt hovedet koldt. Mest overraskende var næsten at WOCs store stjerne hos damerne, Helena Jansson med 3 medaljer bommede sig 3 min væk på post 4. På stævnepladsen kunne man følge trackingen (uden at kunne se kortet), men det var særdeles underholdende!
Signe Søes’ flotte 2.tur
2.turen startede med at Tjekkiets Eva Jurenikova hurtigt fik et pænt hul til Finlands Merja Rantanen, og de havde begge et hul på ca 1½ min til en større gruppe, hvor Signe Søes desværre ikke var med, da hun bommede lidt i starten og på et tidpunkt var 3½ min efter. Men hun nærmede sig og ved post 8 var hun kun 1,45 efter. Men så bommede både Tjekkiet og Finland sig langt bort, og ved publikumsposten og passagen af stævnepladsen, var det pludselig den svenske juniorløber Tove Alexandersen der var forrest, og Signe Søes var 2-er i en gruppe af 5 løbere!! På den lille sidste sløjfe holdt denne stilling næsten, og Signe skiftede som 2’er efter Ukraine, og havde i den grad levet op til den tillid vi alle har til hende og den rutine som er så vigtig i de store stafetter. Finland og Tjekkiet var kommet op igen, og der var således 9 hold indenfor 1 minut.
En næsten vanvittig afslutning
Nu var det store navne der skulle afgøre det plus et par ”ousidere”. Sveriges Annika Billstam, Finlands Minna Kauppi, Norges Marianne Andersen og Tjekkiets Dana Brozkova er alle flerfoldige medaljevindere, så selv om Maja Alm er både dygtig og rutineret, var det et hårdt selskab. Derude var både Ukraine, Schweiz, Estland og Litauen med – og helt usædvanligt var det Estlands Annika Rihma (som jo er næsten ”halvt dansk”) der ved post 2 lagde sig i spidsen sammen med Sverige. På trackingen kunne man se, at Tjekkiet satte ca 2½ min – og hvad værre var Maja var ude i et kæmpebom sammen med finske Minna Kauppi. 4 min satte de til og humøret var helt i bund blandt de danske tilskuere. Annika Billstam trak fra og havde næsten 1 minut til Norge, da hun pludselig bommede stort før publikumspassagen. Så var Norge i spidsen med 1½ minut og Tjekkiet var kommet op til Sverige. Men så bommede Marianne Andersen stort!!
Ved selve passagen var det faktisk Tjekkiet der førte sammen med Sverige – foran Schweiz, der pludselig var kommet op som nr 3! Norge var som nr 4 ca 1 min efter – og så var det minsandten lykkedes Minna Kauppi at komme op næsten 1½ minut efter, og Maja var såmænd kun 15 sek efter Minna som nr 8.
Og så begyndte Annika Billstam at bomme igen, sammen med Dana Brozkova – og pludselig var Minna Kauppi i spidsen (efter sit 4 min bom!!). Og så viste trackingen, at Minna pludselig var i problemer igen. Nu var det snart ikke til at finde ud af igen – og havde Maja mon stadig en chance??
Ud af skoven kom så 3 løbere sammen, forrest Minna Kauppi, så Dana Brozkova og bagest en lidt træt Annika Billstam, og sådan blev fordelingen i mål også efter et heftigt spurtopgør. Ca 1 min efter kom så Marianne Andersen – og minsandten om det ikke var Maja, der dukkede op kort efter som nr 5 og Annika Rihma som nr 6. Så det hele endte sådan set flot, selv om pigerne knap og nap var tilfredse.
Menm facit var altså endnu en podieplads til Danmark i et fantastisk WOC for Danmark.
Herrestafetten med favoritterne i top
Det var ikke den helt store overraskelse, at Frankrig vandt stafetten, med Thierry Gueorgiou som sidstemand. Men hans 2 holdkammerater Philippe Adamski og Francois Gonon gav ham også et godt afsæt og for publikum var det spændende, at både Norge med Olav Lundanes og Sverige med David Andersson var med helt fremme og Daniel Hubmann fra Schweiz var ikke langt efter. Så det var de bedste hold der startede ud næsten samtidig.
De sidste 3 år har Frankrig faktisk været i førerpositionen før eller under sidsteturen med Thierry, og hver gang er der sket det mest utrolige. Et bistik, en alvorlig skade hos en konkurrent, en overset post har gjort at de ikke engang har fået medaljer – men denne gang var der ingen tvivl overhovedet – og for den sags syld heller ikke om sølvet, som Norge tog, selv om Olav Lundanes var ved at sætte et minutforspring over styr til allersidst, ved en utroligt giftig post som mange bommede!!
Netop denne post bandede Tue Lassen svært over, da han efter at have været med helt fremme på hele 1.turen og sågar havde ført eller været med i en førergruppe på 6, som imidlertid alle rodede rundt efter denne post i et hul, som man reelt ikke kunne se! Dvs det kunne nogen jo, men pludselig kom Norge, Estland, Frankrig og Italien i spidsen efter ellers at have været sat med 2 minutter – de kom i mål 1,15 før hele førergruppen, og Tue kom ærgerlig i mål på 13.pladsen godt 3 min efter.
I skrivende øjeblik ligger det ikke helt klart med de endelige placeringer, men Danmark ser ud til at være blevet nr 13, efter at Rasmus Thrane Hansen fik holdet løbet op til en 11.plads og Christian Christensen så kom i mål lidt under målsætningen!
Medaljerne blev altså Frankrig, Norge og Sverige.
Jeg må ”desværre” henvise til både arrangørernes hjemmeside www.woc2011.fr , World of O, løbernes egen hjemmeside http://woc2011.weebly.com/ og orientering.dk for at få de fuldstændige resultater, mellemtider, kommentarer mm, da jeg er på vej hjemad og ikke nødvendigvis ved, hvornår jeg kan komme på nettet. Men at det har været et fantastisk WOC for Danmark er hævet over enhver tvivl!! Til lykke – og fremtiden tegner lyst!!