Skip to main content

De danske superpiger nr 5 i stafetten

| Administrator | Nyheder 2010

Pigerne levede helt op til de høje forventninger

Damestafetten var imødeset med stor spænding, ikke mindst fra dansk side efter den flotte mellemdistance. Ida lagde godt ud med at komme ind som nr 6, kun 2 min efter de førende – og efter et sikkert og kontrolleret løb. Alle de største favoritter var foran, men taktikken var holdt, i og med at afstanden ikke var så stor og de rigtige hold lå bagved, når det var podiepladsen det drejede sig om. Maja satte en smule i starten, men løb ellers et godt og sikkert løb – og hun viste på den særdeles lange publikumspassage at hun også fysisk var fint ovenpå. Hun skiftede som nr 5, hvor kun Sverige og Finland havde skilt sig ud med 2-3 minutters forspring – og så var der 5 hold til at kæmpe om bronze og podieplaceringen til og med nr 6. Kort fortalt holdt Signe den flotte 5.plads – og både Tjekkiet og Frankrig blev hurtigt sat af. Signe løb næsten hele turen sammen med Simone Niggli, der rykkede rigtigt hårdt for at komme helt op til medaljerne. Men sikkert nok for hårdt, for selv om hun kom fra Signe flere gange, nåede Signe op hver gang ved posten – og Signe følte sig i fuld kontrol hele vejen, men på de sidste poster var Simone bare for løbestærk, og Signe måtte ”nøjes med” at løbe jublende i mål som nr 5 sammen med Maja, 3 minutter efter Minna Kauppi (Finland), som fra sidsteposten overspurtede norske Marianne Andersen, som dog dermed fik sin 4.medalje ved dette VM. Den store taber på 3.turen var svenske Helena Jansson, der ellers på et tidspunkt var mere end 2 min foran Minna Kauppi og Marianne Andersen.

Der har været nogen kritik af banernes og terrænnets sværhedsgrad, men som man kunne følge på storskærm, viste den meget flotte gps-tracking, at mange af løberne både bommede og havde helt forskellige vejvalg, ligesom man tit så dem stå og overveje vejvalget længe. Publikumsmæssigt en kæmpesucces, selv om det naturligvis må være lidt træls for løberne med de mange og lange publikumspassager; men det var stadig orienteringen der var den afgørende faktor.

Herrestafetten
Det danske herrehold opnåede ikke helt deres målsætning, da de sluttede som nr 12. Søren Bobach lagde ellers fornuftigt ud, og efter 3,7 km var han kun godt ½ min efter de første, men det var desværre nok til at han måtte løbe det svære langstræk alene – og i mål var han 1,51 efter som nr 16. Han var dog rimeligt tilfreds med sit løb – og i starten virkede det som om Tue Lassen var på vej op ad listen. Efter 1,6 km var han kun 1,20 efter teten som nr 13, og havde fået slået et lille hul til efterfølgende. Det lykkedes faktisk Tue at komme op som nr 10 efter 6 km og han skiftede som nr 11, 5,40 efter, men han syntes selv det havde været et lidt ujævnt løb. Håbet var så, at Mikkel Lund kunne tage den sidste plads op i forhold til målsætningen, men han tabte desværre en enkelt plads i stedet og Danmark sluttede 13,31 efter Rusland.
Medaljekampen blev nærmest et udskilningsløb, hvor der var 11 hold indenfor 1 minut efter den første korte tur, og så faldt de ellers en efter en fra. Efter 2.turen var der 9 hold tilbage, heriblandt alle de store favorithold. Først ud på 3.turen gik Frankrig, og det var vel 3. VM-stafet i træk, hvor det hele nærmest var serveret for verdens bedste orienteringsløber Thierry Gueorgiou. Han rykkede også uimodståeligt fra start af, hvor kun Novikov fra Rusland kunne følge med. Efter 6 km havde Frankrig og Rusland ca 1 min forspring til forfølgerne, der efterhånden havde indskrænket sig til 4 hold, men så startede det franske stafet-mareridt igen, da vi på storskærmen kunne se på gps-trackingen at franskmanden overså en post, eller i hvert fald ikke fik den klippet. Det blev så i stedet til en sikker guldmedalje til Rusland foran Norge og Schweiz og en desillusioneret Thierry Gueorgiou kunne lunte i mål som en skuffende nr 8.

Samtlige resultater, mellemtider, tracking mm kan hentes på arrangørernes hjemmeside.

http://www.woc2010.com