Skip to main content

Danske hovedroller i Tiomila thriller

| Administrator | Nyheder 2010

Danske Signe Søes med til at sikre sejren for svenske IFK Lidingö

Verdens næststørste orienteringsstafet, Tiomila, afgøres i denne weekend ved Finspång i Sverige. Sammen med Jukola-stafetten i Finland er Tiomila det største et klubhold inden for orientering kan vinde. Prestigen ved en sejr er for en orienteringsløber fuldt på højde med sejren i Champions League i fodbold.

Allerede fra starten var det dansk i hovedrollen, da den danske juniorverdensmester, Ida Bobach vandt den prestigefulde første tur i sin svenske klub, Ulricehamns OK. Maja Alm løb anden tur efter Ida, men kunne ikke følge dansk gifte Karolina A. Højsgaard, der vandt anden tur. Signe Klinting efterfulgte Maja og holdt afstanden til têten, men de 2,40 minutter fra têten kunne Ulricehamns verdensstjerner på de to sidste ture, Jenny Johansson og Simone Niggli, ikke indhente, men det blev en sikker andenplads til Ulricehamn.

På tredje tur passerede IFK Lidingö, således at danske Signe Søes løb ud i têten på 4. Tur sammen med Kajsa Nilsson i norske Halden. De to var sammen stort set hele vejen, således at Halden og Lidingö med svenske Annika Billstam på sidste tur løb ud sammen. Som beskrevet længere nede, havde Halden et enormt tidstab på sidste tur, hvorfor IFK Lidingö med Signe Søes på holdet kunne løbe i mål til en sikker sejr med en margin på 1,05 minut til Ulricehamn.

På de to bedste damehold var der således:
5 svenskere
4 danskere
1 schweizer

Den ufatteligt spændende konkurrence kunne følges via direkte web-TV og satte endnu en gang nye standarder for, hvor fantastisk en publikumssport, orientering er for de indviede, der kender lidt til sporten i forvejen. De fantastiske speakeres kommentering gik direkte ud på internettet sammen med billeder fra deltagernes færd gennem den smukke og krævende svenske natur og med tid og resultat rullende på tv-skærmen. Samtidig følges passagen på radioposterne online på stævnets internet-side. På de afgørende ture vises endvidere tracking af løbernes aktuelle position, så man direkte i real tid kan følge løbernes færd. På trackingen så man Haldens Anne Margrethe Hausken tabe sejrsmuligheden med en kæmpefejl kort før publikumspassagen på sidste tur.

I aften gælder det så herrernes konkurrence, der starter kl. 22.00 med ti ture og forventet målgang for vinderholdet kl. 08.25 søndag morgen. Vi vil være nogle stykker, der ikke får sovet meget i nat.

http://www.10mila.se/2010/