Skip to main content

Orienteringsløb – en tankesport

| Administrator | Nyheder 2010

Juniorerne brugte påsken på Fanø og i Nordjylland til træning - træning - træning

Hvordan tænker en banelægger? Hvordan udnyttes kortet bedst til en mellemdistance? Hvor er de gode delstræk og de oplagte steder til at placere posterne?
Det er ikke de spørgsmål, som orienteringsløbere traditionelt beskæftiger sig med. De får kortet udleveret, tager et hurtigt overblik og så er det bare af sted. Først når løberen er i mål, diskuteres ruten på kryds og tværs.
Men når junioreliten træner til det kommende VM er det anderledes. De skal prøve at tænke både som en korttegner og som en banelægger.

- Det skal skærpe deres kortforståelse og gøre dem skarpe i beslutningerne
- Målet er at der bliver lavet færre løberfejl, siger Lars Lindstrøm, der i påsken har sendt juniorerne rundt på utallige korte delstræk, hvor de blev tvunget til at læse rigtig mange detaljer på forskellige kort

Banelægning er også en del af forberedelserne. Løberne har lavet deres egne forslag til en JWOC mellemdistancebane på det sidst tilgængelig kort over Kollerup - der hvor JWOC mellemdistance afholdes til sommer.

Løberne fremlægger deres forslag og tanker bag banerne. På denne måde får trænere og løbere mulighed for at komme ind i kernen bag orienteringsløb – kortforståelse, at skabe et billede af terrænet, hvordan tænker en orienteringsløber.

Fysisk topform er en forudsætning – men orienteringsløb er så afgjort også en tankesport!