Skip to main content

Patch Adams og o-løb

| Administrator | Nyheder 2008

Patch Adams spillede en rolle på weekendens trænerseminar...

Den højeste træneruddannelse i dansk orientering er Idrættens trænerakademi. P.t. følger juniorlandstræner Lars Lindstrøm og Jan Jacobsen fra OK Øst uddannelsen og de har i weekenden været på skolebænken i Idrættens Hus sammen med Henrik Jørgensen, OK PAN og Peter Løwenstein fra FIF til tredje modul på den orienteringsspecifikke del.

Temaet var holdkultur og det at coache løberne til at nå optimale resultater. Hovedunderviser var Göran Persson, der er tidligere landstræner i Sverige, godt suppleret af Dansk Håndbold-Forbunds elitevejleder Thor Munkager og idrætskonsul Freddy Gleisner, der i perioder har vejledt de danske landsholdsløbere i mental træning.

Der blev lyttet opmærksomt til de erfarne herrers guldkorn. Göran indledte med at anskueliggøre hvor vigtigt det er at møde udøveren der hvor han eller hun står. Ellers får man aldrig skabt et godt og tillidsfuldt samarbejde. Starten af filmen ”Patch Adams” med Robin Williams i hovedrollen blev brugt til at illustrere hvor godt og skidt kommunikationen mellem mennesker kan lykkes. Thor Munkager fortalte levende om den fine balance mellem at skabe topresultater og der hvor udøveren presses over grænsen mod udbrændthed og risiko for depression, før Göran atter kom på banen og blandt andet underviste i betydningen af de ”valgte sandheder” – de grundlæggende antagelser, som er dybt forankret i kulturen, som eksempelvis ”danskere kan ikke klare sig i nordisk terræn” – og hvordan man udfordrer disse ufrugtbare mønstre.

Freddy Gleisner satte rammerne for det mentalt stærke hold. Mental træning blev konkret og overskuelig og værdien af at have procesmål, som man selv er herre over, blev tydelig. Det mentalt stærke hold skabes, når mentalt stærke individer har klare aftaler med hinanden og evner at holde fast i dem.

Endelig fortalte Göran levende om coachingen af løbere før og under store mesterskaber. En coaching der kan starte år før løbet og skal sikre, at løberens energi kan rettes optimalt imod at levere en toppræstation. Umådeligt meget lettere sagt end gjort.

Det var en gruppe af inspirerede og berigede deltagere, der tog hjem fra Idrættens Hus søndag eftermiddag.