Vikingedysten - tæt på
Vikingedysten – en klassiker med kvalitet
Vi giver ordet til, Søren Kjær, der fortæller:
Så er HTF klar til at tage imod igen – for 31. gang!
Sidste år fejrede det hæderkronede 2-dagesstævne jubilæum, og det gik ikke stille af! Startpengene var sat til et niveau fra før verden gik af lave – til gengæld var resten totalt i orden med nyreviderede kvalitetskort og ekstra festivitas i anledning af jubilæet.
- Så hvorfor ikke gøre det igen i år? Det har været princippet bag planlægningen af dette års stævne, fortæller stævneleder og klubformand Jørn Andersen. – Vi fastholder de lave startpenge og sørger for grillfest og hygge om aftenen efter førstedagens løb. Og kortene, de er bare tiptop nyreviderede!
Totaloplevelse
Så det er ikke bare et udvidet træningsløb som sønderjyderne har inviteret til. Det er Vikingedystens faste gæster fra nær og fjern udmærket klar over, og det er ikke få klubber der bruger stævnet som ryste-sammen-klubtur, for faktisk får man lidt af en totaloplevelse.
I år kommer man lørdag 7. juli, løber første etape i Stensbæk. Det er et spændende område med såvel indlandsklitter og hede til de garvede som smuk, afvekslende og harpiksduftende plantage med stier til de knap så orienteringsstærke. Kortet er nyrevideret, og der er ikke løbet i den del af Stensbæk i årevis.
Mens far og mor løber, hygger børnene sig i børneaktiveringen, og den har arrangørerne kælet ekstra meget for i år, lover Jørn Andersen.
Bagefter campinghygger man og varmer op til aftenens oplevelser i Jels. Lige som sidste år kan man være med i arrangørernes grillfest i skolegården i Jels – meget fornøjeligt!
Jelsvikingerne
Og så er man klar til aftenens hovednummer: det drabelige vikingespil med bulder og brag, fægtekampe og tjuhej. I år hedder spillet ”Frejas Stemme,” men ellers er det som det plejer. Det ligger nemlig sådan at Vikingedysten er uløseligt sammenbundet med vikingespillet i Jels – en tradition der samler alle gode kræfter fra hele egnen, og i øvrigt oprindeligt for nu 31 år siden var en kopiversion af vikingespillet i Frederikssund. OK HTF står stærkt i egnen omkring Jels, og mange o-løbere og stævneofficials har om aftenen også gjort sig gældende på de skrå brædder med sværd og hjelme og det hele.
De er nu forældre og bedsteforældre til stævnets og forestillingens yngste, for det med at være jelsviking, det går i arv i familierne.
Og på pladserne i det stemningsfulde og smukke amfiteater sidder også adskillige generationer af o-løbere der bare er kommet igen og igen.
- Vi har bestilt tørvejr, forsikrer overjelsviking Flemming Nielsen.
Men det er ikke nødvendigvis slut med det. Bagefter kan man således opildnet (efter at have puttet de små) selv udfolde sig i mjødhallen Valhal, hvor der er fest og ballade.
Dagen derpå
Søndag løber man en etape i Revsø, nogle få kilometer fra Jels. Det en frodig blandingsskov, ikke særlig kuperet – lige noget for dagen derpå!
Og så er der præmieoverrækkelse – for selvfølgelig er der nogen der vinder i et etapeløb. Ceremonien foregår med fuldt vikingeceremoniel med lurblæsere, og der er masser af præmier. Men de fineste præmier går nu ikke til klassevinderne, for sådan et stævne er Vikingedysten ikke. Det er den kollektive indsats man lægger mest vægt på.
Sidste år gik vandrepræmien Vikingesværdet for tre bedste ungdomsløbere til Herning, mens Vikingeøksen for fire stærkeste seniorløbere gik til Horsens – repræsenteret ved familien Susanne, Aase, Carsten og Flemming Thyssen.
Vandrepræmien Vikingehjelmen for flest tilmeldte gik til Herning.
Sidste udkald
Man kan stadig nå at melde sig til – faktisk helt til tirsdag i næste uge. Så hvis sommerens klubtur endnu ikke er lagt i faste rammer, er det bare med at få taget en rask beslutning – det skal nok blive sjovt! Og så kan man jo også nå at komme en tur over grænsen og få handlet…
OBS: Der er rift om billetterne til Vikingespillet lørdag aften. Et firma har købt en hel del af dem som personalefryns. Så hvis man vil være sikker på at få den oplevelse med, må man hellere skynde sig.
http://vikingedyst.okhtf.dk/