Skip to main content

Årets største udfordring

| Administrator | Nyheder 2006

World Cup langdistancefinalen bliver årets mest krævende orienteringsløb

I Auvergne I Frankrig ved foden af vulkanen Puy de Dôme er terrænet en stærk kandidat til titlen som Europas sværeste. Området er karakteriseret ved en kaotisk topologi som er skabt af de lavastrømme som for 10.000 år siden strømmede ned af vulkanens sider. I dag er den forstenede lava eroderet og overgroet med naturskov.

I denne ’jungle’ kan ingen af verdens bedste orienteringsløbere føle sig på hjemmebane. Selv ikke orienteringsperfektionisten Thierry Gueorgiou kan forventes at løbe fejlfrit i dette barske terræn. De stipulerede kilometertider på 9,1 min/km for kvinderne og 7,4 for mændene er blot endnu en indikation af opgavens sværhedsgrad i dag.

Derfor var landstræner Jakob Ødums besked til de danske løbere i går aftes også ganske klar: ”Morgendagens opgave bliver en fysisk prøvelse, men det er på det mentale plan at kampen skal vindes, da terrænet yder modstand overalt, og der ikke på noget tidspunkt levnes plads til koncentrationsmæssige afslapningsperioder.”

Startlisten er lavet på baggrund af stillingen i World Cuppen, som den så ud efter sprintfinalen; i omvendt rækkefølge, så de bedste starter sidst. Det betyder, at Signe og Anne begge har sikret sig sene starttider i feltet af verdens bedste orienteringsløbere.

I det teknisk krævende terræn vil der blive bommet en del, og der vil derfor uundgåeligt blive dannet små og store grupper af løbere. Sædvanligvis ville dette være en fordel, idet løberne presser hinanden op i fart. Men i dag vil øget fart indebære en høj risiko for tabet af kortkontakt og dermed store tidstab. Erfaringen fra træningerne tidligere på ugen i det detaljerede og diffuse terræn er nemlig, at det er stort set umuligt at læse sig ind igen. Derfor er en del af opgaven for løberne at fastholde troen på egen orientering og ikke lade sig stresse af de andre løbere.

Starten går kl. 9.00, og vindertiderne forventes at blive 98 minutter for mændene og 79 minutter for kvinderne.

Første dansker i aktion er Christian Christensen, der starter kl. 9.42. Sidste danske startende er Anne Konring-Olesen kl. 11.07.

Følg med i, hvordan de danske løbere klarer sig undervejs på World Cup finalens live side ved at klikke på nedenstående link

http://www.wcup2006live.fr/