Skip to main content

Spændende afslutning på Tiomila

| Administrator | Nyheder 2005

Damestafetten viste for en gangs skyld spænding på sidsteturen, og der var spurtopgør i herrestafetten - med et omdiskuteret resultat.

Strålende solskin og en tør stævneplads. Ingredienserne var tilstede til et godt Tiomila-døgn. Først afgjordes ungdomsstaqfetten. Her leverede FIF Hillerøds ungdomsløbere en - sædvanlig - flot indsats med en 22. plads blot 9.19 efter det vindende hold fra Halmstad/Löften. Også Ballerup OK imponerede, dels med en 57. plads blandt de 374 hold og dels med at stille med ikke mindre end tre hold!

Damestaffetten endte med et opgør mellem Karoline A. Højsgaard, Domnarvets GOIF, og Simone Niggli-Luder, Ulricehamns OK. Karoline blev sendt i skoven ca. 1 minut foran Simone, som dog nåede op og fik kontakt. Men hun lavede et par svej og et regulært bom - hvilket kunne følges direkte på storskærm, idet bl.a. Simone løb med GPS-udstyr fra Trac-Trac til at følge løberen. Karoline trak fra og var i mål 3 minutter foran Simone. På tredjepladsen kom Bækkelaget.
Blandt danskerne havde Spring Cup OK ikke et lige så godt hold som sidste år, hvor de blev nr. 28. I år blev det til en 131. plads, hvilket betød, at Farum-Tisvilde OK blev bedste danske hold med en 78. plads - lige godt 30 minutter efter Domnarvet. OK Pan blev tredjebedste danske hold med en 155. plads.

Herrestafetten startede 20 minutter før solnedgang, og igen blev det således en stafet, hvor der var pandelamper på fra start til slut - i hvert fald for de forsigtige. Selv om damestaffetten var spændende til og med sidste tur, så var herrestafetten nærmest nervepirrende. Halden fik for en gangs skyld kamp til stregen, og selv om de var forrest gennem flere ture - bl.a. med andet-holdet foran første-holdet efter 4. tur, så var det ikke den sædvanlige dominans, man ellers er blevet vænnet til gennem de senere år. Først efter 8. tur skilte Halden og Södertälje/Nykvarn sig ud med et par minutter til Kalevan Rasti og IK Hakarpspojkarne. De to hold skulle vise sig at blive sammen resten af stafetten, således at det blev et spurtopgør mellem Haldens Tore Sandvik og Södertäljes Petr Losman. Et forkert "vejvalg" ind i målslusen viste sig fatalt for Halden, idet Tore Sandvik, som lå et par meter foran Petr i opløbet, løb ind i den forkerte målsluse! Det benyttede Petr Losman sig nådesløst af og løb over målstregen et sekund foran Tore Sandvik. Haldens 50 års jubilæum ved Tiomila skulle altså også betyde et brud med deres lange sejrsrække.
Efterfølgende var der en del diskussion dels af afmærkningen af opløbssluserne og dels af, i hvor høj grad Petr Losman hængte på Tore Sandvik hele vejen rundt på den 16 km lange ugaflede sidstetur, og ikke mindst, om det er tilladt (hvilket det faktisk er iflg. svenske regler).
Med tre af klubbens eliteløbere "eksporteret" til svenske klubber, kunne OK Pan ikke forsvare sin 33. plads fra sidste år. Det blev til en hæderlig 60. plads, hvilket gav plads til at Farum-Tisvilde OK også her kunne vise sig som den bedste danske klub med en 30. plads godt en halv time efter vinderne. Spring Cup OK blev tredjebedste danske hold med en 62. plads.
De danske løbere for udenlandske klubber klarede sig godt. Blandt andet kan nævnes, at Morten Fenger-Grøn og René Rokkjær leverede "varen" for IK Hakarpspojkarne på de to første ture, hvor især René med 2. turens tredjehurtigste tid kan være tilfreds. IK Hakarpspojkarne endte som nummer 4. Den tredje eksporterede Pan-løber, Claus Bloch, løb sidsteturen for IFK Göteborg, hvilket han gjorde i dagens 7. hurtigste tid - blandt danskerne kun overgået af Nicolai Nielsen, der løb for ærkerivalen Göteborg Majorna og var med den 3. hurtigste tid lige ved at overhale Claus. Det blev til hhv. 22. og 23. plads for IFK og Majorna. Sidstnævnte havde også to andre danskere på holdet, Martin Hansen på lange natten og Troels Nielsen på den efterfølgende tur. Hvis Patrick McGrail havde løbet på Majornas førstehold i stedet for andetholdet, så ville de have slået IFK pænt; han løb nemlig 8. turen 7 minutter hurtigere end førsteholdets.
En anden klub med tre danskere på holdet var OK Ravinen, der havde Christian Hansen, Allan Mogensen og Carsten Jørgensen. De to første løb godt, mens Carsten næppe var tilfreds med sit løb, der satte en plads til, så holdet sluttede som nr. 7. Endelig havde Pan-Kristianstad Christian Nielsen på holdet med et godt resultat. De endte som nummer 10.

http://www.tiomila.se/2005/