Skip to main content

Hvad er et KC og et TKC?

| Administrator | Nyheder 2002

Nu er der i løbet af året blevet annonceret det ene TKC efter det andet. Der er såmænd også annonceret et KC og inden længe følger endnu et.

Nu er der i løbet af året blevet annonceret det ene TKC efter det andet. Der er såmænd også annonceret et KC og inden længe følger endnu et.

Jeg er blevet spurgt af en som ikke helt har været så tæt på denne tilblivelsesproces og snak om KC og TKC, hvad de bogstaver egentlig står for og hvad idéen er med disse KC'er og TKC'er?

KC står for Kraftcenter og TKC står for Talentkraftcenter og er begreber i DOF's elitesatsning sammen med Team Danmark. Samarbejdsaftalen med Team Danmark blev indgået i nov.2001.
I dette samarbejde er forbundet blevet godkendt som elitesatsningsforbund og det godkendte og tiltrådte samarbejdsgrundlag er beskrevet i PLAN 2007. I dette samarbejde til udvikling af DOF's kommende eliteløbere kommer etableringen af de kommende Kraftcentre (KC) og Talentkraftcentre (TKC) til at spille en central rolle.

Formålet med et KC er udtrykt således:
KC-tilbuddet skal garantere de af landets bedste løbere, der er tilknyttet centret, optimal ”daglig træning”, opfølgning af træning og servicering. Det sker ved:
- at sikre KC-berettigede løbere regelmæssig daglig træning tilrettelagt og evalueret af uddannede og kvalificerede trænere under ansvar af landstræneren.
- at den enkeltes egenskaber udvikles til at kunne klare sig på højeste internationale eliteplan.
- at der tages udgangspunkt i den enkelte løber og skabes rammer for personlig udvikling og motivering til fortsat international satsning.
- at der bliver skabt et stabilt og inspirerende træningstilbud på højeste o-tekniske niveau, også i nordisk terræn.
- at der er et tilbud om kvalificeret vejledning og rådgivning på det fysiske område.
- at der er et godt socialt miljø, der er inspirerende og motiverende for fortsat satsning og forbliven i elitemiljøet
- at topløberne fastholdes som en integreret del af DOF under og efter deres løbskarriere for at fastholde deres viden i dansk eliteorientering

Løbere i forbundets Elite- og U25-grupper er garanteret dette tilbud. Derudover kan der indstilles løbere af DOF og Farum og optages efter godkendelse af landstræneren.

Når processen er helt færdig har vi 2 KC'er:
1) KC Århus med Thomas Hjerrild som KC-træner
2) KC Farum med Søren Olsen som KC-træner


Formålet med et TKC er udtrykt således:
- skabe et inspirerende og motiverende træningsmiljø, der skaber rammerne for, at den enkelte løber kan definere og udvikle sin sportslige satsning og derved sikre fundamentet for en fremadrettet elitesatsning.
- give et stabilt og inspirerende træningstilbud på et meget højt o-teknisk niveau målrettet for unge talentfulde og ambitiøse orienteringsløbere
- give et tilbud om kvalificeret vejledning og rådgivning på det fysiske område
- at uddanne og udvikle løberne for på længere sigt at sikre fortsat rekruttering af eliteløbere til det danske landshold.
- have en jævn spredning i gruppen med hensyn til både køn og alder, hvilket kan understøtte en positiv og socialt ansvarlig elitesatsning.

Tilbuddet skal stå åbent for alle løbere i alderen (13)15 år til 23 år, der opfylder optagelseskriterier, uanset klubtilhørsforhold.

Pt har forbundet 5 TKC'er:
1) TKC Nordjylland med Mette Møller Nielsen og Jes Mose Jensen som trænere
2) TKC Midtjylland med Thomas Hjerrild som træner
3) TKC Esbjerg med Ole Gadsbølle som træner
4) TKC Farum med Søren Olsen som træner
5) TKC Spring Cup med Anne Konring Olesen som træner